Ogródek Robaczka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
xadx
100p
100p
Od: 21 lut 2011, o 19:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka

Post »

Ja też przyłączam się do gratulacji ;:196
Pozdrawiam serdecznie- Ania

Powstający ogród Ani
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Ja również gratuluję ;:108 ;:138

Powiedz jak u Ciebie ma się pogoda?
Tez pada deszcz ze śniegiem? ;/
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Kasiu :wink: gratuluję złotka ;:138
Myślę ,że pomysł z pawilonem jest wspaniały. ;:138 A na tym wielkie i gęste pnącza. ;:215
Oczywiście bez żadnych szmatek. ;:108
:wit
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Martusia, Ave dziękuję ;:196 Nawet nie zauważyłam kiedy to zleciało.. ;:224
Ewa, pomysł już chodził za mną od jakiegoś czasu, zawsze marzyłam o obrośniętej pnączami i różami altanie w ogrodzie, ale wydawało mi się, że za mało miejsca na takie szaleństwa..jak powstał kącik pod brzozą to skupiłam się dodawaniu roślin w tym miejscu, a nie metalowych gratów, żeby nie przesadzić z ilością żelastwa..ale ostatnio była u mnie Ewa - roztaczała wizjonerskie pomysły na nowe rabaty, a potem dodała, że nad ta ławeczką to przydałaby się altana.. :;230 haha, uśmiałam się, bo mi też to chodziło po głowie.. :roll: Pozostało przekonać do pomysłu M - już nad nim pracuję ;:333
Beton na taki placyk, o którym piszesz, to dobre rozwiązanie bo materiał solidny i dosyć tani. Może takim argumentem da się przekonać Twój M? Trzymam kciuki :uszy
Asia, dzięki ;:196 Wasza reakcja powoli mnie przekonuje, że to dobry pomysł. Waham się, bo nie chcę przegiąć z ilością "ozdobników' w ogrodzie, bo zależy mi na naturalnym klimacie... ;:170
Aga, właśnie takie miewam czasami wrażenie, jak widzę altany w niektórych ogrodach..pomysły kompletnie nietrafione, źle zaaranżowane, tylko po to, żeby "mieć". Cieszę się, że pomysł przypadł do gustu właścicielce takiego wysmakowanego ogrodu.. ;:170 A biżuterią zajmuję się w wolnym czasie, dłubię od kilku lat w kamykach, kryształach i srebrze - kutych nie posiadam, ale handmade - owszem ;:333
Monia, miło mi się spodobał Ci się ten pomysł - sama jestem ciekawa efektu, jeśli się zdecyduję, muszę jeszcze przemyśleć mocowania, żeby konstrukcja była stabilna..teraz wieje tak, ze głowę urywa, brzoza się zgina do samej ziemii..
Moniczek, tak już mam, że w miejscu nie mogę usiedzieć, nosi mnie po ogrodzie, ciągle coś dosadzam, wymyślam...a jak już sobie coś ubzduram, to nie ma przeproś... :;230
Agnieszko, Aniu, Saro, Krysiu Dziękuję bardzo ;:4 Krysiu, planuję ściągnąć ten ortalionowy daszek, to jest w całości montowane więc nie będzie problemu. Myślę, że altankę trzeba obsadzić silnymi pnączami, żeby była stabilna i mocniej związana z podłożem. Zastanawiam się nad kolejną wisterią... ;:224 i oczywiście różami.. Chodzi mi po głowie cudowny Bobbie James, a do tego jakiś inny, szybko rosnący rambler, kwitnący cały sezon, w kolorze różowym..może coś podpowiecie?
Mój M chciałby winogrona w ogrodzie, więc może w ramach kompromisu, posadzę też jakieś winogronko.. ;:131
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
OLUNIA
500p
500p
Od: 11 sty 2012, o 12:47

Post »

Kasiu gratulję złotka i oczywiście pomysłów ;:138
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Winogrono to świetny pomysł, my mamy w planach zakupić jakieś bo będzie bardzo potrzebne.
Szukam właśnie jakiejś odmiany o wielkich liściach, szybko rosnące, późne owoce. Pamiętam,ze taką odmianę miała kiedyś babcia na działce..ale ona nazwy ;:185 pamięta i mam teraz problem.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Kasiu ;:138 i Ty doczekałaś się ;:77 serdecznie gratuluję.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U Ciebie winogrona mają szansę :D Chyba nie sadziłabym ich z wisterią w jednym miejscu. Na tym pawilonie raczej jeden gatunek pnącza.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olunia, Iwonka - dziękuję ;:197 ;:208
Sara, winogrona daje fajne klimat w ogrodzie..ja też kojarzę słodkie owoce winogron z ogrodem mojej babci..zawsze wyjadaliśmy z tarasu na dachu najsłodsze kiście..przecudne wspomnienia. Winorośl musi być ;:215
Ewa,dzięki za radę - ja bym widziała na tej altanie wisterie i róże, czy to złe zestawienie? Winogrona mogę posadzić przy siatce, od zachodu jest mnóstwo słońca.. ;:3

