Ogród piofigla cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p
Od: 6 cze 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród piofigla cz.2

Post »

Tomku, witaj po przerwie. Pięknie u Ciebie w ogrodzie jak zwykle :)
Zdradzisz "krajanowi" gdzie kupiłeś ostatnio te przepiękne azalie wielkokwiatowe? Chciałbym dosadzić coś w dwóch słonecznych miejscach i mój wybór padł właśnie na azalie. Canon's Double jest na mojej liście :D
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Geniu dzięki ;:196
Przepowiadano bardzo wczesną i bardzo ciepłą wiosnę, na razie tylko opady nadrabiają straty ale to zimno zupełnie niepotrzebne. A jak kiedyś pisałem, że w naszym kraju sezon grzewczy trwa osiem miesięcy, to słyszałem że przesadzam, co prawda to przesadzam ale rośliny :;230

Joanno dziękuje, miło mi. A Ty masz bardzo ładny awatar ;:224 (rewanżuję się komplementem) i pięknie zabezpieczony ogród przed widokiem ciekawskich, doskonały ten żywopłot, podziwiam i współczuję pracy przy jego pielęgnacji. Z przyjemnością obejrzę zwłaszcza Twój pierwszy wątek, z drugim poradziłem sobie łatwo :D

Witku cieszę się że jesteś znowu na forum, widziałem już kilka świeżych Twoich postów, zwłaszcza w Twojej wizytówce, obłędnej wizytówce, nie miałem tej nowej części gdzie pochwalić więc robię to teraz i jednocześnie zapraszam wszystkich moich gości do odwiedzenia jej, warto proszę państwa. Ostatnie swoje azalie nabyłem w centrum ogrodniczym, nieopodal mnie, zobacz tutaj. Azalie to zawsze dobry wybór, uwielbiam je :D

Azalia 'Sarina' w kilku ujęciach

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tomku i ja zaliczam się do grona zakochanych w azaliach.....jakoś tak było, że wcześniej kupowałam tylko różaneczniki....później odkryłam urok azalii.....wielkokwiatowych mam niewiele, bo tylko 3 krzaczki i problem z miejscem, bo ogród niewielki....ale bardzo kombinuję, żeby jeszcze gdzieś kilka wcisnąć 8-) :lol:
Twoje widoczki jak zawsze przepiękne....no i odmiana azalii niesamowita... bardzo podoba mi się takie przekorne połączenie kolorów jak na niej.....róż z pomarańczem....niby nie powinno pasować , a jak bardzo jest piękne. Poszukuję i sadzę tak wybarwione kwiaty w ogródku......właśnie wśród azalii jest ich sporo...także pośród róż :D
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p
Od: 6 cze 2010, o 23:24

Post »

Tomku, dziękuję bardzo za namiar na to Centrum. Tam jeszcze nie byłem, zajrzę wkrótce po Świętach :)
Pokazujesz swoją piękną azalię Sarina, też mam ją na mojej liście zakupów :wink: Opróćz tego Canon's Double, Kilan, Fabiola, Wilhelm Roentgen i Homebusch. A mam zamiar kupić tylko dwie, ciekawe więc, czym to się skończy :wink:
Pozazdrościłem między innymi Tobie burzy wiosennych kolorów w ogrodzie i postanowiłem trochę "ukwiecić" mój ogródek :)
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

A była już u ciebie maja w ogrodzie? 8-)
Absolutnie perfekcyjna zabawa formą i kolorem!
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p
Od: 8 kwie 2011, o 10:23

Post »

:oops: dziękuję za komplement i życzę Wesołych Świąt co do pierwszego wątku to za zbytnio tam nie ma a to dlatego że miałam kryzys i chciałam odejść z forum dzięki kochanym dziewczynom które tu są zostałam i nadal jestem na tym forum pozdrawiam :wink:
Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy. :)
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

Ponieważ regularnie od jakiegoś czasu podglądam Twój watek chciałam życzyć Ci wesołych zdrowych i radosnych świąt :) Pozdrawiam
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Agnieszko ja równocześnie nabywałem i różaneczniki i azalie, szybko się jednak przekonałem że te pierwsze wymagają bardziej doświadczonej ręki i z uwagi na swoją zimozieloność łagodniejszego klimatu, który u nas nie zawsze daje im właściwie wzrastać. Nawet jeśli odpowiednio nawodnimy krzewy przed zimą, to i tak przeciągłe niskie temperatury, zimne wiatry, mogą spowodować że nie będą mogły pobierać wody z gleby przez dłuższy czas a to już może oznaczać poważne kłopoty. Jestem miłośnikiem wszystkich rh, nie jakimś specjalnym znawcą, jednak przekonałem się, że jeśli chce się uprawiać różaneczniki to trzeba zapewnić im najbardziej sprzyjające warunki bytowania- a to nie łatwe i raczej nabywać egzemplarze z 'listy żelaznych', a jak wszyscy wiemy te ubarwione najatrakcyjniej i najoryginalniej, najbardziej pożądane 'żelazne' niestety nie są. Myślę że może uda Ci się, jeszcze jakąś azalię zmieścić w swoim pięknym ogrodzie, dobrze się komponują (zwłaszcza kiedy posiadają nagie tylko gałązki uzbrojone w pąki i oczywiście kiedy kwitną, w okresie zielonych liści trochę gorzej a później jesienią znowu dostarczają wiele kolorystycznych radości), coś na pewno wymyślisz :D

