Moje marzenia -maniusika część III
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje marzenia -maniusika część III
A ja dzisiaj pierwszy raz podlewałam róże. Wiatrzysko było tak okropne, że ziemia szybko stała się wysuszona, no i niestety trzeba podlewać. Lubię oczywiście słoneczko, ale u nas przydałby się wiosenny deszczyk 

- klamber
- 100p
- Od: 29 sie 2011, o 06:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Janinko, ja jesienią nawaliłem kompostu b. dużo żeby trochę podwyższyć, to dopiero mi ziele rośnie, chyba w tym roku się za chetam przy pieleniu. Teraz kupiłem EMy i kompost będę teraz pędził na nich, ciekawy jestem jak pójdzie. podobno p o4 tyg. jest gotowy. Na jesieni wziąłem 3 wywrotki liści tak że będę miał na czym wypróbować. 

- maniusika
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam cała wywrotkę 2-letniego obornika , no może 3/4 bo tez trochę ubrałam pod kwiatuszki .. na wiosnę tez zasilę wszystkie roslinki ..
Wandziu a ja jeszcze nie mogę wejść tak mokro . bez przerwy pada , nawet dzisiaj po południu , dlatego jeszcze nie muszę podlewać .. Znowu na weekend nadają pogodę to będzie można podłubać w ogrodzie , może i kretowiska da się wywieść .. Dzisiaj córka buchnęła mi trocine z korą która została po cięciu drzewa na opał i obsypała borówki ,, a miałam ją wywieść pod róże aby zabezpieczyć przed wysychaniem .. ale i borówkom się przyda takie zabezpieczenie , chociaż one rosną w wilgotnym miejscu i wystarczył by tylko kwaśny torf ..
Wandziu a ja jeszcze nie mogę wejść tak mokro . bez przerwy pada , nawet dzisiaj po południu , dlatego jeszcze nie muszę podlewać .. Znowu na weekend nadają pogodę to będzie można podłubać w ogrodzie , może i kretowiska da się wywieść .. Dzisiaj córka buchnęła mi trocine z korą która została po cięciu drzewa na opał i obsypała borówki ,, a miałam ją wywieść pod róże aby zabezpieczyć przed wysychaniem .. ale i borówkom się przyda takie zabezpieczenie , chociaż one rosną w wilgotnym miejscu i wystarczył by tylko kwaśny torf ..
- szyszunia
- 1000p
- Od: 4 lis 2009, o 13:38
Janeczko u ciebie pada a u nas znowu sucho się zrobiło a wychodzące roślinki chcą pić i pewnie trzeba będzie troszkę podlać bo niech bidulki ładnie rosną
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Ja tylko w granulkach..taki sklepowy.maniusika pisze:Ja mam cała wywrotkę 2-letniego obornika , no może 3/4 bo też trochę ubrałam pod kwiatuszki .. na wiosnę też zasilę wszystkie roslinki ..

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Obornik taki w większych granulkach kupowałam jesienią i rozsypałam delikatnie przykrywając go grabiami aby miał czas sie rozłożyć. Tak zawsze robię z nim, pylisty wiosną na bieżące potrzeby.
Janeczko czy Twoja Lagestroemia już ruszyła ?
klamber piszesz,że kupiłeś Emy - trochę czytałam o tych mikroorganizmach ale co i jak ... nie praktykowałam. To Twój pierwszy zakup ?
Janeczko czy Twoja Lagestroemia już ruszyła ?
klamber piszesz,że kupiłeś Emy - trochę czytałam o tych mikroorganizmach ale co i jak ... nie praktykowałam. To Twój pierwszy zakup ?
- maniusika
Krysiu jeszcze nie ale w piwnicy zimno 8 stopni i raczej tam listków nie wypuści ,, Jak będzie ciepło przeniosę wszystko do szklarni aby tam zaczęly rosnąć ..
Wnukowie przywiozły mi aparat abym zrobiła zdjęcia w ogrodzie . , Mój nie wiadomo kiedy będzie naprawiony ..

Tak wygląda moja wiosna w ogrodzie ..

wnusio Antoś

Kubuś

Michałek

czekają aby pomagać babci rozwalać te hałdy ziemi , które zięć nawiózł
Już dzisiaj chciały się na nie wdrapywać ale strasznie wiało i zawiedzione pojechały do domu
Wnukowie przywiozły mi aparat abym zrobiła zdjęcia w ogrodzie . , Mój nie wiadomo kiedy będzie naprawiony ..

