Laurowe storczyki
Re: Laurowe storczyki, czyli proszę o poradę
Super, wygląda jak pędzik 

Witaj Lauro
Gratuluję pędzika na tak młodej roślince 

- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak, to pędzik (albo basal keiki, ale na 99% to pęd).
Justus27
, Sama
, Laura1806
, Storczykowa
,
dziękuję Wam za zajrzenie do mojego wątku i potwierdzenie moich obserwacji.
Poczekamy, zobaczymy: albo kwiatki, albo basal keiki

Poczekamy, zobaczymy: albo kwiatki, albo basal keiki

Witam po roku 
Chciałam Wam pokazać co wyrosło z mojego NN.
Otóż przypuszczam, że jest to storczyk botaniczny, którego nazwy nie znam
.
Z pokazanego przed rokiem pędzika wyrosło basal keiki. Rosło jak na drożdżach, wyrastały coraz większe liście. W lutym pokazał się cieniutki i wiotki, zielony pędzik kwiatowy. Z biegiem czasu pędzik zrobił się ciemnofioletowy i sztywniejszy. Przed kilkoma dniami malusie pączki otworzyły się
. Kwiatuszki mają średnicę niecałych 3 cm. Storczyk nie pachnie, zdjęcie 2. wiernie oddaje naturalny kolor delikatnych płatków i warżki.

Czy pomożecie mi w identyfikacji storczyka?
Dziękuję z góry za Wasze wypowiedzi w tym wątku.
Przy okazji pochwalę się nowym nabytkiem .....

Dendrobium nobile na tle stroika świątecznego
.... i dwoma białymi miniaturkami, które zakwitły po półtorarocznej reanimacji. Kupiłam je po 5 zł z wyprzedaży.

(w środku NN-ek
, którego kwiaty są mniejsze, a liście jaśniejsze i bardziej wydłużone)

średnica kwiatów: około 4 cm

Uploaded with ImageShack.us

Chciałam Wam pokazać co wyrosło z mojego NN.
Otóż przypuszczam, że jest to storczyk botaniczny, którego nazwy nie znam

Z pokazanego przed rokiem pędzika wyrosło basal keiki. Rosło jak na drożdżach, wyrastały coraz większe liście. W lutym pokazał się cieniutki i wiotki, zielony pędzik kwiatowy. Z biegiem czasu pędzik zrobił się ciemnofioletowy i sztywniejszy. Przed kilkoma dniami malusie pączki otworzyły się

Czy pomożecie mi w identyfikacji storczyka?
Dziękuję z góry za Wasze wypowiedzi w tym wątku.
Przy okazji pochwalę się nowym nabytkiem .....

Dendrobium nobile na tle stroika świątecznego

.... i dwoma białymi miniaturkami, które zakwitły po półtorarocznej reanimacji. Kupiłam je po 5 zł z wyprzedaży.

(w środku NN-ek

średnica kwiatów: około 4 cm

Uploaded with ImageShack.us
Witaj Lauro,
fakt...dawno nie zaglądałaś .Teraz ważne, że jesteś z nami i masz przyjemność dzielić się swoimi radościami.
Dla nas to balsam dla oczu.
Ładny ten stroik świąteczny
;podkreśla ten nadchodzacy okres świętowania we właściwy sposób.
Pytasz o falenopsisa .... jest to zapewne Phal.equestris. Piękny... a, jezeli trafiłaś na dobry okaz, to mozesz mieć dużo uciechy z niego.
Nie dość że
przyjemny jest w odbiorze, to na dodatek, dość plenny bywa.
Pędu nie obcinamy dopóki jest żywotny. Lubią po okresie postoju przedłużać nawet w następnym roku.
Mniejsze formy białych falenopsisów równie pięknie się prezentują.
Mam nadzieję ,ze pomogłam określić .
Pozdrawiam JOVANKA
fakt...dawno nie zaglądałaś .Teraz ważne, że jesteś z nami i masz przyjemność dzielić się swoimi radościami.
Ładny ten stroik świąteczny

Pytasz o falenopsisa .... jest to zapewne Phal.equestris. Piękny... a, jezeli trafiłaś na dobry okaz, to mozesz mieć dużo uciechy z niego.
Nie dość że

Pędu nie obcinamy dopóki jest żywotny. Lubią po okresie postoju przedłużać nawet w następnym roku.
Mniejsze formy białych falenopsisów równie pięknie się prezentują.
Mam nadzieję ,ze pomogłam określić .
Pozdrawiam JOVANKA
Jovanko kochana
nie będę ukrywała, że na Twoją właśnie pomoc liczyłam. Dziękuję bardzo. Tak, to na pewno Phalaenopsis equestris. Obejrzałam w sieci grafikę i poczytałam o tej odmianie.
Na forum zaglądam prawie codzienne w poszukiwaniu informacji i ciekawostek o uprawie domowych roślin, a potem wymądrzam się przed całą rodziną jaka to ze mnie doświadczona ogrodniczka
Dzięki temu forum siostra męża ma bardzo okazałe cymbidium. Po świętach postaram się pokazać je Wam.
Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam serdecznie

nie będę ukrywała, że na Twoją właśnie pomoc liczyłam. Dziękuję bardzo. Tak, to na pewno Phalaenopsis equestris. Obejrzałam w sieci grafikę i poczytałam o tej odmianie.
Stroik stał za dendrobium i tak trochę przypadkowo znalazł się na zdjęciuJovanka pisze:Witaj Lauro,
Ładny ten stroik świąteczny;podkreśla ten nadchodzacy okres świętowania we właściwy sposób.

Na forum zaglądam prawie codzienne w poszukiwaniu informacji i ciekawostek o uprawie domowych roślin, a potem wymądrzam się przed całą rodziną jaka to ze mnie doświadczona ogrodniczka

Dzięki temu forum siostra męża ma bardzo okazałe cymbidium. Po świętach postaram się pokazać je Wam.
Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam serdecznie

-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 mar 2012, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne storczyki. Masz rękę do kwiatków