Dracena - żółknięcie liści i inne problemy w uprawie
Pierwsza bryła korzeniowa strasznie przerośnięta nadawała sie do jak najszybszego przesadzenia druga jeszcze mogłaby rosnąć ale jak już ją przesadziłaś to z pewnością jej to nie zaszkodzi. Pamiętaj o zraszaniu, ustaw tez draceny na podstawkach wypełnionych keramzytem lub grubszym żwirem w celu zwiększenia wilgotności powietrza wokół nich. Co do difenbachii czekam na fotki a tymczasem masz link do poczytania o jej wymaganiach http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=4110
Dracena - żółte liście
Witam
Mam pytanie. Liście mojej Draceny zaczynają żołknąć od dołu.
Co może być przyczyną takiego stanu i jak temu można zapobiec..
Dracena od długiego czasu stoi w tym samym miejscu, położenia nie zmianiała.
Pozdrawiam i dziękuję za poradę
Sergiusz
Mam pytanie. Liście mojej Draceny zaczynają żołknąć od dołu.
Co może być przyczyną takiego stanu i jak temu można zapobiec..
Dracena od długiego czasu stoi w tym samym miejscu, położenia nie zmianiała.
Pozdrawiam i dziękuję za poradę
Sergiusz
Jest wiele czynników wykluczając przestawienie, może została zalana, zasuszona, ma nieodpowiednie warunki temp. i wilgotnościowe, brak jej nawozu itp. Opisz jak najwięcej o Twojej opiece nad nią oraz jaką ma wysokość, kiedy była ostatnio przesadzana i jak możesz pokaż zdjęcie całej draceny, doniczki z ziemią i pnia z opadającymi i żółknącymi liśćmi, trudno na razie cokolwiek powiedzieć z tak krótkiego Twojego opisu i braku zdjęć.

Jakie objawy? żółknięcie liści jest objawem żerowania przędziorków??? Może jednym z wielu najpierw trzeba ustalić co jest faktyczną przyczyną że liście żółkną a potem dopiero proponować opryski chemią, które wcale może nie muszą być robione.Tercel pisze:Objawy wskazują na przędziorka. Trzeba pryskać Talstarem, Provado, Polysect, Karate, lub Actellic. Wszystkie są skuteczne na przędziorka.

Prosze o rade...
Witam mam problem z moimi dracenami żółkną im liście
( podlewam je co 3 dni gdy widzę że mają już sucho ) nie wiem czy maja za dużo wody czy może za mało.. już sama nie wiem co im dolega:( proszę o pomoc) pozdrawiam.

Napisałem obetnij jak zaznaczyłem Ci na zdjęciu, zapraszam do lektury Odmładzanie juk, dracen przejrzyj wszystkie strony.