Tak wygląda moja wiosna w ogrodzie ..

wnusio Antoś

Kubuś

Michałek

czekają aby pomagać babci rozwalać te hałdy ziemi , które zięć nawiózł
Już dzisiaj chciały się na nie wdrapywać ale strasznie wiało i zawiedzione pojechały do domu
-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Janeczko, dziękuję za odwiedziny
Wiosna u mnie raczej anemiczna, a ja ciągle sprzątam ogród...

Wiosna u mnie raczej anemiczna, a ja ciągle sprzątam ogród...
- maniusika
Moniko u mnie dopiero można wejść na rabatki i też sprzątam ogród , bo mam dużo do usunięcia zeszłorocznych badyli ,które zostawiam zawsze dla ptaków , .. Dzisiaj wieje i zimno . Za to w szklarni cichutko , posiałam już wszystkie nasionka i opatuliłam włókniną aby w razie czego nie zmarzły .. Na ogrodzie nie da się nic robić , wiatr za mocno wieje ..
- lemka77
- Od: 30 cze 2009, o 14:52
U mnie też wietrznie i zimno. A zapowidałao się tak wiosennie.
Eh już za dużo tej zimy.
Eh już za dużo tej zimy.
Pozdrawiam Ida
- maniusika
U mnie też znowu zimno , nadają opady może trochę podleja roślinki bo zaczyna być sucho .. Przyszły sadzonki ze Świata Cebul . posadziłam je w doniczkach w szklarni , Niech się dobrze ukorzenią w dobrej ziemi a później na rabatki .. Dokupiłam sobie podwójną jeżówkę ciemiernik , wiązówkę różową trojeść bo mi wymiękła oraz eskumis i ismeny ,które razem posadziłam w donicy ,, Kupiłam też kilka lilii i cebulki babiny ,, Na razie wszystko rośnie w szklarni ..
Trochę zima dała się we znaki moim azaliom japońskim .. mimo okrycia znowu mi przemarzły ..

pierysowi tez mróz złapał kwiaty ale liście ma zielone

Wrzosowisko tez ucierpiało a najbardziej wrzośce .. Będę je musiała mocno przyciąć ,, Na drugi rok opatulam włókniną może ta ich zabezpieczy ,..

Tak wygląda mój trawnik , księżycowe widoki . ale ziemia mi się przyda aby tylko trochę podeschło będzie lżej wozić Zaczynają już i byliny pokazywać swoje kiełki aby tylko znowu było ciepło ..
Trochę zima dała się we znaki moim azaliom japońskim .. mimo okrycia znowu mi przemarzły ..

pierysowi tez mróz złapał kwiaty ale liście ma zielone

Wrzosowisko tez ucierpiało a najbardziej wrzośce .. Będę je musiała mocno przyciąć ,, Na drugi rok opatulam włókniną może ta ich zabezpieczy ,..

Tak wygląda mój trawnik , księżycowe widoki . ale ziemia mi się przyda aby tylko trochę podeschło będzie lżej wozić Zaczynają już i byliny pokazywać swoje kiełki aby tylko znowu było ciepło ..
- szyszunia
- 1000p
- Od: 4 lis 2009, o 13:38
Wszędzie jakieś straty po zimie. U mnie znowu poprzemarzały azalie japońskie 2 to chyba nie zakwitną a 2 pozostałe mam nadzieję że będą miały kwiaty bo tylko podmarzły
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Szkoda przemarzniętych roślinek..takie uroki zimy.
. Oby jak najszybciej pięknie wszystko się zazieleniło. Zapomnimy o stratach a i nie będzie ich tak widać.
. Teraz straszą niemiłosiernie...obchodzę przemarznięte badyle z daleka aby się nie denerwować. 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 2 paź 2011, o 06:05
Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam. U mniew górach też wraca zima, właśnie pada śnieg i robi się biało.
Pozdrawiam Janusz100
Najpiękniejsze rośliny ogrodów skalnych-Mój ogród skalny-Mój ogród skalny cz.2-Moja książka
Najpiękniejsze rośliny ogrodów skalnych-Mój ogród skalny-Mój ogród skalny cz.2-Moja książka
Dziękuję za odwiedziny Janeczko. Sporo zniszczeń po zimie u Ciebie, szczególnie wrzosów szkoda, u mnie te poprzemarzały i sporo będę musiała jesienią dosadzić, bo czuję, że nawet przycięcie im nie pomoże
.