Świerk uszkodzenia mechaniczne ,jak mu pomóc?
- cysterniarz
- 10p - Początkujący
- Od: 3 kwie 2012, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Świerk uszkodzenia mechaniczne ,jak mu pomóc?
Witam. Jacyś gówniarze połamali mi dolne gałęzie 2 metrowego świerka serbskiego. Ma obłamane gałezie z jednej strony przy pniu tak do wysokości 1m. Pytanie czy one odrosną? czy już będzie łysy u dołu
Proszę o podpowiedź.

Re: Świerk serbski połamane gałązki
Ciężko to widzę
Drzewo ma tendencję do zamierania dolnych gałęzi z wiekiem i ze wzrostem, więc Twój świerk może nie mieć chęci regenerowania połamanych gałęzi o dołu 

To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
- cysterniarz
- 10p - Początkujący
vitoldo dzięki za odpowiedź. Jestem tak wściekły, że aż płakać się chce jak na niego patrzę. Takie ładne drzewo było 

Rozumiem Twoją wściekłość. Też mnie wkurza, gdy jacyś ludzie niszczą i łamią dla zabawy.
Jeśli będzie źle wyglądał taki niesymetryczny, to się może kiedyś zdecydujesz podciąć go (wyrównać) z drugiej strony. Będzie wtedy taki świerk na nóżce. Też może ładnie się prezentować
Jeśli będzie źle wyglądał taki niesymetryczny, to się może kiedyś zdecydujesz podciąć go (wyrównać) z drugiej strony. Będzie wtedy taki świerk na nóżce. Też może ładnie się prezentować

To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
- cysterniarz
- 10p - Początkujący
Myślałem już o tym. Poczekam aż pousychają jeszcze te pozostałe nadłamane gałązki (na razie ich nie wycinałem), wtedy ocenię skalę zniszczeń i dorównam jak mówisz. Dzięki za podniesienie na duchu.vitoldo pisze:Jeśli będzie źle wyglądał taki niesymetryczny, to się może kiedyś zdecydujesz podciąć go (wyrównać) z drugiej strony. Będzie wtedy taki świerk na nóżce. Też może ładnie się prezentować
Ratujmy świerka
Cześć,
Prócz orzecha, koparkowy uszkodził mi też świerka (ok. 20+cm średnicy pnia u podstawy, ok. 10m wysokości) - urwał mi jeden z głównych korzeni, przez co świerk stracił stabilizację i przechylił się 1-3° w drugą stronę. Zdjęcie wrzucę później.
Da się go uratować? Jakoś ustabilizować?
Prócz orzecha, koparkowy uszkodził mi też świerka (ok. 20+cm średnicy pnia u podstawy, ok. 10m wysokości) - urwał mi jeden z głównych korzeni, przez co świerk stracił stabilizację i przechylił się 1-3° w drugą stronę. Zdjęcie wrzucę później.
Da się go uratować? Jakoś ustabilizować?
Re: Ratujmy świerka
Olleo,
Podaj swoją lokalizację. Mocno u ciebie wieje?
4 odciągi. 4 śruby rzymskie, 4 liny, 4 solidne kotwy. Wypionować i czekać kilka lat aż drzewo odbuduje korzenie.
Podaj swoją lokalizację. Mocno u ciebie wieje?
4 odciągi. 4 śruby rzymskie, 4 liny, 4 solidne kotwy. Wypionować i czekać kilka lat aż drzewo odbuduje korzenie.
Wrocław, wieje przeważnie od zachodu (a tam sąsiad i sporo drzew), a przechylony w stronę właśnie zachodnią. Niestety nie ma do czego odciągami od strony wschodniej, bo tu podjazd się właśnie buduje. Mógłbym co najwyżej zaprzeć go od zachodu o mur jakąś belką. Tylko jak to zrobić, żeby nie spadała?
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak mi przyszło do głowy, a jak podjazd się buduje, to nie dałoby się przy okazji wylać jakiejś kotwy z betonu i zrobić do niej zaczep do odciągu?
Pozdrawiam Lucyna
Dałoby się, ale wówczas podjazd nie spełniałby swojego podstawowego przeznaczenia - nie zmieściłby się samochód.
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A jakby całą kotwę zagłębić w ziemi tak, żeby wystawał tylko jakiś zaczep do odciągu. Jak świerk się ukorzeni dałoby się ten zaczep usunąć
Pozdrawiam Lucyna
Ale od kotwy musi iść lina - jak samochód ma wjechać?
podjazd ma się zaczynać 0.7 metra od świerka.

Przy tak niewielkiej odległości prace przy podjeździe zacząłbym od usunięcia świerka.
Iglaste źle znoszą większe uszkodzenia korzeni, zamiast odbudowy najczęściej reagują redukcją/ zasychaniem(transpiracja) jeśli nie całej, to części korony, tym bardziej w lecie.