Witku zaopatrzenie w azalie punktów sprzedaży w ostatnich latach jest według mnie doskonałe, trzeba się jednak spieszyć na początku sezonu aby znaleźć odpowiadające nam egzemplarze. Ja wstąpiłem do centrum o którym Ci powiedziałem żeby w ogóle zacząć sezon, bo było tak pięknie, słonecznie i ciepło że myślałem czy czasem nie przegapiłem już wiosny a do tego ceny mnie zachęciły większość roślin kupiłem po 15zł. Trudny rzeczywiście wybór, zawsze po czasie kiedy ewentualnie te zakupione nie spełnią Twoich oczekiwań będziesz mógł zastąpić je innymi z tej listy a usuwanymi krzewami obdarować rodzinę czy znajomych a może tylko przenieść je w inne miejsce ogrodu, przecież i wizje naszych ogrodów z czasem się zmieniają :D

Ewo uśmiałem się setnie z tej Mai.... :;230 Mój ogród przedstawia wiele do życzenia, zwłaszcza działka na której się znajduje, na razie nie może się to zmienić z przyczyn własnościowych. Gdyby całość tak wyglądała jak na wybranych zdjęciach to może byłoby nieźle. Najważniejsze że mam poczucie niedostatków. Kiedyś zanim nie miałem internetu i nie znałem forum, myślałem sobie że rzeczywiście mój ogród mógłby się szerszej rzeszy osób spodobać ale teraz powróciłem już na ziemię i dobrze zdaję sobie sprawę że muszę jeszcze dużo się uczyć i wiele zmienić i pewnie Maja nie zdąży już do mnie przyjechać :;230
Ale bardzo chętnie podziwiam ogrody i ogrodników przez nią przedstawianych :D

Joanno dziękuję i cieszę się że zostałaś z nami, jak to mówią zawsze w grupie raźniej :D

Moniko dziękuję, moje życzenia są na kwitnącej wierzbie 'iwie' powyżej :D

Dawno już nie pamiętam takiego kolorytu ogrodu w Wielkanoc

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zwłaszcza że jeszcze wczoraj było tak

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tomku faktycznie mało optymistyczny widok, zwłaszcza w okresie świąt.
U mnie śniegu nie ma, ale wolałabym go chociaż trochę.
Zawsze to jakieś zabezpieczenie przed mrozem.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

U nas Grażynko leciał bardzo gruby i mokry śnieg, nie jest go bardzo dużo, osiadł najbardziej na gęstszych roślinach, pozostanie do jutra bo w tej chwili jest ok.0 stopni.

Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

A propos tej Mai... :lol:
Rzeczywiście jesteś bardzo skromny,prześledziłam wszystkie twoje wpisy i tych niedostatków jakoś nie widzę.Sporo ogrodów oglądałam i tu i w tel i w czasopismach jednak Twój mi się najbardziej podoba ;:138
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Dziękuje Ci Ewo, jesteś bardzo miła, jednak na zdjęciach pokazuję jedynie to co się do pokazania nadaje, mam nadzieję że kiedyś całość ogrodu będzie można bez wstydu pokazać :D

Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tomku co Ty mówisz widziałam cały Twój ogród i wszystko można pokazać , chciałabym mieć taki jak Twój .

Genia :wit
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Geniu dzięki, jednak kiedy byłaś u mnie widziałaś ok. 15 arów powierzchni działki a całość to ponad 30 arów. Także jest sporo do zrobienia, ale jak na razie brakuje że tak powiem wspólnego zdania, wspólnej wizji, może to kiedyś ulegnie zmianie :?:

Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Dzisiaj przepiękny świąteczny dzień, oby takich ładnych dni teraz było jak najwięcej, nie wszyscy w tym i ja, zdążyli nawet z podstawowymi pracami wiosennymi, pogoda zatem się przyda. Dodam że u mnie przed świętami nie tylko polało ale i zagrzmiało (aż dwukrotnie), dlatego muszę z pracami się spieszyć, żeby rozszalała przyroda mnie nie zaskoczyła.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek