Nowy ogród Jacka 2011/12
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Nowy ogród Jacka 2011/12
Piękne zdjęcia wiosennych kwiatuszków !
- tu.ja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Twój ogród na dobre budzi się z zimowego snu. Uwielbiam ten czas.
Anemonów blanda jakoś nie mogę się "dorobić" . Co roku sadzę i nic
Anemonów blanda jakoś nie mogę się "dorobić" . Co roku sadzę i nic

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
U mnie przez kilka lat było tak samo i się poddałam.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu, ja też lubię prążkowane tulipany, bo już same liście są ozdobą.
Co do kolekcjonowania roślin, to nie musi kolidować ono z naszym klimatem. Zależy wiele od doboru roślin.
Judaszowiec powinien sobie spokojnie poradzić, choć będzie to wymagało okrycia. Ponieważ sadzonka duża, jak piszesz - będzie wymagała dobrego zahartowania do warunków ogrodowych. Chyba że masz gwarancję, że już zimowała na zewnątrz.
Pięknotki wcale nie muszą być dwie, by owocowały. Wystarczy odmiana samopylna. Ja taką mam i pięknie owocuje.
Irenko, tulipan wygląda bardzo dostojnie, bo sam jeden jedyny kwitnie już. Ale jest niziutki więc to dostojeństwo w stylu król Maciuś I
Zawilec grecki - to jego normalna pora kwitnienia. Jest fioletowy; tylko w pąku taki różowy.
Tak, na ostatnim zdjęciu to trędownik. Też się szykuje do rozkwitu.
Ewelino, dziękuję
Pomimo zimna - kwiatów przybywa z dnia na dzień.
Iza, Grażynka, moje zawilce greckie rozrastają się bardzo powoli ale cieszę się, że w ogóle raczą, i co roku jakiś kwiatuszek jest. Miałem też białe ale te w ogóle odmówiły współpracy. Chyba za słabo namoczyłem przed posadzeniem, a same wiecie, jakie to twarde (dosłownie) sztuki
Co do kolekcjonowania roślin, to nie musi kolidować ono z naszym klimatem. Zależy wiele od doboru roślin.
Judaszowiec powinien sobie spokojnie poradzić, choć będzie to wymagało okrycia. Ponieważ sadzonka duża, jak piszesz - będzie wymagała dobrego zahartowania do warunków ogrodowych. Chyba że masz gwarancję, że już zimowała na zewnątrz.
Pięknotki wcale nie muszą być dwie, by owocowały. Wystarczy odmiana samopylna. Ja taką mam i pięknie owocuje.
Irenko, tulipan wygląda bardzo dostojnie, bo sam jeden jedyny kwitnie już. Ale jest niziutki więc to dostojeństwo w stylu król Maciuś I

Zawilec grecki - to jego normalna pora kwitnienia. Jest fioletowy; tylko w pąku taki różowy.
Tak, na ostatnim zdjęciu to trędownik. Też się szykuje do rozkwitu.
Ewelino, dziękuję

Iza, Grażynka, moje zawilce greckie rozrastają się bardzo powoli ale cieszę się, że w ogóle raczą, i co roku jakiś kwiatuszek jest. Miałem też białe ale te w ogóle odmówiły współpracy. Chyba za słabo namoczyłem przed posadzeniem, a same wiecie, jakie to twarde (dosłownie) sztuki

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Jacku, masz może zdjęcia? Chętnie obejrzęJacekP pisze:(...)

- JacekP
Kasiu, calicarpa dichotoma 'Issai' jest odmianą samopylną. Doczytałem, że wszystkie rośliny z nazwą 'issai' są samopylne (np. atkinidia). Mam ją trzeci sezon, nie dorasta duża, bo przemarza do poziomu kopczyka więc w ciągu sezonu jest wstanie się odbudować na wys. ok. 1-1,2m. Przejrzałem zdjęcia ale całej rośliny nie obfociłem. Może więc same koraliki

Na próżno wyczekuję na zrobienie zdjęć otwartym szafranom

przylaszczka i śnieżyca dobrze się jeszcze trzymają

inne cebulowe też zaczynają się otwierać

Na próżno wyczekuję na zrobienie zdjęć otwartym szafranom

przylaszczka i śnieżyca dobrze się jeszcze trzymają

inne cebulowe też zaczynają się otwierać

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Jacku, dziekuje za zdjecie
pieknotka jak przystało na nazwę wyglada super, te owoce do złudzenia przypominają mi kamienie pólszlachetne, z których robię biżuterię. Roslinka ustrojona w takie 'klejnoty' latem to bardzo oryginalna ozdoba ogrodu
Bardzo ładne ujęcia kwiatow z kroplami rosy/deszczu
a śpiące szafrany maja mnóstwo uroku 

Bardzo ładne ujęcia kwiatow z kroplami rosy/deszczu

- JacekP
Dziękuję Kasiu
Pięknotka ma owoce dopiero jesienią (zdjęcie z października). Ona w maju rozpoczyna wegetację. Teraz jeszcze smacznie śpi ale jestem o nią spokojny
Tak, kropelki deszczu nadają uroku ale kwiatki nie chcą się rozwijać. Szafran dalmatyński otworzył się tylko raz

Tak, kropelki deszczu nadają uroku ale kwiatki nie chcą się rozwijać. Szafran dalmatyński otworzył się tylko raz

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jacku faktycznie krokusy nie chcą się otwierać spragnione słoneczka trwają w pąkach.....Przylaszczka przepiękna.....
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
U mnie też wszystko dzisiaj skąpane deszczem.
Na dodatek mróz zapowiadają.
Ciężką wiosnę mają nasze roślinki w tym roku.
Na dodatek mróz zapowiadają.
Ciężką wiosnę mają nasze roślinki w tym roku.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JacekP
Agnieszko, kępy krokusów ładnie wyglądają nawet zamknięte ale u mnie wiele jest pojedynczych i takie skulone są mało widoczne. No ale grunt, że nie wymarzły, o czym czytam u innych (a i u mnie jedne wymarzły)
Grażynko, wilgoci nie brakuje. Zielenina rośnie dość szybko i mam już sporo pielenia.
Grażynko, wilgoci nie brakuje. Zielenina rośnie dość szybko i mam już sporo pielenia.
-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Jacku ! Patrzę sobie na Twoje ładne krokusy i martwię się,że moje takie słabe w tym roku. Powyłaziły listki, w niektórych też ściśnięte pąki i jakoś zżółkły (wyschły? chore..?). Boję się,że już się nie rozwiną. Czy spotkałeś się z czymś takim? Przecież chyba nie zmarzły...
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Jacku u mnie ponad połowa w tym roku krokusów albo gnije albo nie zakwitło ,żonkile też wyglądają marnie żeby choć coś się uratowało , a miałam spore kępy wkoło płotu.
- JacekP
Witaj Iza
Mam to samo z częścią krokusów. Nie rozwinęły się, choć pąki zawiązały. I już chyba się nie rozwiną. Oby tylko przeżyły. Nie wiem, co może być przyczyną ale chyba warunki pogodowe.
Geniu, przykre są takie straty
Ja miałem duże straty narcyzów w ub. roku - gniły i zjadały je jakieś tłuste larwy. Przystopowałem więc i nie dokupuję nowych. Ale na pewno do nich wrócę, bo to moje ulubione cebulowe.

Geniu, przykre są takie straty

- JacekP
Wiele roślin siedzi w pąkach, opóźnia kwitnienie. Ale ogród nie jest przez to mniej ciekawy, bardziej szary. Codzienna obserwacja ujawnia, jak wiele się w nim dzieje. Kolejne kiełki wyszły z ziemi, pierwsze listki, zawiązki kwiatów! Wiele różnych żyjątek pracuje w pocie czoła pod ziemią i ponad nią. My też pracujemy w pocie czoła, by ogród nam się podobał, by roślinom było w nim dobrze. Przez najbliższe dni będzie głównie obserwacja ogrodu. Jest też czas, by uzupełnić znaczniki, spisy roślin, ułożyć plany na kolejne dni. Zwyczajnie cieszyć się życiem i przyrodniczym zmartwychwstaniem
Zapowiada się sporo kwiatów:

Zapowiada się sporo kwiatów: