Witajcie !
Jestem nowy na tym forum i mam do was małe pytanie
Mianowicie czy taka gleba nadaje się pod ogródek ? Niżej załączam zdjęcie samej ziemi jak i tego co na niej rośnie. Liczę na Waszą pomoc i z góry dziękuję ^^
Jest już ciemno to zdjęcie dodam może jutro, ale jak tak wykopałem trochę głębiej to zauważyłem glinę. Gdybym z tego kawałka ziemi chciał zrobić coś użytecznego to mniej więcej jak głęboko bym musiał przekopać ?
Podobno na glinie doskonale rosną drzewa i krzewy owocowe,o ile w lato nie stoi tam woda.
Ja na gliniastej glebie mam dwie róże i bardzo dobrze rosły i kwitły bez nawożenia,już w pierwszym roku.
Właściwie to chciałem tam zasadzić jakieś warzywka. Może trochę sałaty, rzodkiewki, cebulka i takie tam. Chyba po prostu przekopie porządnie, wyplewię. Innego miejsca tak i tak nie znajdę, a myślę, że to się nada. Ewentualnie dam jakies zdjecia jak juz bedzie pokopane
Ja bym spróbowała coś posiać, przekonasz się co i jak będzie dobrze albo słabo rosło i będziesz mądrzejszy po tym sezonie.
Jesienią wysiej poplon.
Ale widzę, że to trawnik, koniecznie poczytaj co napisał Tadeusz48, ja się zastosowałam do tych porad i mam właśnie warzywniak w miejscu starego trawnika.
Ja u siebie na działce mam niestety glinę a myślę o założeniu ogródka warzywnego...... i mam ciągle mieszane uczucia do tego pomysłu . Ponieważ jestem początkującym ogrodnikiem proszę o Wasze opinie i porady w tej sprawie.
Czy warto się na taki projekt porywać ?
pozdrawiam, Magda Między domem a pracą są małe zakamarki szczęścia.
Wg ekspertyzy geotechnicznej , która była robiona w innym celu wyszło że przekrój przez grunt od powierzchni wygląda mniej wiecej tak:
15 cm gleba ( humus )
35 cm pył
30 cm glina piaszczysta
20 cm piasek średni
30 cm piasek gliniasty
patrząc obiektywnie, nie wygląda to najciekawiej pod ogródek warzywny ale zastanawiam się czy ktoś już próbował w takich warunkach coś uprawiać. Rozważam tez możliwość wymiany części gruntu w miejscu gdzie ma powstać ogródek pod warzywa ale nie jestem pewna czy jest to konieczne.
Ja fachowcem nie jestem ale ten pył wygląda dla mnie jak sucha ziemia.
Jak się zacznie grabić tą suchą ziemie ( pył ) to jak wiatr zawieje to się mocno kurzy i tyle ale jak jest mokro czy wilgotno to nie ma już takiej sytuacji.
Ziemia wygląda ok, kiedyś miałem podobną (bardziej gliniastą). Co roku przed spulchnieniem glebogryzarką sypałem na wierzch torf i piasek. Rośliny które sadziłem, rosły także na tym gliniastym gruncie, tylko musiałem pilnować, żeby był cały czas wilgotny. Inaczej zastygał w 'beton'.