Pogoda dzisiaj u mnie okrooopna! najpierw straszna wichura, potem deszcz ze śniegiem, po drodze grad, wiatr i przeraźliwy ziąb ;:222
Wybiegłam na chwilę z aparatem do ogrodu gdy wyszło słonko, ale i tak zimno było straszne. Nie dałam rady okryć roślin, a taki miałam na dzisiaj plan. Jutro będę działać, jak pogoda się poprawi. Zanim wyjedziemy na święta, chcę okryć powojniki, bo zapowiadają -3 i trochę się obawiam tych przymrozków.
Tymczasem kilka dzisiejszych fotek z obchodu ogrodu ;:173

Ostróżki już dosyć duże
Obrazek

Hiacynty już w pełnym rozkwicie, w całym ogrodzie - najbardziej lubię je podziwiać w grupie, w zestawieniach różu, fioletu i szafirowego błękitu..
Obrazek ObrazekObrazek ObrazekObrazek Obrazek

Za mało było słonka, żeby sasanki podniosły główki, ale i tak są urocze ;:167
ObrazekObrazek

Lawenda powoli wypuszcza nowe listki - już nie mogę się doczekać tych liliowych kęp wzdłuż rabaty różanej... ;:170
Obrazek

Widać też pierwsze szafirki wsród 'szczypiorków'
Obrazek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Robaczku, mi też podoba się pomysł na tą altanę. Będzie u Ciebie pasować ;:108 .
Czy obrzeża, które widać na zdjęciach to slimboardy? Zastanawiałam się nam nimi. Jak się sprawują?
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
OLUNIA
500p
500p
Od: 11 sty 2012, o 12:47

Post »

Wisteri bym nie radziła na tą altankę,w przyszłości może być źle.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Popieram Olę.
Wisteria może wywrócić tak delikatną altanę. Do niej konieczne są solidne podpory.
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

no pogoda była dziś obrzydliwa........szkoda, że nie widziałaś tego gradu co ja.......jedziemy do cioci na wieś, gdzieś koło 15.30 jak się nie zrobiło i ciemno i jak nie chlupnęło........takich wielkich kulek to ja jeszcze nie widziałam a jak się ślisko zrobiło i temperatura spadła z 9 do 3....... :shock:
brrrrr ochyda :roll:
ja jutro ide zobaczyć jak tam wygląda i pozakrywam te roślinki co już wychodzą z ziemi.....liście jeszcze mam to bedzie akurat ;:224

hmmm..... i mam duuuuużo kamieni.....dostałam przyzwolenie od cioci, że mogę wziąć tyle kamieni ile chcę no i uniosę.......różne kolory i wielkości......taka wieeeelka siatka....aż się tata załamał jak ją miał podnieść i wsadzić do bagażnika....... ;:224
ale będę miała rabatkę :tan
ale wpierw to ja je muszę umyć.....brudne są jak diabli :roll:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edytko - dzięki ;:196 W ogrodzie są ekobordy. W niektórych miejscach przerasta trawa, pewnie za jakiś czas trzeba będzie wymienić..docelowo myślę o cegle klinkierowej, ale jako rozwiązanie krótkoterminowe się sprawdza. Łatwy w montażu, stosunkowo tani.
Olunia, Margo - wiem, że macie sporo racji - wisteria to silna i ekspansywna roślinka..mam ją już u siebie ;:108
Ale i tak mnie kusi... ;:224
Martusia, Kamienie ładnie się komponują z róznymi roslinkami...masz już jakiś plan, jak je wykorzystasz?jakiś skalniaczek? czy brzeg rabatki? Ty z każdej wizyty u rodziny przytargasz jakieś łupy :;230 Uroczy z Ciebie 'szabrownik' ;:196

A teraz trochę tulipanków - Stressa, G.Verdi

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Czerwone tulipanki zidentyfikowane - Red Riding Hood

Obrazek Obrazek

I znowu tulipanki

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
*moje wątki*
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

Kasiu... ja szabrownikiem......nie ;:224 :;230
to chyba ta minka Kota ze Shreka działa...... :wink:
ciocia tak się chciała część kamieni pozbyć to ja się zdeklarowałam, że mogę je przygarnąć ;:224
ano plan już jest - rabatka ta moja - ten kurchanik, z bylinkami bedzie zmieniona....dojdą właśnie tam te kamyczki.....bo tam jest tak łyso a teraz.......bedzie ok :uszy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”