U Oliwki - 2012

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Oliwki - 2012

Post »

Oliwko, :wink: dzisiaj ma być mróz ;:202
Zaraz sprawdzę prognozy dla Gdańska i okolic. Ostatnio mamy prawie co drugą noc przymrozek.
Już nie nadążam z tymi wahaniami pogody.
Nie wiedziałam, że przylaszczki lubią zasady, pewnie dlatego ta, która rosła pod magnolią mi padła.
Muszę zrobić kolejne podejście do przylaszczek. ;:131
:wit
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

oliwka pisze:Przemku - przemarzły? :shock: Może była inna przyczyna, ale w przemarznięcie trudno mi uwierzyć.
To mogło być źle dobrane stanowisko, u mnie nie chciały rosnąć pod wielkim iglakiem, pod którym było im chyba za sucho.
Może coś je zżarło?
Dzisiaj przed wieczorem pewnie będę latać z włókniną i innymi rzeczami w celu okrycia roślin. Ma być mróz w nocy :?
też byłem zaskoczony ale tamte akurat przemarzły. Wyciągałem wiosną cebulki, które były mokre z ciągnącą i lepiąca się cieczą i były miękkie. To mnie nie zraziło bo zawsze może się coś takiego zdarzyć. Rok temu sadziłem kolejne i tym razem zakwitł jeden - w maju ;) To był dla mnie ewenement. W tym roku nie było nawet kiełka, ale kto wie może znowu w maju zakwitnie. Ale nie poddam się i będę próbował do skutku. Gdy widzę takie kępki przebiśniegów u Ciebie i Kogry to aż dech zapiera. Chciałbym je zestawić z ciemiernikiem i niebieskimi irysami żyłkowanymi. Lubię kontrasty kolorystyczne (może nawet cebulicę i puszkinię dorzucę, ale trzeba pieniążki już teraz odkładać).
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Świątecznie Oliwko,
anemony mam takie jakieś... :lol: zwykłe chyba...kolorowe były na etykietce. Nawet nie wiem czy one zimują czy się je wykopuje?
Postanowiłam, że po świętach idą do gruntu i będę je okrywać butelkami. Już mam dość tych wszystkich donic w domu, ciągle ktoś się potyka i wysypuje ziemię, od kota począwszy na mnie kończąc :D
Mam nadzieję, że na Śląsku troszkę cieplej niż u nas ;:173
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie przylaszczka rośnie między azaliami czyli w kwaśnej glebie i dobrze sobie radzi . U mnie chyba padła Brunera na razie jej nie widzę, a Pilgrim musi być cięty do kopca to samo Gloria ,Burgund i Fresja . Oj długo poczekam na ich kwiaty
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Mroźno :( Mam już tego dosyć, ciągle biało i zimno. Nic nie okrywałam, czekam, aż się ta pogoda zmieni. Prawdę mówiąc wegetacja u mnie jeszcze się nie zaczęła, więc i niewiele może zmarznąć. Świeże róże podsypuję wyżej ziemią, o nie się nie martwię.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

U mnie to dopiero będzie zabawa z różami.
To co ledwo żyło wykończyły nocne mrozy.
Teraz wszystkie róże będą startowały od zera.
A jak u Ciebie ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Krysiu, tak jak zapowiadałam wcześniej, przestraszona zapowiedzią tego mrozu, po południu okrywałam, czym się dało. Głownie moje nowe nabytki w doniczkach i zadołowane, ale też epimedia z pączkami, trójlista i psizęba - też z pąkami.
Jakoś tak niewyraźnie na razie wygląda trójlist, ale zobaczymy :roll:

Przemku- cud nad cudami, żeby przebiśniegi przemarzły :shock: Byłam święcie przekonana, że to jest zupełnie bezproblemowa roślina, która urośnie prawie wszędzie. W końcu to dzikus.

