Moje działkowo- parapetowe królestwo.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje działkowo- parapetowe królestwo.

Post »

Halinko..dzięki. ;:196 . Dziś spotkałam żółtą piwonię, taką jaką ty kupiłaś..serducho mi mocno zabiło, już widziałam ją u siebie. Cena tylko 30 zł..ze złości nie kupiłam. Czytałam ile ty dałaś za nią w sklepie..o nie, tyle handlarzom nie dam zarobić. ;:223

Sylwio..różę kupiłam w Castoramie. Choć powiem ci że dziś byłam na ryneczku, mieli tam na straganach wszystko ..od nasion po cebule , kłącza i róże. To handlarze, kupują gdzieś w hurtowniach a potem po zawyżonych cenach sprzedają. Mieli także dość ładne róże, nawet dwukolorowe..tylko róże były wszystkie bez nazw. ;:224

Janeczko...jak już ziemia jest to i skalniak szybko powstanie. ;:108 Fajnie że już masz wiosnę, u mnie bardziej kalendarzowa niż kwitnąca. Roślinki się lenią, prawie nic jeszcze nie kwitnie...jedynie pracy nie ma końca. ;:7

Moniu..cieszę się że zajrzałaś. ;:196 . Tak się zarzekałam że już więcej RH nie kupię..jednak kupiłam. :;230 Może się uda i ten właśnie kupiony będzie rósł. Chwaliłam natomiast azalie. Niestety przez tą paskudną zimę też im się dostało. :cry: Miejmy nadzieję że taka bezśnieżna zima nie prędko się powtórzy.

Lidziu..w zasadzie to nie mam co pokazywać. Liczę na to że wiosna do mnie przyjdzie, tylko z dość dużym opóźnieniem. Nie będzie ona tak piękna bo niestety dużo wymarzło i nie zakwitnie. Nigdy mi jeszcze pierwiosnki nie wymarzły..teraz nawet one. ;:223

Zosiu...także się cieszę z moich ciemierników że dają oznaki życia. Wiadomo o kwiatkach nie ma co marzyć ale to jeszcze przeżyję. Gdyby padły całkowicie tego bym chyba nie przeżyła... :roll: . Już i tak boli mnie serducho o moje żurawki. Połowa na pewno... ;:170 . Także myślę już o następnej zimie, te co się uratują chyba trocinami zasypię. Same gałązki świerkowe widać nie wystarczyły. :wink:

Stasiu... u mnie troszkę tych ciemierników było. W tym sporo młodzieży, która niestety padła. Dobrze że choć te starsze być może nie wszystkie ale część się uratuje. A tak pięknie się zapowiadały, pąki miały...jedynie biały paroma kwiatkami mnie ucieszy. Dobre i to... :tan

Obrazek
Tak wyglądają moje żurawki.

Obrazek

Z takich na pewno nic nie będzie.

Obrazek

Liliowce ładnie już wypuściły zielone.

Obrazek

Ostróżka także pomalutku wychyla się z ziemi.

Obrazek

Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ZENIU...późno już...ale ja taka nocna ćma......żuraweczki bardzo podobne do moich i wiem czemu....toć przecież ten sam front po nich chadzał....jak wyczyściłam to rude i bure to zostało NIC...ale na niektórych coś się objawia....
....żółta piwonia.......nie wiem czy jeszcze się skuszę...kupowałam już dwa razy i nigdy żółtego koloru nie ujrzałam....
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zeniu, jednak coś tam odbija na tej działce, na pewno nie będzie tak źle, jak podejrzewałaś. :uszy Na targu chyba coraz więcej roślin, wczoraj weszłam tylko po jajka, bo miałam wielką siatę z lidla z zakupami, ale widziałam babkę z jakimś drzewkiem, więc na pewno już się ruszyło. Co prawda wszędzie wkoło najwięcej borówek i bazi, ale po wielkanocnym szale na pewno będzie już w normie. :)
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Zeniu martwiłaś się, że ciemierniki zmarzły a tu biały tak pięknie kwitnie i nawet ma wiele kwiatów. Żurawki również są w dobrym stanie, na pewno rozrosną się gdy tylko się ociepli. Jak widać wiele roślin budzi się do życia w twoim ogrodzie.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Zeniu ;:167 strasznie dużo za tę żółtą piwonię chcieli, dobrze, że rozsądnie do tego podeszłaś, nie można dać się zwariować :wit
Ja, przeważnie za piwonie bylinowe płacę 10 zł. Tylko za piwonie drzewiastą płaciłam coś około 50 zł, ale była w doniczce i dość duża.
Marzę jeszcze o piwonii koperkowej.
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
mmarta1982
500p
500p
Od: 26 sie 2011, o 21:00
Kontakt:

Post »

Pomalutku do każdego z nas przychodzi wiosna .Ja robię codzienny obchód i patrzę co tam wyrasta ;:131
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Zeniu, ślicznie zakwitł ciemiernik :)
Żurawkami się nie martw- odbiją!! Mam nadzieję, że szybko takiej zimy nie będzie...
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196 ;:167
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Krysiu..czyli rozsądnie by było kupić piwonię kwitnąca, wtedy nie było by ryzyka co do koloru.Tylko to takie mało realne. ;:224 . Będę patrzyła jeszcze w Opatówku..w rozsądnej cenie kupię. ;:108

