Szczaw(Rumex) uprawa,problemy
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Szczaw(Rumex) uprawa,problemy
Znalazłem tu na forum przez wyszukiwarke tylko jeden wątek o szczawiu, ale dotyczy czegoś odwrotnego niż chcę zapytać. Tam jest mowa o jego wytępieniu, a ja chce zapytać kiedy go można zasiać.
Bardzo lubię zupę szczawiową i zamiast chodzić po łąkach, skoro mam od niedawno działkę chcę go sobie posiać gdzieś w rogu działki.
Pytanie moje - jaką porą? Teraz na jesień, czy lepiej na wiosnę? Dostałem od sąsiatki przekwitniętą roślinę bo kupić go i tak się nigdzie nie da. Mam ją już od lipca i nie wiem kiedy lepiej posiać...
Bardzo lubię zupę szczawiową i zamiast chodzić po łąkach, skoro mam od niedawno działkę chcę go sobie posiać gdzieś w rogu działki.
Pytanie moje - jaką porą? Teraz na jesień, czy lepiej na wiosnę? Dostałem od sąsiatki przekwitniętą roślinę bo kupić go i tak się nigdzie nie da. Mam ją już od lipca i nie wiem kiedy lepiej posiać...
- Kasia1972
- 500p
- Od: 18 paź 2008, o 19:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Szczaw
Siej teraz! Szczaw siejemy wiosną lub jesienią. Jeśli posiejesz teraz, zbiór będzie w przyszłym roku, jeśli posiejesz na wiosnę, pierwszy zbiór będzie mniej więcej po dwóch miesiącach. Nasiona szczawiu bez problemu powinieneś kupic w każdym sklepie ogrodniczym.
Witam
podłączam sie pod temat, można wysiewać juz szczaw?

-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
http://www.pnos.pl/?d=of&c=nas_warz&g=109
Spojrz na terminy wysiewu i bedziesz miec odpowiedz.
Spojrz na terminy wysiewu i bedziesz miec odpowiedz.
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
Prócz zdania: "Szczaw można uprawiać z siewu wiosennego lub letniego wprost w pole lub przez podział 2-3 letnich karp." Więcej tam nie piszą na temat siania.
Zastanawiam się czy nie powinien juz pojawiać się na działce pomału, skoro posiałem wg sugestii Kasi1972 jakoś we wrześniu.
Z drugiej strony wg tego co tam piszą powinno się siać wiosną lub latem, czy aby na pewno dobrze zrobiłem siejąc jesienią?
Zastanawiam się czy nie powinien juz pojawiać się na działce pomału, skoro posiałem wg sugestii Kasi1972 jakoś we wrześniu.
Z drugiej strony wg tego co tam piszą powinno się siać wiosną lub latem, czy aby na pewno dobrze zrobiłem siejąc jesienią?
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
A ja tam widze cos takiego: "Termin wysiewu: 2 dekada IV-3 dekada VIII"
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam.
Ja właśnie dziś wysiałam szczaw do gruntu.
Jestem ciekawa czy się uda go wyhodować, bo z braku miejsca, posiałam go w półcieniu.
Ja właśnie dziś wysiałam szczaw do gruntu.
Jestem ciekawa czy się uda go wyhodować, bo z braku miejsca, posiałam go w półcieniu.
Pozdrawiam Kaśka
- Mlody_Ogrodnik
- 100p
- Od: 17 wrz 2011, o 19:19
Ja co roku wysiewam 1 torebkę szczawiu , zbieram kilka plonów i do zamrażarki (a w zimę pyszna zupa szczawiowa) . W tym roku chyba sobie odpuszczę z wysiewem ponieważ w tamtym roku na jesień nie przekopałem grządki szczawiowej i mi odrósł . Właśnie wybieram się na ogród go przesadzić
.

"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Jakoś nie mam szczawiu chociaż siałem nasiona z PNOS, a może w tym roku będzie lepiej. Siew zawsze wprost do gruntu.
pozdrawiam, Gunnar
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój siany w zeszłym roku, bardzo ładnie przezimował. Teraz mam już całkiem ładne liście. Myślę, że za około miesiąc będzie można nieco ściąć na zupę 

Pozdrawiam Kaśka
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Czy dziki ("chwastowy") szczaw też jest jadalny i nadaje się np. na zupę?
pozdrawiam, Gunnar
Jak najbardziej się nadaje.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Mlody_Ogrodnik
- 100p
- Od: 17 wrz 2011, o 19:19
Ja sobie dzisiaj odpuściłem przesadzanie . Zrobię to po świętach . 

"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
Wolę dziki szczaw- uważam że jest bardziej wyrazisty/smaczniejszy
i po zblanszowaniu do mrożenia ładnie "trzyma formę".

Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
Ale dziki ma ten minus że po łąkach ganiają psy, koty, zające... nie muszę chyba pisać z czym to się wiąże ;)
Mój niestety siany poprzednią jesienią w ogóle nie wyrósł. Cóż...
Mój niestety siany poprzednią jesienią w ogóle nie wyrósł. Cóż...