Kasiu - anemony też są różne :D , np. blanda zimują bezproblemowo, a takie większe(skleroza ;:223 , nie pamiętam nazwy), nie zimują bezproblemowo. Trzeba by więc ustalić, jakie masz :wink:
Na Śląsku nieszczególnie ciepło, choć dzisiejszy dzień jest pięknie słoneczny. Cóż z tego, skoro zimny :roll:

Jadziu - mój Pillgrim również pomimo okrycia, wymarzł do kopczyka. Niestety, to chyba jednak jedna z tych wrażliwszych austinek. Taka Heritage na przykład nie zmarzła wcale :shock: Te pozostałe, które wymieniłaś, to jednak wielkokwiatowe, więc mocnym cięciem bym się akurat nie przejmowała. Fresia co roku jest tak u mnie cięta.

Ewa- moje młódki są okopczykowane, więc nic im zapewne nie będzie. Starsze są w większości dopiero na etapie wypuszczania kiełków z łodyg, tylko rugosy mają zaczątki rozwijających się liści.
U mnie słonecznie, jak pisałam, zero białego, tylko ziąb paskudny. cały dzień siedzę i oglądam hurtem Morderstwa w Midsumer
;:215

Grażynko - moim chyba nic nie jest. Jesteś pewna, że są przemrożone? W pierwszej chwili liście często po mrozach wyglądają na zdechłe, a potem w cudowny sposób wracają do normy. Widywałam już klapnięte od mrozu tulipany, które się później podnosiły do pionu.
Pamiętam tez taki majowy mróz, było z -7 i różom nic się nie stało. Od tego czasu już tak się nie przejmują wiosennymi przymrozkami i ich efektami na różach.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

U mnie słonecznie, jak pisałam, zero białego, tylko ziąb paskudny. cały dzień siedzę i oglądam hurtem Morderstwa w Midsumer

:wit Oliwko
a, gdzie to można oglądać ;:204 Czasami też lubię się zrelaksować oglądając kryminały :)

Pewnie oglada kolejny film..... :;230
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Oliwko, :wink: też mam jedną jeszcze , oprócz Twojej Versicolor, różę , która zaczyna rozwijać listeczki - To jest 'Quin of the Musk", którą przywiozłam sobie z wycieczki od Sipa w zeszłym roku. :tan
Moim żonkilom, które cały czas kwitną, też te przymrozki nic nie szkodzą. Po nocy, kiedy już wyjdzie słońce znowu podnoszą się i dalej kwitną. :tan
:wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A moje nie podniosły się całkiem.
Teraz niebo błękitne i jeśli znów tak przymrozi albo jeszcze bardziej to..... ;:222
Kilka róż miało już pierwsze listki, wiec też martwię się o nie.
Obyś Walu miała rację.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

oliwka pisze:Przemku- cud nad cudami, żeby przebiśniegi przemarzły :shock: Byłam święcie przekonana, że to jest zupełnie bezproblemowa roślina, która urośnie prawie wszędzie. W końcu to dzikus.
Dla mnie to też zaskoczenie. Może podejście nr 3 będzie najlepsze.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Mnie dopiero 1 raz sie to przydarzyło ,żeby te wszystkie róże mi przemarzły dlatego jestem zaskoczona . Rapsody też musi być krótko ścięta, natomiast Constance Spry zaczyna pokazywać listki i żadne mrozy jej nie straszne ;:224
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Takie ładne słońce, a tak zimno :( Wieje mrozem :( Róże wyglądają tak samo jak wcześniej-żadnych śladów liści.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Oglądałam moje róże - jest jedna taka NN, co ma kilka krótszych pędów i jeden długi chyba z metr, zielony na całej długości i z pączkami. Zostawić go tak, czy ciąć jak inne?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

U mnie Rhapsody nad podziw dobrze przezimowała, chociaż tylko pod kopczykiem.
Już puszcza listeczki.
A zamieszkała u mnie od wiosny zeszłego roku.
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”