Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie

Post »

Zibi_41 pisze:Znów zawracam głowę :oops: Posadziłem malinę wśród poziomek rozłogowych , czy takie towarzystwo może jej zaszkodzić czy lepiej poziomki eksmitować :roll: :roll: :roll:
wyczytałam na forum, że poziomki lubią towarzystwo malin, sama mam zamiar posadzić je przy malinach, może ktoś mądrzejszy nas oświeci... ;:173
na maliny korzystnie wpływa towarzystwo niezapominajek - info z "Działkowca"
pozdrawiam
Iwona
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Więc musimy poczekać :( Może ktoś nas oświeci :idea: :idea: :idea:
Oinone
200p
200p
Od: 16 paź 2010, o 08:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,
mam pytanie odnośnie okresu czasu w jakim takie sadzonki mają szansę przekształcić się w rośliny z prawdziwego zdarzenia...Zdaję sobie rzecz jasna sprawę z tego, ze zależy to od rodzaju ziemi, temperatury i innych tego typu czynników, ale może da się stwierdzić ile sezonów zajmuje sadzonce stanie się'dojrzałą rośliną'... Skąd to pytanie? W 2010 późną jesienią wysadziłam do gruntu maleńkie sadzonki polki - korzonki miały o średnicy ok 0,5mm... w zeszłym roku wyrosły z nich tylko maleńkie roślinki...na kilka cm nad powierzchnię ziemi (mam glebę gliniasto-ilastą)...Podlewałam je OKAZJONALNIE nawozem w płynie i wyrosły tylko takie małe...
Czy:
1) powinnam teraz na wiosnę powciskać koło nich w ziemię suszony obornik? (do innego nie mam dostępu)
2)dosadzić kolejne sadzonki? (kupione z większymi korzeniami i włożone do ziemi sadowniczej kupionej w sklepie?

Proszę o porady...czekam na te maliny z własnego ogródka i czekam...i boję się, że nie zabrawszy się za nie porządnie (jak?) i w tym roku dostanę zaledwie kilka nędznych liści...
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Co rozumiesz przez "dojrzala rosline"? Malina bedzie owocowac ( o ile to malina jesienna) w tym roku, na pedzie, ktory teraz wyrosnie. I ten ped po zbiorach, jesienia trzeba wyciac. Chodzi Ci o rozkrzewienie sie krzaczka? Z czasem, gdy korzenie sie rozrosna, bedzie wypuszczac wiecej silnych lodyg. Ja, na Twoim miejscu niczym bym ich teraz nie nawozila, jeśli nie dales wczesniej, przed sadzeniem obornika to moze dopiero w lecie jakas rozcienczona gnojowka. Wg mnie, one sie jeszcze niezbyt dobrze ukorzenily, w zimie korzenie nie urosna, moze za rok sypniesz suszonego obornika.
Przepraszam za brak polskich liter, ale ta osoba, ktora wie jak to sie robi, jeszcze slodko spi. :wink:
Pozdrawiam! Gienia.
Oinone
200p
200p

Post »

Tak,chodzi mi o rozkrzewienie krzaka i-w ostatecznej wersji-osiagnięcie oszałamiającego rozmiaru 1,5m :) - moje miały ze 3...cm... :)
Wiem, że cierpliwość przyniesie owoce :-) ale chciałabym już w tym roku robić soki...

Obornik przecież nie zaszkodzi..?
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

slanski - w żadnym wypadku :idea: Jeśli już chcesz to zrobić to zakop go ostrożnie obok krzaków, tak aby nie uszkodzić za mocno korzeni.

