Werbena jednoroczna(Verbena ×hybrida )-uprawa,pielęgnacja,choroby
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Werbena
Poczekajmy może ktoś, kto już wysiewał nam doradzi, wiem że na pewno tumbergii nie ma potrzeby uszczykiwać, ona sama w sobie pięknie się rozrasta.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Mam przepikowaną werbenę zwisłą i niektóre sadzonki mają trzy liścienie i wyrastają im też trzy liście właściwe, czy to jakieś mutanty?
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Ano mutanty. To się czasem zdarza. Mam jedną gloksynię, która produkuje po trzy liście w węźle i jednego wilca, któremu z nasionka wyszły trzy liścienie.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Witam na forum o werbenie
W tym roku posiałam sobie werbenkę - również po raz pierwszy, nie jest bardzo duża, ale sobie rośnie (te ivony15 to olbrzymy przy mojej
).
Chciałam się Was poradzić - werbenka rośnie mi dość w górę, ma raczej wąską łodygę i ewidentnie idzie w górę, bez rozkrzewiania, siana była dopiero 26 marca, więc duża nie jest. Zastanawiam się czy powinnam przy przepikowaniu wsadzić ją głębej w ziemię, tak aby niejako skrócić jej łodyżkę, czy też dać rosnąć jak rośnie?
Jest to werbena zwisająca, więc myślę sobie, że może ona idzie w górę aby po jakimś momencie opaść i być właśnie tą zwisającą?
byłoby super
aha i czy czymś je "dokarmiacie"?

W tym roku posiałam sobie werbenkę - również po raz pierwszy, nie jest bardzo duża, ale sobie rośnie (te ivony15 to olbrzymy przy mojej

Chciałam się Was poradzić - werbenka rośnie mi dość w górę, ma raczej wąską łodygę i ewidentnie idzie w górę, bez rozkrzewiania, siana była dopiero 26 marca, więc duża nie jest. Zastanawiam się czy powinnam przy przepikowaniu wsadzić ją głębej w ziemię, tak aby niejako skrócić jej łodyżkę, czy też dać rosnąć jak rośnie?
Jest to werbena zwisająca, więc myślę sobie, że może ona idzie w górę aby po jakimś momencie opaść i być właśnie tą zwisającą?

-
- 200p
- Od: 12 lut 2012, o 16:19
Jak tam wasze werbenki, moje jakoś rosną ale na razie ani myślą o kwitnięciu.

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
Iwona
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Moje werbeny pięknie kwitną.
Oczywiście kupne

Oczywiście kupne

Maksia pisze:Witam na forum o werbenie![]()
W tym roku posiałam sobie werbenkę - również po raz pierwszy, nie jest bardzo duża, ale sobie rośnie (te ivony15 to olbrzymy przy mojej).
Jest to werbena zwisająca, więc myślę sobie, że może ona idzie w górę aby po jakimś momencie opaść i być właśnie tą zwisającą?byłoby super
Halo... Czy ktoś coś podpowie?
-
- 200p
Najlepiej by było jakbyś wstawiła zdjęcie.Moja z poprzedniego zdjęcia tez jest zwisająca, ale moja się rozkrzewiała dość szybko.Zasilać możesz oczywiście, czymś dla kwitnących, a z sadzeniem to ciężko coś podpowiedzieć, najlepiej wklej zdjęcie.
Iwona
Jeżeli się nie rozkrzewia dodrze byłoby ją uszczyknąć co do sadzenia głębiej to minimalnie można troszeczkę głębiej wstaw fotkę -trudno tak na oko doradzić-pozdeawiam
DOROTA
Dzięki za odpowiedzi. Postaram się dziś wstawić fotkę. Ogólnie rzeczywiście średnio się rozkrzewia. Mam nadzieję, że nie jest za późno na uszczyknięcie.
Wstawię później fotki bo wiem, że tak teoretyzować ciężko.
Ivona15 - używasz jednego nawozu do petuni i werbeny - można taki sam dla roślin balkonowych? Jakieś firmy są lepsze od innych czy to nie ma większego znaczenia?
Wstawię później fotki bo wiem, że tak teoretyzować ciężko.
Ivona15 - używasz jednego nawozu do petuni i werbeny - można taki sam dla roślin balkonowych? Jakieś firmy są lepsze od innych czy to nie ma większego znaczenia?
-
- 200p
Ja używałam na początku biohumus uniwersalny, teraz mam do balkonowych agrekol.W doniczkach mam posadzone werbeny, petunie i bratki - jeszcze z wczesnej wiosny mi kwitną, także podlewam uniwersalnym.A co do firm, to nie zawracam uwagi, co mi wpadnie w ręce to biorę.
Iwona
Dzięki wielkie 
Mam rozumieć, że dobrze jest najpierw kupić uniwersalny? To jakoś przyzwyczja roślinki czy jak? Taki wstęp? Czy też mogę od razu zaszaleć z takim do balkonowych?

Mam rozumieć, że dobrze jest najpierw kupić uniwersalny? To jakoś przyzwyczja roślinki czy jak? Taki wstęp? Czy też mogę od razu zaszaleć z takim do balkonowych?