Kiedy ściąć forsycję
Kiedy ściąć forsycję
Przez całe lato miałam w doniczce Forsycję Maluch . Teraz przesadziłam ją na docelowe miejsce ale muszę stwierdzić że marnie wygląda . Czy te uschnięte badyle mam kiedyś obciąć ??? KIedy i na jaką wysokość ???

duduś
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: kiedy ściąć forsycję
Obciąć wiosną ,zaraz jak przekwitnie na wysokość ok 40-50 cm wszystkie jej pędy...
rozkrzewi się , urośnie i zakwitnie następnej wiosny.
rozkrzewi się , urośnie i zakwitnie następnej wiosny.
- grzesiek_z
- 200p
- Od: 13 paź 2008, o 12:19
- Kontakt:
Termin cięcia tak jak pisze KarOpo kwitnieniu. Osobiście zalecam wysokość ciecia znacznie niższą 25 cm, z tego względu że żest to odmiana o znacznie mniejszych przyrostach niż formy duże, po drugie jest to bardzo młody i żadki krzewik. Przy cięciu około 50 cm w więkrzym stopniu rozkrzewi się mimo wszystko w górnej części a dół pozostanie i tak taki sam. Co roku można go ciąć troszke wyżej ale zależy to od tego w jakim tępie zacznie się rozkrzewiać . Z tego co widać bardzo blisko masz posadzone iine krzewy, ustaliłbym krzew zasadniczny na wysokości max 50 cm + roczne przyrosty. Tak prowadzony będzie zawsze zagęszczony o dołu.
Obok ( w tym samym dole ) posadzona jest druga Forsycja - taki mały błąd
ale może razem jakoś dadzą sobie radę - jeżeli w ogóle po tym lecie - w tych doniczkach się przyjmną 

duduś
moja forsycje teraz kwitnie , czyl;i jak pojawią się listki to ciąć? Czy to oznacza że nie będzie tych liści w tym roku miała czy potem jeszcze urosną?? 

duduś
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Po przycięciu wypuści nowe pędy, na których zakwitnie w przyszłym roku, plus dodatkowo się zagęści 

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Możesz ciąć jak tylko zaczną sypać się przekwitłe kwiatki forsycji.
Nie musisz czekać na jej listki,które notabene zaraz się pojawią.
Po przycięciu nowe pędy będą przyrastały bardzo szybko.
Cały krzew mocno się zazieleni . Po prostu , w sezonie będzie to zielony krzew z dużą ilością nowych pędów- nie tylko wyrastających na pędach przyciętych ale również wypuszczą one z podłoża,wybija od korzeni.
Nie musisz czekać na jej listki,które notabene zaraz się pojawią.
Po przycięciu nowe pędy będą przyrastały bardzo szybko.
Cały krzew mocno się zazieleni . Po prostu , w sezonie będzie to zielony krzew z dużą ilością nowych pędów- nie tylko wyrastających na pędach przyciętych ale również wypuszczą one z podłoża,wybija od korzeni.