Rośliny Karoliny :-)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rośliny Karoliny :-)

Post »

Adamie, dziękuję ale on nie mnie zakwitł ale producentowi :;230 Na razie zrzuca pąki i pewnie niewiele kwiatuszków się ostanie ale cóż, wydaje mi się (i mam nadzieję), że to taki szok po przeprowadzce. Przecież wiadome jest, że nie można przenosić kwitnących okazów a ten pewnie przywędrował gdzieś z zagranicy :wink: Na razie dogadzam mu jak tylko mogę :)
Agusiu, Marylko, Aniu zobaczymy, to cudny kwiat ale nasze pokoje nie są jak lasy tropikalne ale liczę na to, ze roślinki zaadoptują się do moich warunków :wink: Najwyżej nacieszę nimi oko przez te kilka dni :;230
Jolu, trzymam Ciebie za słowo z tym wątkiem :D
Monia, no to będziesz miała tzw "gratisa" :;230

No to przyszedł czas na spełnianie obietnic :D W końcu gęba nie cholewa ;:224 Wybaczcie, że tak późno :oops:

Najpierw dla Canny dla Iwonki. Przyszła dziś do mnie paczuszka z odmianą 'Gnom', pakunek wyglądał tak:
Obrazek,
bulwka była na szczęście średnich rozmiarów (inaczej zabrakłoby dla niej donicy):
Obrazek
a tu już Canna Gnom w donicy :D :
Obrazek

A tu Canna od Joli, która puściła kiełki, o zielonych liściach i czerwonych kwiatach, prawdopodobnie odmiana 'Indica' (?)
Obrazek

Dziś do ziemi powędrowała Canna z bordowymi liśćmi, od Doroty jeżeli dobrze pamiętam :oops: :
Obrazek

oraz Canna NN z tej paczuszki, prawdopodobnie od Kasi wybaczcie mi moją sklerozę
Obrazek

Iwonko, podsumowując mam już 4 donice w pokoju, w tym dwie kiełkujące :)

A zaraz będą kalanchoe tylko ciasto zagniotę ;:137
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Wielkie dzięki, cudowne zdjęcia, uwielbiam te kwiaty.
Ja bym się bardziej dobrała do tej pierwszej, ale wszystko jest ok. wszystkie wyglądają na zdrowe, piękne.
Oj, będzie co oglądać i podziwiać. ;:138
Jak tak patrzę na Twoje to już myślę gdzie by tu jeszcze dokupić.
Pamiętaj zamieścić zdjęcia jak podrosną i rozwiną liście. Dzięki. ;:196
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, obyś nie zapeszyła :;230 Zdjęcia będą, specjalnie dla Ciebie :D

A teraz gdzie są te, które chciały się pocieszyć na moim nieszczęściu? :;230
Kolejno, wszystkie kalanchoe które mam w domu (kurde, jakbym wiedziała, że pod słońce będzie tak kurz widać, to bym poczekała z robieniem zdjęć :;230
NN nr 1.
Obrazek

NN nr 2.
Obrazek

To akurat wiem, że jest białe bo najdłużej kwitło i dostało niefajną doniczkę :wink:
Obrazek

To sadzonki NN, drapnięte gdzieś na jakieś klatce schodowej ;:224
Obrazek

A to kompozycja ze szczawika i kalanchoe :;230 Szczepka z rośliny kwitnącej na bordo
Obrazek

A to kalanchoe mam u siebie od bardzo dawna ale dopiero niedawno o nie zadbałam... Mam cichą nadzieję, że to stara i niegdyś bardzo popularna odmiana manginii.
Obrazek

Ta roślinka całkiem nieźle się rozrosła. Stoi na parapecie. Dziś przeniosłam większość moich kalanchoe na zachodni parapet. Będą miały więcej bezpośredniego słoneczka, które moim zdaniem jest im niezbędne do wzrostu.
Obrazek

I jeszcze jedna z parapetu - jedyna, która kwitnie po raz drugi ;:138
Obrazek Obrazek

Prawdopodobnie łososiowe:
Obrazek

I ostatnie, z forumowej wymiany z Dorotą, Podejrzewam, że to odmiana 'pearl bells'.
Obrazek
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Dzięki. :D
Ja kalanchoe mam tylko jedno a u Ciebie to już piękna kolekcja.
Coś ostatnio tylko my buszujemy po nocy. ;:7
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piekna masz już kolekcje kalanchoe.Karolinko, do uprawy kann dołączę do Was na następny rok bo miałam je kilka lat wstecz i nawet ładnie mi kwitły. Zostawiłam kłącza w donicy na zimę i przemarzły :D ;:oj
Awatar użytkownika
Monik27
500p
500p
Od: 23 sty 2012, o 08:55

Post »

:heja śliczne to twoje kalanchoe takie gęściutkie piękne
Zgadnij z kto? Zgadnij skąd?
Życzę Ci wesołych świąt!
Nie myśl sobie, że to bajka,
Życzę Ci smacznego jajka
Niech tradycja wodę leje,
Bo zajączek znów szaleje!
Obrazek
Moje kwiaty doniczkowe - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=50981" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam serdecznie ;-) Monika
Awatar użytkownika
Marudzia
200p
200p
Od: 11 sty 2012, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Karolina__ pisze: A teraz gdzie są te, które chciały się pocieszyć na moim nieszczęściu? :;230
Kolejno, wszystkie kalanchoe które mam w domu ]
Kobito jakie nieszczescie? :shock: ale kolekcja :shock: 10 :shock: rewelacja :shock:
dobrze sobie wygladają -szczególnie te 6,7,8,9 super ;:138
jak wszystkie by ponownie zakwitły piekny widok by był
bożesz taka kolekcja -a ja mam raptem 4 i się ekscytuje ;:173
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Karolinko dzięki za zdjęcia kalanchoe-łączę się z Tobą w Twoim nieszczęściu :;230 .
Ja , jak oglądam swoje kalanchoe(wtórne kwitnienie),to sobie myślę,że może i dobrze,że mam tylko 1 :;230 .Bo moje takie zwykłe,różowe i kwiat pojedynczy.Choć widziałam śliczne pełne.Ale z mojego doświadczenia wynika,że nawet jak powtórnie zakwitną to kwiaty są mniej efektowne i na dłuuugich szypułkach.Nie wyglądają już tak pięknie jak w kwiaciarni ;:224 .

WESOŁYCH ŚWIĄT DZIEWCZYNY I CHŁOPAKI ;:196 :wit
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, dziękuję, kolekcja może i pokaźna ale jest właśnie tak, jak pisze Jola - powtórne kwitnięcia nie są już takie efektowne jak po przyniesieniu ze sklepu.
Wczoraj wsadziłam kolejną Cannę, odmiany nie znam, od Izy :) Jak pokażą kiełki to będą zdjęcia dla Ciebie :)
A przesyłka z allegro niby została wysłana w czwartek kurierem... a ja nadal jej nie mam :roll:
Marylko szkoda tych kłączy ale co zrobić... Masz może zdjęcia tych kwitnień?
Moniczko dziękuję za życzenia! ;:196
Marudzia, nie rewelacja a raczej głupota :;230 Wszystkie kalanchoe są już na parapecie. Podejrzewam, że dobrze to zrobi tym najmniejszym kikucikom a może nawet reszta pokaże kwiatuszki? Muszę dokładnie poczytać, jak zmusić je do kwitnięcia na zimę chociaż z tego co widziałam, to one często kwitną jak im się podoba, latem też ;:224
Jolu to jak z tym wąteczkiem? Będzie po Świętach czy nie? Będę Ciebie mozolić aż w końcu się poddasz dla świętego spokoju :;230
A mi się strasznie podobają te kalanchoe z pojedynczymi kwiatkami... Pewnie dlatego, że moje to pełne :wink:

Przy okazji pochwalę się swoim reo :) Kiedyś nie lubiłam tej rośliny ale zaiskrzyło między nami jak zauważyłam, że pięknie i bezproblemowo rośnie ;)
Obrazek

Przedwczoraj przyszło do mnie moje małe szaleństwo (inaczej nie mogę tego nazwać ;:224 Przepiękna, kwitnąca na żółto kliwia, od dawna o takiej marzyłam....
I obiecałam sobie, że na razie stop z kupowaniem bo ta moja pasja doprowadza mnie do bankructwa :;230

Obrazek Obrazek

Jutro powinna całkowicie rozkwitnąć, postaram się zrobić zdjęcia...

Obrazek

Wszystkim odwiedzającym życzę ciepłych, pogodnych Świąt Wielkanocnych i wiele Miłości ze strony najbliższych.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Piekna cliwia:).
Awatar użytkownika
Monik27
500p
500p
Od: 23 sty 2012, o 08:55

Post »

:shock: :shock: a ja cały czas myślałam że jest tylko pomarańczowa ;:223 ;:223 kliwia przecudna muszę sobie sprawić taką ;:224 ;:224 ale będę musiała ukryć :;230 :;230 :;230
Moje kwiaty doniczkowe - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=50981" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam serdecznie ;-) Monika
chika1979
200p
200p
Od: 7 gru 2011, o 13:20

Post »

twoje kalanchoe to dopiero kolekcja są takie zdrowe mam nadzieję że i moje będą tak wyglądały.Jak na razie to mam dwa sklepowe i 3 szczepki które nie dawno mi się ukorzeniły :?: chyba żółte.Ale będą u ciebie pierwszy raz jak zobaczyłam u ciebie te pierwsze to mnie zaraziłaś bo teraz na nie choruję . :D
Moje skromne królestwo http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=49370" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Fajne to Twoje Reo i kwitnąca Kliwia ;:oj .Musze Ci się przyznać że ja również zrobiłam sobie małe sadzonki z mojego niekwitnącego Kalanchoe. ;:79
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p
Od: 3 sie 2010, o 15:40

Post »

witaj Karolino nie przypuszczałam, że masz AŻ tyle cudności w domu, begonia z pierwszych stron z zielonymi liścmi to najprawdopodobniej begonia ricinifolia :wit
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Patrycjo, dziękuję :) Specjalnie dla Ciebie kwitnienie:

Obrazek

Moniko, jest tego trochę więcej ale raczej rzadko można je spotkać, kwitną jeszcze na zielono, różowo, biało, czerwono.... Póki co, marzę, żeby moje pomarańczowe w ogóle zakwitły :?
Bożenko, bardzo mi przykro, że zachorowałaś :;230 W takim razie dla Ciebie kwiatuszek na pocieszenie :wink: :
Obrazek

Nawet nie wiecie, jaką radość sprawiło mi to powtórne kwitnienie. Może nie jest tak okazałe jak za pierwszym razem ale te kwiatuszki są urocze no i tak sobie myślę, że skoro się pokazały, to znaczy że im u mnie dobrze? :roll:

Marylko, masz gdzieś zdjęcia tego kalanchoe? Reo ma nasionka, z ciekawości zasiałam je do tej samej doniczki ale nic nie wschodzi.

Izo dziękuję za pochwały, należą się co niektórym kwiatuszkom :;230 Ale zdecydowanie nie wszystkim :wink: :wink: Faktycznie to begonia ricinifolia. No i mam nadzieję, że kiedyś zdecydujesz się na założenie własnego wątku :D
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”