Arbuz rosario
Re: Arbuz rosario
Chodziło mi o to mniej więcej na ile przed planowanym terminem sadzenia posiać arbuzy do doniczek. U mnie na działce pierwsze prace zaczynamy wykonywać kolo 10-15 maja, ponieważ wcześniej jest to nie możliwe zazwyczaj ze względu na leżący jeszcze śnieg. To jest ważne na ile przed tym należałoby je wysiać. To chyba akurat da się sprecyzować.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cymbidium, nie napisałaś skąd jesteś.Coś ten śnieg długo zalega.
Ja będe sadzić do gruntu pod koniec maja bo wtedy są wyższe temperatury potrzebne arbuzowi a wysiałam 15.III. Optymalny termin wysiewu to 15.IV.- tak piszą na torebkach.
Niektórzy sadzili nawet na początku czerwca.
Czas produkcji rozsady trwa 5-6 tygodni licząc po wzejściu nasionka ( wg mądrych książek)

Ja będe sadzić do gruntu pod koniec maja bo wtedy są wyższe temperatury potrzebne arbuzowi a wysiałam 15.III. Optymalny termin wysiewu to 15.IV.- tak piszą na torebkach.
Niektórzy sadzili nawet na początku czerwca.
Czas produkcji rozsady trwa 5-6 tygodni licząc po wzejściu nasionka ( wg mądrych książek)
ja w zeszłym roku, rosario wysadzałem w okolicy 10 czerwca i mi wyszły
-
- 10p - Początkujący
- Od: 18 kwie 2011, o 07:45
ja 15 kwietnia zasadziłem odmianę bingo sieje po raz pierwszy jestem kompletnie zielony macie jakieś rady dla kompletnie zielonego?
-
Musi mieć ciepło do kiełkowania bo inaczej nie skiełkuje.
-
- 10p - Początkujący
zasiałem w tunelu foliowym , gdy na dworze jest np tak jak teraz ok 20C to w tunelu jest ok 35C .dodatkowo przykryłem je folią i włókniną . jest ok czy za gorąco?
-
- 10p - Początkujący
ile trzeba czekać by można było go wsadzić do gruntu i czy te nasiona często podlewać jak dopiero zasadzone?
-
Arbuz do wschodów potrzebuje temp. 25-30*C.Ja robię rozsadę w domu w doniczkach , tak jak większośc osób tu na tym forum i wysadzam pod koniec maja. Wszystko pisaliśmy tu na forum w wątkach o kawonach, arbuzach.
Dodatkowo podaję Ci link o uprawie arbuzów.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=11925
http://hamer.net.pl/?kawony,550
Dodatkowo podaję Ci link o uprawie arbuzów.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=11925
http://hamer.net.pl/?kawony,550
Re: Arbuz rosario -odpadające kwiatki ;/
Ooooo arbuzy
Też bym sobie posiała ale za rok
Teraz to bym się popytała co i jak hehe
Hoduje ktoś arbuzy? Jaka odmiana, kiedy siew i zbiory?
Dzielcie się doświadczeniami, chętnie poczytam 

Werka2684- brawo, że Ci się udało, ale jest małe ale...
Ja swoje arbuzy będę wysiewał za jakieś dwa tygodnie. Wsadzę je pod chmurkę.
Wychodzi mi, że jesteś jakiś miesiąc do przodu. Albo do tyłu... zależy jak patrzeć.
Ja swoje arbuzy będę wysiewał za jakieś dwa tygodnie. Wsadzę je pod chmurkę.
Wychodzi mi, że jesteś jakiś miesiąc do przodu. Albo do tyłu... zależy jak patrzeć.

Pierwszy raz coś siałam faktycznie teraz doczytałam etykiete i jestem conajmniej miesieac do przodu ale moze coś jeszcze z tego będzie 

- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Arbuz jest rośliną ciepłolubną, ginie już w temperaturze + 4 stopnie, Trudno Ci będzie przetrzymać te siewki, które są bardzo wyciągnięte ze względu na brak światła. Kawony sieję po 20 kwietnia, do doniczek, i trzymam je w foliaczku, w razie chłodów przenoszę do domu. Poczytaj tu o uprawie w gruncie w naszych warunkach klimatycznych. 

Dziękuje lekture poczytałam mimo wszystko jestem dobrej nadziei przetrzymam je w domu aż pogoda się unormuje zaczynająjuż puszczać drugie listki 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 maja 2012, o 09:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja wczoraj do doniczek włożyłam pestki prosto z arbuza , wyrosną mi . Stoją na dworze w słońcu co mam znimi robić aby szybciej wyrosły
Proszę o odpowiedzi .