Tam gdzie rosną kaktusy... i nie tylko- Paula

Zablokowany
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tam gdzie rosną kaktusy... i nie tylko- Paula

Post »

Może lepsze by były te skorupki,bo one są z wapnia i się na pewno rozkładają,ale może chemik się wypowie.
poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co do kredy - gdzieś czytałem, że niezbyt się nadaje. Zawsze można przecież użyć tego ozdobnego kamienia (to był chyba tłuczony marmur, zgadza się?), który też zwiększa pH gleby ;).
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

Dziękuję wszystkim za odwiedziny. Jak widać ci "specjaliści" jakoś nie spieszą się z odpowiedziami, więc na poprawę nastroju w ten paskudny dzień malutkie co nieco:

Obrazek Obrazek

Skromnie, ale to dopiero początek ;:224

mor, chemia stosowana nigdy nie była moją mocną stroną, znajomością właściwości skał również nie mogę się pochwalić. Najlepiej gdyby ktoś inny się wypowiedział w tej kwestii.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Co miałem do powiedzenia na powyższy temat to napisałem. :wink:

Teraz tylko pragnę pochwalić Twoje roślinki bo śliczne! ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Ładniutkie kwiatuszki. Moje mamilarki stoją jak zaklęte. Ani nawet jednego pąka :?

Co do wapnia, to ja wiem jedynie, że gips raczej się nie nadaje, gdyż więcej tam przeróżnych komponentów, niż samego wapnia (podobnie jak w kredzie: w 100g kredy jest ledwie kilkanaście g wapnia). Jeśli nie masz dostępu do wapienia dolomitowego, albo szkoda Ci kasy na grys dolomitowy czy marmurowy, którym można wysypać wierzchnią warstwę w doniczce (tak jest chyba wygodniej, bo możesz obserwować, czy uległ on już "wyczerpaniu"), to najlepiej domowym sposobem - skorupki z jaj :D (ewentualnie ostryg :wink: ). Zbierz możliwie dużo skorupek, koniecznie z jaj surowych, ponieważ ugotowane tracą wapń, przez kilka dni je susz, a potem zmiel w młynku do kawy np. I będziesz miała sproszkowany wapień.
Chociaż decyzja czy dodawać wapń czy nie zależy też od wody, jaką podlewasz. Jeśli woda jest bardzo twarda i ma wysokie pH to wg mnie dodatkowe zasilanie wapniem może być wręcz szkodliwe.
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

W uprawie zawsze wystepuje problem nadmiernie zasadowego podłoża, a zwiększanie dodatków typu wapienie czy gips , może to spotęgować ,ja z tymi dodatkami byłbym ostrożny bo można przeholować.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Magda a gdzie można kupić taki grys dolomitowy lub marmurowy ;:88
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki za odwiedziny!
Niestety woda u mnie jest twarda. Roślinki zostały dopiero co zakupione, więc na razie je poobserwuję a na eksperymenty z podłożem jeszcze przyjdzie czas. Zakupione u hodowcy M. guelzowiana, M. candida i M. cv Arizona Snowcap przyszły w czystym torfie, strach pomyśleć w czym rosły pozostałe (przyszły bez doniczek) skoro na aukcji były opisane jako "wymagające podstawowego podłoża" ;:124 Wydaje mi się, że pod moją opieką - mimo braku wymyślnego podłoża - będzie im jednak lepiej.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Paula a może lepiej jakiś nawóz z większą ilością wapnia?... Jeśli podlewasz wodą przegotowaną, czyli odwapnioną. Jeśli jednak kranówą, to nie wiem, czy warto coś do podłoża dodawać. Prędzej lub później wskutek takiej wody i tak odczyn podłoża się zmieni.

Nolina ja kupiłam w zoologicznym, przez przypadek. Nie spojrzałam na nalepkę. Miał być żwir kwarcowy, a w domu okazało się, że złapałam grys marmurowy :roll:
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Piękne kwiatuszki, jak miło oglądać takie cuda w taki okropny dzień. Co do żwirku, to ja równiez zaopatruję sie w zoologicznym.
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Magda, do tej pory podlewałam kranówką, ale chyba zacznę gromadzić deszczówkę latem. W tym roku postanowiłam zaszaleć i kupiłam nawóz do kaktusów firmy Substral. Mam nadzieję, że roślinki będą zadowolone.
Agnieszko, to nie koniec kwitnień. W najbliższych dniach powinny pojawić się kolejne zdjęcia ;:224

W ubiegłym roku robiłam zakupy "na partyzanta", ale teraz odkryłam centrum handlowe moich marzeń. Co prawda w mieście oddalonym o 25 km od mojego, ale co tam. Przynajmniej wszystkie zakupy mogłam zrobić w jednym miejscu (oprócz doniczek, które już tradycyjnie zamówiłam w Egzotycznym ogrodzie na all): ziemię do kaktusów firmy Substral (z dodatkiem keramzytu, piaskiem i bez włókna kokosowego :wink: ), środki ochrony roślin i żwirek jakiego tylko dusza zapragnie. Na miejscu można zaopatrzyć się w rozmaite akcesoria ogrodnicze, piękne ceramiczne doniczki (liczba wzorów liczona chyba w tysiącach) i oczywiście śliczne rośliny. Miejsce godne polecenia dla osób z okolic Białej Podlaskiej.
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

No to masz szczęście, Biała Podlaska to troszkę daleko ode mnie :;230 czekam na kolejne fotki ;:65
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ode mnie też trochę daleko, ale gdybym musiała płacić jeszcze za przesyłkę chemii, bo u nas oczywiście nie można takiej dostać, to i tak nie wyszło by mi dużo taniej niż tam pojechać. Żwirek o granulacji 2-4 też pozostaje u nas w sferze marzeń. Teraz już nie mam większych problemów jak doczekać przeniesienia do inspektu (który planuję w tym roku udoskonalić) i oprysków.

Kolejka do kwitnienia już stoi, ale dzisiaj udało mi się uchwycić "tylko" tyle:
Obrazek

To jej drugie kwitnienie u mnie. Tomek miał rację - na skutek braku podlewania powstrzymała się z dalszym kwitnieniem do wiosny. Mam nadzieję, że sąsiadka, która kwitła w tym samym czasie po przebudzeniu również zaszczyci mnie tym widokiem.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mammillaria bocensis śliczna. Ten kontrast ciemno-brąz cierni na tle białej wełny rewelacyjnie wygląda. :)
Kredowo-białe ciernie dolne dodają swoistego uroku - właśnie takie mi się bardzo podobają.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To jest właśnie mój ulubiony typ cierni, jak się jeszcze zaczerwienią na słońcu, nie sposób im się oprzeć ;:226 Kupiłam ją "za ostatni grosz", ale po czasie już się o tym nie pamięta. Patrzy się tylko na to, ile radości nam sprawia, prawda?

Myślę, że docenisz również piękno tej mamilarii - typ urody ma podobny

Obrazek Obrazek Obrazek

To jej debiut (zimowanie jej posłużyło). Nie mogłam się już doczekać kiedy zakwitnie, bo to jedna z moich ukochanych mamilarii. Teraz tylko czekać kiedy zacznie się dzielić :wink:
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”