Werbena jednoroczna(Verbena ×hybrida )-uprawa,pielęgnacja,choroby

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Werbena

Post »

Iwonko, piekna ta Twoja werbena ;:138
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Poczekajmy może ktoś, kto już wysiewał nam doradzi, wiem że na pewno tumbergii nie ma potrzeby uszczykiwać, ona sama w sobie pięknie się rozrasta.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Moim werbenom daleko do tych Iwonki, ale dają radę :tan
Obrazek
PUMA72
200p
200p
Od: 2 maja 2011, o 13:01

Post »

Magdallena- moim to dopiero daleko ;:65
Obrazek
zamierzam je jutro pikować.
PUMA72
200p
200p
Od: 2 maja 2011, o 13:01

Post »

Mam przepikowaną werbenę zwisłą i niektóre sadzonki mają trzy liścienie i wyrastają im też trzy liście właściwe, czy to jakieś mutanty?
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Ano mutanty. To się czasem zdarza. Mam jedną gloksynię, która produkuje po trzy liście w węźle i jednego wilca, któremu z nasionka wyszły trzy liścienie.

Pozdrawiam!
LOKI
Maksia
50p
50p
Od: 26 mar 2012, o 21:28

Post »

Witam na forum o werbenie :tan

W tym roku posiałam sobie werbenkę - również po raz pierwszy, nie jest bardzo duża, ale sobie rośnie (te ivony15 to olbrzymy przy mojej :wink: ).

Chciałam się Was poradzić - werbenka rośnie mi dość w górę, ma raczej wąską łodygę i ewidentnie idzie w górę, bez rozkrzewiania, siana była dopiero 26 marca, więc duża nie jest. Zastanawiam się czy powinnam przy przepikowaniu wsadzić ją głębej w ziemię, tak aby niejako skrócić jej łodyżkę, czy też dać rosnąć jak rośnie?

Jest to werbena zwisająca, więc myślę sobie, że może ona idzie w górę aby po jakimś momencie opaść i być właśnie tą zwisającą? ;:138 byłoby super

aha i czy czymś je "dokarmiacie"?
ivona15
200p
200p
Od: 12 lut 2012, o 16:19

Post »

Jak tam wasze werbenki, moje jakoś rosną ale na razie ani myślą o kwitnięciu.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Iwona
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Moje werbeny pięknie kwitną.
Oczywiście kupne :wink:

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Maksia
50p
50p

Post »

Maksia pisze:Witam na forum o werbenie :tan

W tym roku posiałam sobie werbenkę - również po raz pierwszy, nie jest bardzo duża, ale sobie rośnie (te ivony15 to olbrzymy przy mojej :wink: ).

Chciałam się Was poradzić - werbenka rośnie mi dość w górę, ma raczej wąską łodygę i ewidentnie idzie w górę, bez rozkrzewiania, siana była dopiero 26 marca, więc duża nie jest. Zastanawiam się czy powinnam przy przepikowaniu wsadzić ją głębej w ziemię, tak aby niejako skrócić jej łodyżkę, czy też dać rosnąć jak rośnie?

Jest to werbena zwisająca, więc myślę sobie, że może ona idzie w górę aby po jakimś momencie opaść i być właśnie tą zwisającą? ;:138 byłoby super

aha i czy czymś je "dokarmiacie"?

Halo... Czy ktoś coś podpowie?
ivona15
200p
200p

Post »

Najlepiej by było jakbyś wstawiła zdjęcie.Moja z poprzedniego zdjęcia tez jest zwisająca, ale moja się rozkrzewiała dość szybko.Zasilać możesz oczywiście, czymś dla kwitnących, a z sadzeniem to ciężko coś podpowiedzieć, najlepiej wklej zdjęcie.
Iwona
Awatar użytkownika
dorota33
200p
200p
Od: 6 sty 2012, o 17:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeżeli się nie rozkrzewia dodrze byłoby ją uszczyknąć co do sadzenia głębiej to minimalnie można troszeczkę głębiej wstaw fotkę -trudno tak na oko doradzić-pozdeawiam
DOROTA
Maksia
50p
50p

Post »

Dzięki za odpowiedzi. Postaram się dziś wstawić fotkę. Ogólnie rzeczywiście średnio się rozkrzewia. Mam nadzieję, że nie jest za późno na uszczyknięcie.

Wstawię później fotki bo wiem, że tak teoretyzować ciężko.

Ivona15 - używasz jednego nawozu do petuni i werbeny - można taki sam dla roślin balkonowych? Jakieś firmy są lepsze od innych czy to nie ma większego znaczenia?
ivona15
200p
200p

Post »

Ja używałam na początku biohumus uniwersalny, teraz mam do balkonowych agrekol.W doniczkach mam posadzone werbeny, petunie i bratki - jeszcze z wczesnej wiosny mi kwitną, także podlewam uniwersalnym.A co do firm, to nie zawracam uwagi, co mi wpadnie w ręce to biorę.
Iwona
Maksia
50p
50p

Post »

Dzięki wielkie :)

Mam rozumieć, że dobrze jest najpierw kupić uniwersalny? To jakoś przyzwyczja roślinki czy jak? Taki wstęp? Czy też mogę od razu zaszaleć z takim do balkonowych?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”