Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)

Post »

No to ja już wiem, że nic nie wiem ;:124 Dopalacze jakieś macie??
Moje sadzonki też tak wyglądają, z tym, że siane w połowie lutego z przeznaczeniem na sadzonki wierzchołkowe :roll:
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Kasencja

Post »

Beata, zależy od warunków trzymania rozsady. Moje rosną naprawdę różnie. W tamtym roku siałam w różnych terminach. Począwszy od końca stycznia, skończywszy na koniec marca. Jak sadziłam do namiotu, to wielkością się nie różniły...
sebapila
200p
200p
Od: 14 lut 2011, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak ukorzeniać te ścięte elementy, pytam po raz kolejny..do wody czy bezpośrednio do ziemi??
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
Kasencja

Post »

Hmmm... nie wiem jak inni, ale w tamtym roku, jak wyłamałam pęd boczny od kilku pomidorów, to wsadzałam tylko do samego piachu i dużo wody :roll: . I się przyjmowały. Ale to tylko ja ;:173 .
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Ta dyskusja jest potwierdzeniem, że istnieją trzy prawdy.
To, że rozsada trzytygodniowa wygląda jak sześciotygodniowa - to szczera prawda. Ale to, że moja rozsada siana identycznie jest wysadzona do gruntu i zabezpieczona papierowymi kołpakami - to g...o prawda.
To jest dopiero żart.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasencja pisze:Beata, zależy od warunków trzymania rozsady. Moje rosną naprawdę różnie. W tamtym roku siałam w różnych terminach. Począwszy od końca stycznia, skończywszy na koniec marca. Jak sadziłam do namiotu, to wielkością się nie różniły...
Tak tylko sobie liczę, siane 15 marca, ok 18-20.03 skiełkowały, pikowane ok 28-30.03, a dzisiaj jest 05.04 i jakoś mi się to nie układa.

Wiadomo, im później tym więcej słońca i rozsada szybciej rośnie, ale nie w marcu, no chyba, że ktoś trzyma w cieple i sztucznie doświetla.

Seba od razu do gleby i dobrze podlać.
pozdrawiam Beata
Kasencja

Post »

Beata...hmmm.... Może masz i rację :twisted: , Twoje obliczenia do mnie przemawiają. Jutro obcykam moje sadzonki i naświetlę sprawę :) .

Mogę jedynie na teraz napisać, że niektóre pomidory siane w styczniu są mniejsze od tych, sianych ponad miesiąc później :roll: .
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

Sebapila w poprzednim sezonie na początku lipca ukorzeniałem tzw. "wilki" wsadzając je do kubków po jogurcie 0,5 L
napełnionych wilgotną ziemią i tylko podlewałem.
Stały w tunelu czyli miały ciepło, po tygodniu zaczynały puszczeć młode listki na czubku.
Po 10-12 dniach jak przesadzałem do gruntu i miały całkiem spore korzonki.
Pozdrawiam
Jerry
Pozdrawiam
Jerry
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

ja daję słowo harcerza
Te moje to są właśnie jakieś 'stare' pomidory, a nasiona dostałam od zaprzyjaźnionego ogrodnika. Jak wzeszły to liścienie miały na szerokość kubka, błyskawicznie wzeszły i zaczęły rosnąć.
Szczerze mówiąc to ja się martwię.
Muszę im chyba zrobić przeprowadzkę na chłodny parapet bo mają iść do gruntu, no chyba, że to tak ma być :? nie wiem..
Warunki mam hm... z 20C w dzień na parapecie, niczym nie zasilane, ziemia Kronen.
Ooo sorki kubki są wtyknięte w grubą (z 20 cm) gąbkę coś w tym stylu http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... UbnbwVs-dQ ale wycięcia są akurat na 2 pojemniki, no nie mam aparatu, także w nóżki mają ciepło i nie stoją bezpośrednio na parapecie i w dodatku pojemnik wetknięty jest pod kątem do światła
Reszta wysiana trochę później dużo mniejsza..
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

monika pisze:ja daję słowo harcerza
Te moje to są właśnie jakieś 'stare' pomidory
Ja stara harcerka to Ci wierzę :;230 Może rzeczywiście macie jakieś stare panerne odmiany, a te wszystkie mieszańce teraz to takie bidule :|
pozdrawiam Beata
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

Tym, którzy chcieliby ukorzeniać pędy pomidora, a nie mają do tego przekonania, proponuję przeprowadzić taki eksperyment :
odcięty pęd boczny, ewentualnie główny, włóżcie do pojemnika z wodą. Dokładnie tak samo, jak wkłada się do wazonu cięte kwiaty. Może to być słoik, kufel, szklanka . Najlepiej, aby było to coś przezroczystego, w celu, ułatwienia obserwacji.
Zdziwicie się, jakie to żywotne.
Ten sam patent, proponuję tym, którzy przez przypadek, złamią sadzonkę, a takie historie się zdarzają, (dzieci, koty, przeciągi itp.)
Kasencja

Post »

Obiecane zdjęcia moich pomidorów:

1. Bawole serca, siane 28 stycznia, pikowane w ten sam dzień.

Obrazek

2. Swój pomidor ( odmiana nieznana, owoce wielkości i kształtu jajka ), u nas od 10 lat, albo i dłużej. Siane w ten sam dzień 28 lutego. Pikowane w różnych terminach, bo wschody nierówne.
Chciałam tylko pokazać różnicę z takiego samego terminu siewu. Ta sama ziemia, takie same warunki.

Obrazek

3. Pomidor z XIX wieku, siany 28 lutego. Na pierwszym zdjęciu pokazałam jak wyglądał 20 marca ( zdjęcie pokazywane było na forum ). Na drugim zdjęciu wygląd dzisiejszy.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Kasencja pisze:1. Bawole serca, siane 28 stycznia, pikowane w ten sam dzień.
Siałaś rano i pikowałaś wieczorem? :lol:
Co do Twojej własnej odmiany to rzeczywiście bardzo nierówne wschody. U mnie ze wszystkich pomidorów różnica wynosiła 3 dni.
Kasencja

Post »

No tak, fajnie wyszło :D .
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No rzeczywiście, różnice ogromne ;:oj U mnie takich różnic nie ma, bo sadzonki trzymam w nieogrzewanych pokojach i warunki mw mają takie same.
Ale wracając do wczorajszej dyskusji, to u Ciebie były siane 28.02, a dwa tygodnie robi dużą różnicę i jeśli pomidory hutkowa były siane w tym terminie, to przy optymalnych warunkach mogłyby tak wyglądać, no chyba, że tak jak pisałam to taka pancerna odmiana, że wszystkie obliczenia ma gdzieś :lol:
Szkoda, że nie pojawia się właściciel tych sadzonek, może sprawa by się wyjaśniła :roll:

Iduś, może i tak, u mnie też jakoś dziwnie w tym roku wszystko rośnie.....ale widoki zorzy były bezcenne ;:109
pozdrawiam Beata
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”