Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3cz.

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

aanula pisze:Iwonko, podlewam je nawozem do Datur, w dawce mniejszej o połowę niż napisane na opakowaniu ... A może lepiej podsypać im azofoskę...??
Ja osobiście wole do małych sadzonek płynne nawozy, przy rocznych azofoske. Można śmiało zacząć nawozić całą dawką tak jak jest napisane na opakowaniu.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

iwika pisze:
aanula pisze:Iwonko, podlewam je nawozem do Datur, w dawce mniejszej o połowę niż napisane na opakowaniu ... A może lepiej podsypać im azofoskę...??
Ja osobiście wole do małych sadzonek płynne nawozy, przy rocznych azofoske. Można śmiało zacząć nawozić całą dawką tak jak jest napisane na opakowaniu.
Dziękuję Iwonko za rady :D
Zacznę już je nawozić pełną dawką. :D
Awatar użytkownika
fezo
100p
100p
Od: 31 sty 2008, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

aanula pisze:Moje malutkie daturki też coś grymaszą :wink: żółkną im liście ... :( Iwonko, dlaczego...?? Podlewam je dość często, ale zawsze jak już mają sucho.
Jedna malutka znowu zaczyna kwitnąć ... :D Nie wiem jaki teraz będzie kolor ... :D
Obrazek

:idea: :idea: Kochana....zimą ograniczamy podlewanie do minimum , na wiosnę wznawiamy.
Teraz jest początek wiosny. :? :?
Generalnie datura w zimie musi odpoczywać.Jak teraz opadnie trochę liści to nie ma problemu... :wink:
Awatar użytkownika
malwa
100p
100p
Od: 2 sie 2007, o 17:34

Post »

jak uzywac azofoski do datur - prosze o szczegolowe informacje
Awatar użytkownika
fezo
100p
100p

Re

Post »

malwa pisze:jak uzywac azofoski do datur - prosze o szczegolowe informacje

:wink: :wink: Myślę że do datury nie stosuje się azofoski , natomiast ja stosuję nawozy konkretnie do datury lub róż.Chodzi tu o nawozy do roślin stale kwitnących.
Pójdź do dobrego sklepu ogrodniczego i popytaj. :P :P
weź pod uwagę że- azot,pobudza bujny wzrost liści, zarazem hamuje kwitnienie roślin.Ale można pod daturę do ziemi włożyć parę skórek po bananie... :roll: :roll: ;:136
janek
-----------------------
Awatar użytkownika
malwa
100p
100p

Re: Re

Post »

fezo pisze:
malwa pisze:jak uzywac azofoski do datur - prosze o szczegolowe informacje

:wink: :wink: Myślę że do datury nie stosuje się azofoski , natomiast ja stosuję nawozy konkretnie do datury lub róż.Chodzi tu o nawozy do roślin stale kwitnących.
Pójdź do dobrego sklepu ogrodniczego i popytaj. :P :P
weź pod uwagę że- azot,pobudza bujny wzrost liści, zarazem hamuje kwitnienie roślin.Ale można pod daturę do ziemi włożyć parę skórek po bananie... :roll: :roll: ;:136
stosuje sie do maja azofoske a pozniej inne nawozy np. plantafoske
tylko wlasnie nie wiem jak uzyc azofoski czy posypac na wierzch czy dac razem z woda :?:
Awatar użytkownika
Angela
50p
50p
Od: 27 lis 2007, o 12:27

Post »

Po Bananie a co to da ??? Będą banany rosnąć :lol: jak tak to włożę karton bananów :lol:
A to moja danturka sadzonka po przejściach ciekawe czy będzie z niej coś
Obrazek

A to Moja Zeszło roczna hodowla
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
fezo
100p
100p

Re

Post »

[quote="Angela"]Po Bananie a co to da ??? Będą banany rosnąć ..
:) :) Nie chodzi o karton tylko 2-3 skórki.Co da ?? skórki zawierają fosfor i potas potrzebny do kwitnięcia roslin/

Najlepiej kup nawóz do datury , rób wg.przepisu :arrow: :cry: :cry: ;:36
janek
-----------------------
Awatar użytkownika
Angela
50p
50p

Post »

Przepraszam Fezo jak cię obraziłam ale to takie zabawne zaraz przypomniała mi się reklama bananów Chiquita i uwierz że tak zrobię na pewno opiszę efekty
Pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
fezo
100p
100p

Post »

Angela pisze:Przepraszam Fezo jak cię obraziłam ale to takie zabawne zaraz przypomniała mi się reklama bananów Chiquita i uwierz że tak zrobię na pewno opiszę efekty
Pozdrawiam :wink:

:D :D Wcale nie jestem obrażony.Przepis wyczytałem w mądrej książce jakiegoś anglika
o uprawach bez chemicznych nawożeń. Jak co to mogę dać namiar. :lol: :lol: :heja

:lol: :lol: TWOJE roślinki-drzewa , są super :!: :!:
Widać że wiesz co robić....Gratuluję......... :D :D
janek
-----------------------
Awatar użytkownika
Angela
50p
50p

Post »

Dzięki za opinie to moja Mamusia dba o nie bardziej ale jak już w którymś temacie pisałam bardzo jej pomagam :roll:
Daturę podlewam raz w tygodniu nawozem płynnym do Datur jest to koncentrat firmy bioekor (nie jest to reklama :lol: )
Awatar użytkownika
malwa
100p
100p

Post »

malwa pisze:jak uzywac azofoski do datur i innych kwiatów - prosze o szczegolowe informacje na opkakowaniu nic prawie nie pisze jak korzystac
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

A to moja sadzonka.Wsadziłam ją (już z korzeniami) jakiś miesiąc temu.Od prawie 2 tygodni stoi noc i dzień na zewnątrz.Więc zahartowana na pewno jest:). BArdzo szybko i ładnie rośnie.Planuję ją wkopać w ogrodzie.I mam nadzieje, że uda mi się wyhodować ładne, kształtne( tzn z okrągłą koroną) drzewko:).
A duży zeszłoroczny okaz chyba też ma się dobrze.Przeniosłam ją z piwnicy do jasnego pokoju.Ma już trochę liści.

Obrazek2
Awatar użytkownika
Angela
50p
50p

Post »

Bardzo zdrowo i ładnie wygląda :) a ta sadzonka to z zeszłorocznej datury i widzę ze nie jest zdrewniała możesz opisać mi jak to uczyniłaś może być na pw bo wiem że jest dużo na forum o metodzie uprawy datur
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Mam pytanie.Czy można teraz jeszcze raz przyciąć daturę?Tzn była przycięta na jesień. Bo ma niezbyt ładny i praktyczny( i do przechowywania, i do umiejscowienia jej na tarasie) kształt:).
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”