Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie

Post »

O tempora! O mores!
Różności ludziska wąchają... :;230
Awatar użytkownika
kropka75
100p
100p
Od: 17 paź 2011, o 11:01

Post »

Moje maliny (jesienią sadzone) wypuszczają małe pączki, ale się cieszę. ;:138 Mam nadzieję, że coś z nich będzie... ;)
hot-dog4
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 mar 2012, o 17:16

Post »

Witam . Mam posadzone 20a maliny Polki. Mam pytanie . otóż ; zakupiłem nawóz Polifoska i chciałbym wiedzieć czy jest on właściwy pod tą roślinę.
pozdrawiam :)
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2010, o 20:50

Post »

Polifoska, Unifoska, Potafoska, Tarnogran itp. są nawozami które zawierają potas w postaci soli potasowej (KCl), czyli nie są one właściwe do uprawy roślin jagodowych w tym także malin. Jednak według różnych opracowań, dopuszcza się stosowanie takich nawozów podczas przygotowywania podłoża pod jagodowe, a więc zanim wsadzimy rośliny. Można także nawozić jagodowe (już rosnące) takimi nawozami, ale tylko w małych dawkach i tylko na jesieni, odradza się stosować takich nawozów na wiosnę i w lecie.
Z drugiej strony sól to sól i ten chlor jednak w glebie trochę pozostanie, i jeśli często będziemy nawozić (choćby co jesień) to zacznie się gromadzić w glebie, co na pewno nie pomoże we wzroście naszych malin.
Nawozem uniwersalnym dobrym do nawożenia malin, może być standardowa Azofoska. Trzeba dokładnie czytać skład zanim kupi się nawóz pod jagodowe, jeśli będzie napisane że potas jest w postaci soli potasowej, to odkładać na półkę i szukać innego.
Awatar użytkownika
JaKama
50p
50p
Od: 3 mar 2012, o 22:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rossynant pisze:"Obornik" i "Kompost" ;:173
żartowniś :wink:
ile musi się przegryzać kompost by go można było już używać?

shad dziękuję za wyczerpujące info :-D zanotowałam, jutro będę buszować między półkami w sklepie ogrodniczym :wink:
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

JaKama pisze:
S_H_A_D pisze:
Zibi_41 pisze:Kupiłem w markecie malinę :D Niestety , brak jakiegokolwiek opisu odmiany :( Czy lepiej będzie posadzić ją w półcieniu czy w pełnym słońcu :roll:
Te dzisiejsze odmiany produkcyjne (a zapewne taką kupiłeś w markecie), w smaku są mniej słodkie i mniej aromatyczne od tych dawnych odmian, dlatego jak by nie patrzeć lepiej dać im jak najwięcej słońca, by miały możliwość złapać trochę tej słodyczy i aromatu. W półcieniu mogą Ci wyjść owoce z wyczuwalnym kwaskowatym posmakiem i o mało intensywnym aromacie.
No niestety , będę pytał o wszystko :wink: Moje dotychczasowe praktyki z krzewami owocowymi kończą się na agreście zastępującym żywopłot :oops: :oops: :oops:
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

S_H_A_D przyznam, że nie wiedziałem o tej szkodliwości chlorku potasu. Zdarzyło mi się jednak już kilkakrotnie nawozić maliny tą formą potasu i nie zauważyłem negatywnych efektów :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2010, o 20:50

Post »

Suppa w mądrych książkach tak pisze, plantatorzy się również do tego stosują, w programach, metodykach, opracowaniach i informatorach dla rolników też tak podają, więc coś w tym musi być. Bardzo dużo zależy od tego jaką masz glebę i od ilości dostępnej wody jaka mają twoje rośliny podczas okresu wegetacji. Ta sama ilość chloru na jednym stanowisku może powodować silne, widoczne osłabienie wegetacji roślin, a na drugim będzie szkodzić w sposób niezauważalny. Tak czy inaczej lepiej ostrożnie z takim nawozem.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Maliny są na lekkiej piaszczystej glebie, więc może chlor został wymyty.
Skoro tak zalecają, trzeba będzie się stosować :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
pasla3
200p
200p
Od: 11 mar 2009, o 14:46

Post »

LENIWKALENIWKAMaliny powtarzajace swieżo posadzone należy przyciąć jak najniżej .Dopiero po kilku latach należy je przycnać na wysokosci 20 cm.
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53

Post »

Witam wszystkich wielbicieli malinowych :wink:
Maliny uprawiam dopiero drugi rok. Posadzone, zadbane najlepiej, jak potrafię, nawiezione kompostem i gnojówką z pokrzyw, owocować zaczęły skromnie, po kilka owocków, za to nieprzerwanie do mrozów. Ale wpadłam w szał porządków i poobcinałam je nieco, popatrując na działania sąsiadów :oops: I nie wiem teraz, czy jak przycięłam je tak na 30-40cm nad ziemią, to narobiłam więcej szkody czy pożytku. Nie znam odmiany, dostałam sadzonki od teściowej. Czy mogę prosić o opinię znawców?
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Samym malinom to dość wszystko jedno, im krzywdy nie zrobiłaś :wink:
Tnie się dla naszych potrzeb, żeby uzyskać takie czy inne owocowanie. Jeśli to letnia (owocująca tylko na ubiegłorocznych) - to obcięłaś część owoców. Jeśli powtarzająca (prawdopodobnie) - będziesz mieć nawet zbiór dwukrotny.
:wit
Awatar użytkownika
kropka75
100p
100p
Od: 17 paź 2011, o 11:01

Post »

Rossynant pisze:Samym malinom to dość wszystko jedno, im krzywdy nie zrobiłaś :wink:
:D

A Polana to jaka jest? Ciacha się ją czy nie?
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45

Post »

Polana jest powtarzająca.
Czyli ciacha się ;:108 . Po zbiorze do zera (tuż na ziemią) albo zostawia te 20-30 cm na owocowanie letnie.

Pozdrawiam :wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
dorotam
50p
50p
Od: 23 wrz 2010, o 13:38

Post »

To ja chyba źle zrobiłam, dzisiaj posadziłam Polkę, obcięłam ja tak na 20 cm a powinnam do zera , tak ?
Dorota
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”