Jagoda...byłam na rynku, co najbardziej rzuciło mi się w oczy to bazie wielkanocne. Cebulowych też trochę było, ale takie co już mam. Co do działeczki...całe szczęście że coś tam odbija, choć nie na wszystkim. Dużo takich co ani nie pokazuję. :( . Z tych wychylających się z ziemi jak np maki, wystarczyła jedna minusowa noc i kaput. Coś ta wiosna nie zapowiada się u mnie zbyt pięknie,a właściwie jak by jej prawie nie było. Mało co kwitnie, na dodatek znów zimno. ;:224

Irenko...ten biały ciemiernik jest najwytrzymalszy. Oczywiście cieszę się bardzo że pozostałe rokują nadzieje na życie. Wyglądają jak wyglądają, ale kiedyś odrosną a o to mi najbardziej chodziło. Co do żurawek..połowa na pewno przemarzła. Co jadę na działeczkę podglądam te co najbardziej się im dostało. Póki co nie dają żadnych oznak życia. Przestałam się już łudzić że coś z nich będzie. A jak będzie to mile mnie zaskoczą. ;:108

Halinko...rozsądek wziął górę. ;:7 . Piwonia koperkowa także mi się marzy. Mam nadzieję że kiedyś ją dorwę..oby jak najszybciej. :tan

Marto...pozazdrościć ogródka na miejscu. Gdybym go tak miała pewnie także bym codziennie podglądała . Chociaż ostatnio było kilka ciepłych dni i codziennie jeździłam na działkę i podobnie jak ty zaczynałam prace od ...obchodu na działce. :;230 . Moje spostrzeżenia były takie że nic nowego nie wyrosło. Gdy parę dni odpuściłam sobie działeczkę od razu coś nowego się pokazało. :tan

Moniu..dzięki za odwiedziny. ;:196 . Faktycznie z ciemierników cieszę się bardzo. :heja . Już nawet o tegoroczne kwitnienia tak nie chodzi, co o to że przeżyły. W takim stanie jak je zobaczyłam po lutowych przymrozkach nie dawałam wiary że coś z nich będzie. A jednak... :heja . Z żurawkami nie jestem tego pewna...te które całe brązowe tak jak napisałam wyżej nie dają żadnych oznak życia. :wink:

Prace działkowe wstrzymane całkowicie. Tak pewnie jak u większości tak i u mnie zimno i deszczowo. Czas ten wykorzystuję w domu na sadzenie co niektórych bylin i cebulowych. Ismeny mają już zielone..jeszcze dziś wsadzę je do ziemi. Begonie mają już zielone listki a co najgorsza brak już miejsca na parapetach. A tu tyle jeszcze do wsadzenia. :roll:

Wczoraj na chwilkę tylko wpadłam na działkę po doniczki...krokusy już przekwitają. Nie nacieszyłam się nimi. Gdy była pogoda i jeździłam to nie kwitły...teraz już przekwitają.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Zeniu u mnie najwcześniejsze żółte krokusy już przekwitnięte, teraz kwitną białe, niebieskie i fioletowe, to znaczy nie kwitną tylko maja stulone płatki i czekają na ciepło i słonko. Pogoda jest paskudna. Wieje mocny wiatr, co chwilę pada deszcze albo śnieg i jest zimno. Jeżeli tak ma być jeszcze cały tydzień albo i dłużej to ja chyba nie wytrzymam. Czytam Wasze wypowiedzi o piwoniach. Moim marzeniem też zawsze była żółta, ale zrezygnowałam. Teraz moim chciejstwem jest piwonia delikatna czyli koperkowa.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Zeniu, fatalnie, że nie masz miejsca na parapetach, bo chciałam ci podrzucić fuksję. 8-) :;230
No ale skoro tak, to jeszcze trochę niech u mnie pobędzie.
Co do bazi, to zgadzam się w 100%, zresztą pisałam ci poprzednio, że przed świętami to będą na targu królowały bazie i borówki. Panią z roślinami doniczkowymi już widziałam, ale mijam dzielnie, bo nie ma dla mnie niczego ciekawego, a już na pewno niczego, czego ja nie mam. :wink:
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

ZENIU....ale gdzieś na forum wyczytałam, że prawdziwy kolor piwonii objawi się po czasie.....łudzę się na ta żółć :;230 :;230 ......jak się objawi szybko poinformuję......

u mnie też zimno...śnieg z deszczem...wiatr targa głowami, najlepiej w domku....
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Zeniu moje żurawki tak samo wyglądają jak Twoje musimy poczekać może odbiją...
po niedzieli zobaczymy...
..a gdzie palemka :?:
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Zeniu ;:167 wiosenne kwiatuszki urocze :wit
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Misiaczka
500p
500p
Od: 10 mar 2011, o 16:51

Post »

Śliczne wiosenne krokusy, moje dopiero dzióbki pokazują, a dokupiłam nowe kolory :D
Żurawki się budzą, chyba też sobie kupię bo widzę że są bardzo modne a ja nie mam żadnej :( .
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Wcale nie jest powiedziane, że te marne żurawki nie powypuszczają ze środka nowych rozetek. Niech się tylko ociepli, a sama zobaczysz :D
Piszesz, że nie nacieszyłąś się krokuskami, bo masz ogródek dalej położony od domu. Ja mam swój przydomowy i też niewiele miałam z nich radości. Troszkę koloru, a potem wyglądały jak takie biedne szmatki. W ogóle z cebulowymi jest kiepsko. Ciekawa jestem jak tam hiacynty, bo moje powysadzały nosy i tak tkwią bez ruchu. :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”