I szybko rosną.
Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1
- meandrzejew
- 500p

- Od: 28 sie 2011, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Niecierpki z nasion
Jakub, z tymi niecierpkami to zaszalałeś na całego. Chyba się wybiorę nad morze i pewnego dnia ogołocę Cię z kilku siewek. A może i więcej przylepi się do moich paluszków
.
A teraz tak na serio. Jeśli będziesz chciał je wyrzucić, to pamiętaj, że ja chętnie się skuszę na nie (zwolni się wtedy Tobie tak bardzo pożądane miejsce na parapecie)
A teraz tak na serio. Jeśli będziesz chciał je wyrzucić, to pamiętaj, że ja chętnie się skuszę na nie (zwolni się wtedy Tobie tak bardzo pożądane miejsce na parapecie)
W porządku, wyrzucać na pewno nie będę, ale pozbywać się i owszem :P
- Magdallena
- 1000p

- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Magdo, jakie piękne kolory
To jest balsamina, tak?
Balsamina już dwa razy taka co waleriana, choć ta druga była wsiana kilka tygodni wcześniej.
Balsamina już dwa razy taka co waleriana, choć ta druga była wsiana kilka tygodni wcześniej.
To jest niecierpek VALLERIANA.Są jeszcze niecierpki o kwiatach pełnych, jak miniaturowe różyczki.
Najlepiej pikować do multipaletek.Później łatwo je wybić z cała bryłką korzeniową i posadzić do małej doniczki i dalej do skrzynki. Łatwo też wyjąć i ocenić, czy już trzeba przesadzać.
Na powyższym zdjęciu są pewne uchybienia.Do pikowania powinny mieć już oprócz liścieni niewielkie listki właściwe i sadzi się je głębiej, aż po liścienie.
Na powyższym zdjęciu są pewne uchybienia.Do pikowania powinny mieć już oprócz liścieni niewielkie listki właściwe i sadzi się je głębiej, aż po liścienie.
To jest tak uroczy w hodowli kwiatek że jego nic nie łamie tylko susza,jak nie posadzę i w jakiej kompozycji on rośnie zawsze.Powiem więcej ,bywa że stoi w wodzie z puszczonymi korzeniami bardzo długo,posadzony rozwija się pięknie.We wcześniejszych postach sa fotki moich niecierpków hodowane własnie w podobnych warunkach.
Magdallena -te objawy na niecierpkach to szkodnik.Obserwuj czy nie ma jakby pajęczynki na lisciach.Trzeba to spryskać .
selli7 - przejrzałam Twoje posty i Ty też sadzisz w grupach niecierpki.Poza tym malutkich nasion się nie przykrywa ani ziemią ani piaskiem.Może nie wiesz ale sa różne odmiany niecierpka od tych o krótkich łodyżkach do tych metrowych.To takie najwazniejsze niewiadome dla Ciebie które wyłapałam .Może jak się nie wie pewnych PROSTYCH rzeczy to się lepiej nie brac za niecierpki i uprawiać.....stokrotki.
Magda 1975 widać nie dość dokładnie przejrzałaś zdjęcia.Nie mam ochoty komentować tego co napisałaś.Tu są zdjęcia moich niecierpków z zeszłego roku.Tegoroczne wyglądają podobnie.Więcej zdjęć na str 4 tego wątku.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3ab ... 098a0.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3ab ... 098a0.html
Rozejrzyj się jeszcze raz powoli. Niecierpki w grupach a nie pojedyńcze rośliny.
Krzewią się od małego, może dlatego wydaje Ci się jakby były w grupie.