Oinone - coś musi być nie tak z tą glebą. Inne rośliny dobrze na niej rosną? Moje maliny są na stanowisku piaszczystym, po posadzeniu wiosną urosły do ponad metra i nieźle owocowały w tym samym sezonie.
Pozdrawiam, Maciek.
Oinone
200p
200p

Post »

hm...nie wiem czy jest zła...w poprzednich latach-zanim ją kupiliśmy-było to pole uprawne na którym w ciagu sezonu wegetacyjnego rosły fest-duże buraki cukrowe...więc przy nawożeniu chyba nie powinno być źle... mój problem polega (prawdopodobnie) na tym, że ja poza odrobiną nawozu płynnego do roślin pokojowych ;:223 nie podsypałam ich obornikiem czy nawozem z prawdziwego zdarzenia...
Ktoś się z tym zgodzi..?
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2010, o 20:50

Post »

Wydaje mi się że jeśli gleba jest buraczana, to sadzonki malin bez żadnego obornika czy nawożenia powinny na takiej glebie szaleć ze wzrostem. Problem może leżeć w jakości sadzonek malin które kupiłeś. Może sprzedano ci maliny zainfekowane fitoplazmą karłowatości malin (Rubus stunt phytoplasma).
Oinone
200p
200p

Post »

:-/

mimo wszystko myślę, że to raczej problem gleby...mam w niej też posadzonego orzecha włoskiego od 2009 roku i...też słabo się w sobie zbiera...spróbuję chyba po prostu z AZOFOSKĄ (warto?) i/LUB obornikiem (czy można oba zmieszać? W jakim odstępnie czasu?) i zobaczę co się uda zrobić...może zbiorą się w sobie :)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Oinone pisze:Tak,chodzi mi o rozkrzewienie krzaka i-w ostatecznej wersji-osiagnięcie oszałamiającego rozmiaru 1,5m :) - moje miały ze 3...cm... :)
U mnie Polana rośnie do około 160 cm, Polka jest ciut niższa, gleba piaszczysta. Jeżeli swoje maliny posadziłaś późną jesienią, nie powinny się w ogóle pojawić na powierzchni, dopiero w tym roku pojawi się po 1 albo 2 pędy od korzenia.
W przyszłym roku powinno być ich już więcej.
Pozdrawiam! Gienia.
Oinone
200p
200p

Post »

GIENIA1230

poważnie? Przepraszam za to pytanie, ale czy dobrze rozumiem, że sadzonki umieszczone w ziemi jesienią 2010 w zeszłym roku mogły w ogole nie wypuścić liści/łodyg i to normalne?
Mam nadzieję, że cierpliwość popłaci i w tym roku zabiorą się za siebie po tych dokarmianiach obornikiem...
proszę o informację co z tą azofoską i/lub obornikiem...
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę, że Gienia niedopatrzyła daty :)

Powinny od razu urosnąć, tym bardziej na dobrej glebie.

Po tym co napisałaś przychodzi mi na myśl tylko jedna rzecz - pędraki lub drutowce. Wykop jakąś sadzonkę lub kilka i obejrzyj ich system korzeniowy i jego sąsiedztwo, może znajdziesz niemile widzianych gości :wink: Ja posadziłem kiedyś szpaler malin w starym trawniku - za nic w świecie nie chciały rosnąć, jak się później okazało z w.w. powodu.

Albo faktycznie sadzonki trefne..
Pozdrawiam, Maciek.
Oinone
200p
200p

Post »

Dziękuję!
A jeśli to pędraki? Czym to zwalczyć żeby ruszyły?
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

gienia1230 pisze: U mnie Polana rośnie do około 160 cm, Polka jest ciut niższa, gleba piaszczysta.
To dziwne bo u mnie Polka ma silniejszy wzrost i z tego co widzę chyba będzie wymagała podpór.Polana świetnie dawała sobie radę bez podpór.Przejrzałem opisy tych dwóch odmian i tam też podają że Polka ma bujniejszy wzrost.Nie wiem ,może to kwestia gleby na jakiej rośnie :roll: U mnie jest ona dość urodzajna.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pędraki - ciężka sprawa.., ale najpierw sprawdź :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”