Gliniany ogródek...MisiaczekM

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Gliniany ogródek...MisiaczekM

Post »

aovin - mięso zwierząt, wszystkich zwierząt... ryb też (zresztą w nich to podobno tylko rtęć jest :roll: ). Tłuszcze zwierzęce... zostawiam sobie jajka i mleko.
joannakr0508 - te gołąbki to mi życie uratują... Ja już nie bawię się w zawijanie... kapustę kroję i robię takie ala kotlety melone podkradam przepis.... ale czy grzyby mają w ogóle jakieś wartości odżywcze?
Lineta, nie wiedziałem - dziękuję, co prawda już troszeczkę czytałem na ten temat, ale jakoś mi wyszło z głowy... chyba dlatego, że nie cierpię ani fasoli, ani grochu... Trzeba będzie się przyzwyczaić. Pozostałych strączkowych wymienionych przez Ciebie chyba bym nawet nie rozpoznał, na pewno nigdy nie jadłem. Nawet bobu...

Tylko ja się bardziej boję o żelazo i witaminę B12. co prawda zgodnie z dowcipem to brak żelaza można np. uzupełnic przy pomocy młotokowania, lub łopatologiczne... ale wolę przez żolądek!

Teraz praktycznie "jadę" na górkach, rzodkiewkach, pomidorach i kapuście pekińskiej... jajka, twaróg, ser żólty i mleko... wcześniej praktycznie tylko ogórek kiszony. Z ciepłych dań to zupa z marchwi, pietruszki, selera ziemniaka lub kaszy. Dodatki do zup to kapusta kiszona i pekińska, ogórek kiszony dziś zrobiłem buraczkową ;)

Próbowałem zrobić pastę z pieczarek, warzyw i jajek na twardo.... ale mi tego za dużo wyszło, rzadkie i mi zbrzydła. Z sałatką warzywną też przesadziłem? i przegiąłem ? dałem zamiast majonezu jogurt naturalny? niestety okazał się rzadki i kwaśny. Nikt tego nie chciał jeść i też mi zbrzydła (ponad tydzień jadłem). Dziś mam wolne i jutro.... pozwoliłem sobie na cebulkę i czosnek:)

Salon sprzątnięty, okna pomyte, podłoga wypastowana, kurze wytarte....

PS.

Obrazek

Szklarnia (tunel) kupiona, na miejscu, niestety nie było 2x3m - najmniejsza 3x4m. Cena w porównaniu na necie mniejsza, rurki ciężkie metalowe, może ich trochę mało.... zobaczymy. Niestety wczoraj spadł śnieg i nie zacząłem jeszcze rozstawiać. Rozmiar mnie także przeraża... i psuje całą koncepcję. Teraz nie wiem gdzie ją postawić :(

Obrazek
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aovin pisze:A gdzie będziesz to mięso rzucał, bo ja bym chętnie dla psów wzięła :;230 ...
Widzisz, jesteś bardzo blisko prawdy.... ;:138
Jeżdżę do mamuśki na obiady w niedziele.... i zawsze szykuje mi wałówę....
Moje kobiety się mocno gniewają ;:222 , ale żona zjadła szynkę, którą dostałem....
Jednak kiełbasę i gulasz musiałem oddać zwierzątkom skradającym się po nocach, po podwórkach.

Ps.
Mamuśka jakoś nie może przeżyć tego bezmięsnego jedzenia, zawsze mimochodem wspomina o mięsie, kiełbasie, że trzeba kupić. :) Podobnie żona. Sprawdzają cały czas czy się nie nawróciłem ;:138
W ostatnią niedzielę mamuśka zrobiła zupę.... ;:333 a mięso tak zmieliła blenderem, że praktycznie tylko włoski pływały... myślała, ze nie zobaczę
;:222 ;:167 :;230
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p
Od: 8 kwie 2011, o 10:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Misiek powiem tak ja zaczęłam przygodę z wegetarianizmem zaledwie wda lata temu ale mój M jest wegetarianinem od 16 roku życia a ma już 35 lat jest zdrowy tylko uważaj na jajka śmietanę i masło bo możesz się cholesterolu nabawić tak jak on i przez to muszę naprawdę uważać co gotuję i jakie składniki dobieram :)Dziś się trochę zmartwiłam bo wstałam i biało przymroziło troche mam nadzieję że rośliny przeżyją :)
Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy. :)
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

To kłopot, że nie lubisz strączkowych, bo nic tak dobrze nie zastępuje mięsa. Może jednak troszkę polub? :) Może ktoś Ci będzie fasolę wmiksowywał do zupki, żebyś się nie zorientował, i jakoś przełkniesz? :)
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek

Zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocnych spędzonych w gronie rodzinnym w ciepłej atmosferze . Wesołego Alleluja!!!
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, Ewiczka52!! Również Wszystkiego Najlepszego... Mokrego Dyngusa dla Wszystkich!! Wesołych Świąt!!
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Kontakt:

Post »

Piotrze pozdrawiam serdecznie . I dziękuję :wit
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Piotrze Tobie tak samo - zdrowych i spokojnych.....
Masz pole do popisu - Wielkanoc to święta jajeczne :;230

Ja co prawda nie odrzucam mięsa tak definitywnie ale rzadko mam na nie ochotę. Z reguły ( jako że 3 osoby w mojej czteroosobowej rodzinie to mięsożercy ) jadam warzywa z proteinami ;:108 . Nie mam szans na gołąbki bez mięsa - zaszczekają mnie ;:224
A dlaczego Piotrze chcesz bez mięsa ? Zdrowie czy ideologia ?
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ruda2011 pisze:A dlaczego Piotrze chcesz bez mięsa ? Zdrowie czy ideologia ?
Mariolu, przede wszystkim zdrowie, dieta... troszeczkę za duża kg mam. Coraz bardziej też ideologia... obrzydził mnie w necie film o fabrykach jedzenia (Jakieś 2 lata temu)... pasztet podlaski z kurcząt.... zastanawiałem się jak to z kurcząt.... poszukałem..... i .... heh ....jest sobie jajko i wylęgarnia. Kurczaczki się wykluwają i automatycznie machina chwyta je za głowę.... idą do mielenia i mamy pasztet podlaski i inne z kurcząt.... przecież on nawet nie zdążył powiedzieć MaMa...
Mamy króliczka, wcześniej niechcący mieliśmy 6.... Jak jeden dusił się, prawdopodobnie trociną, robiłem mu sztuczne oddychanie.... niestety króliczki nie mają ruchu dwustronnego w swoich przewodach.... nie mogą wymiotować.... i się udusił.... przestałem jak mu krew poszła z noska... Dochodziłem do tego na prawdę długo.... jako ludzie mamy wybór... nawet nie chodzi o to, że zwierzaczek, szkoda zabić i zjeść.... ale fabryki jedzenia!! Szok!! To są żywe istoty.... rośliny zresztą też... heh... najbardziej bolą sztuczne hodowle, nie do zaakceptowania są fabryki żarcia, gdzie żywe zwierzęta są rzeczą.... mało tego nie wiesz na prawdę co jesz.... może być wypadek, może pracownik w paść w wir maszyn!!.... Fabrykom jedzenia niestety muszę powiedzieć NIE!!!
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p
Od: 8 kwie 2011, o 10:23

Post »

Wesołych Świąt

Obrazek
Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy. :)
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p
Od: 2 cze 2010, o 18:09

Post »

misiaczekm pisze:...Fabrykom jedzenia niestety muszę powiedzieć NIE!!!
;:180 gdyby więcej ludzi, interesowało się tym tematem...niestety ludzka ignorancja nie zna granic. Ja musiałam zrezygnować z mięsa z powodu zapalenia stawów. Wcześniej też nie jadłam jakiś potwornych ilości, ale jednak nie wyobrażałam sobie życia zupełnie bez kotlecika, mimo tego że wiedziałam jak dostaje się na półki sklepowe. Teraz oprócz mięsa, powinnam ograniczać do minimum białko pochodzenia zwierzęcego, więc sery, śmietana, mleko tez nie fajne są dla mnie. Stwierdzam, że po ok. roku nie tęsknię, czuje się lepiej i jem smacznie, jak mam ochotę na coś innego niż zupa, to szukam w necie, jem tez dużo pieczarek jak Joasia i grzybów w sezonie, no i jak martwisz się o witaminy to zainwestuj w kiełkownicę. Niestety wit B12 trzeba od czasu do czasu uzupełniać suplementami ale to akurat nie jest problem. No i zgadzam się z Tobą że najtrudniej jest w gościach, nie żeby ciągnęło, tylko bardzo łatwo urazić naszą polską gościnność :;230 Życzę powodzenia i trzymam kciuki ;:215
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stawiamy ten tunel foliowy...

Najpierw szkielecik:

Obrazek

Obrazek

Potem wykopy na zakopanie foli

Obrazek

Obrazek

Było trochę problemów, najpierw za dużo foli wkopałem w ziemię i z drugiej strony była za krótka... ;:124 trzeba było ja z powrotem wykopać. ;:219 Zaczął wiać wiatr, ale jakoś udało się. Niestety zrobiłem szpadlem kilka małych dziur. ;:223

Druga sprawa to drzwiczki. Instrukcję budowy zostawiłem w pracy ;:202 , składałem ją ze zdjęcia. Tam drzwiczki były przymocowane sznurkiem do rurek przez otwory plastikowe w drzwiczkach. Tutaj te otwory są tylko z jednej strony, do zasznurowania drzwiczek. Trzeba było je na samym początku nanizać na pierwsze i ostatnie rurki? heh Teraz już się nie da. Wpadłem na pomysł by nanizać w nie sznurek i przymocować na dole i na górze rurki. :evil:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam co prawda w tym miejscu już posadzone truskawki i dymkę na szczypiorek, ale co tam!!

Obrazek

A w tych workach z ziemią będą rosły pomidory i papryka....

Obrazek
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Podziwiam najszczerzej i kibicuję Wam. :)
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

Witaj Misiaczek M :wit Widzę ,że po swiątecznych zapasach kalorii ciężka praca się zaczeła aby je spalić. Gratuluję ;:138 ;:138.Ja też muszę pomyśleć stanowczo o nie jedzeniu mięsa , bo jest niedobrze ze mną . Tylko ,że bez mięsa przygotowywanie posiłków jest bardziej pracochłonne ,bo trzeba częściej jeść . Jest przeważnie mniej kaloryczne ;:65 ;:65
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

No i jak tam szklarenka? Zagospodarowana już? :D
Ogród Linety