Oberżyna /bakłażan,psianka podłużna (Solanum melongena) - uprawy z rozsady cz.1
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady
Ale to dotyczyło oberżyny rosnącej na powietrzu. Tam nie tylko słońce wpływało na nią źle, ale szczególnie wiatr i najbardziej wiatr połączony ze słońcem, oraz zmiany temperatury w czasie gwałtownych deszczów i inne takie. Naprzykład przed burzą robiło się gorąco i nagle spadał naprzykład grad. To strasznie szkodziło oberżynie. A tak to oberżyna bardzo lubi południowy parapet :]
Swoją drogą jest kilka patentów na ulepszenie warunków oberżynie. Można ją uprawiać pod daszkiem z firanki, lub białej włókniny. W otoczeniu kukurydzy, lub po prostu w miejscu zacisznym na przykład na werandzie, lub w kącie między zabudowaniami. Będzie rosnąć na pewno lepiej niż na otwartym polu.
Swoją drogą jest kilka patentów na ulepszenie warunków oberżynie. Można ją uprawiać pod daszkiem z firanki, lub białej włókniny. W otoczeniu kukurydzy, lub po prostu w miejscu zacisznym na przykład na werandzie, lub w kącie między zabudowaniami. Będzie rosnąć na pewno lepiej niż na otwartym polu.
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dobrze Alembik, że jesteś i sprostowałeś. Muszę jeszcze raz doczytać, bo nie bardzo rozumiem połączenie cieniowania z tym, że ona bardzo lubi słoneczko.
pewnie lubi, ale czy takie mocne? na parapecie południowym jest ono bardzo mocne, bo nie ma chłodzącego powiewu itp.

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Brzoskwinka - mamy teraz tylko jedno wyjście - kilka posadzić w słońcu i kilka w zacienionym miejscu - ja tak chyba zrobię i zobaczymy jak będzie lepiej 

Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- BRZOSKWINKA
Oj, tak. Ja coś do tunelu wrzucę. I w kukurydzę... Zobaczymy. 

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Ja do namiotu może z jedną wrzucę, ale czytałam tu na forum, że lepiej owocuje w polu, ale dobrze żeby miała jakiś daszek.
Od wiatru też zamierzam chronić kukurydzą.
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Właśnie rozmawiałam z takim dziadziusiem, co jeszcze wojnę pamięta, powiedział, że kiedyś oby uchronić rośliny od wiatru obsadzało się je konopią i w ogóle siało się konopie w różnych miejscach w warzywniaku bo ponoć skutecznie odstraszała szkodniki i choroby mniej się czepiały. Ale jak tu wysiać konopie jak to jest zakazane
Przyjdą, aresztują i co?!
Są więźniowie polityczni i jeszcze jakieś tam a ja bym jakim była? Więzień - Ochrona Roslin

Są chyba odmiany konopi ozdobnych i użytkowych, których uprawa jest legalna. Tak jak mak ozdobny można hodować. Ale policja może się pojawić bo ktoś doniesie, że konopie widział a nawet nie zda sobie sprawy, że to zwykłe ;d Moje oberżyny rosną cały czas na południowym parapecie i pełne słońce im nie szkodziło. Wręcz przeciwnie. Ale niedawno zacząłem cieniować bo na ten sam parapet ustawiłem rozsadę pomidorów. Gdyby nie pomidory to bym nie cieniował.
Wydaje mi się, że nie dobrze trzymać rozsadę oberżyny w półcieniu, bo może wtedy za mocno się wyciągać. W pełnym słońcu powinna wyrosnąć krępa i mieć lepsze zdolności przetrwania w gruncie. Możliwe też, że gdzieś tak w połowie kwietnia dobrze by ją było przestawić w jakieś chłodniejsze, aczkolwiek jasne pomieszczenie. Tak jak się przestawia pomidory, żeby trochę się bardziej krępa zrobiła przed trafieniem w grunt.
A tak swoją drogą to moje black beauty chyba trafi do tunelu razem z pomidorami i gromadką wcześniej wysianej papryki. Violetta lunga, jako że była siana później trafi do gruntu. Postanowione ;d
Wydaje mi się, że nie dobrze trzymać rozsadę oberżyny w półcieniu, bo może wtedy za mocno się wyciągać. W pełnym słońcu powinna wyrosnąć krępa i mieć lepsze zdolności przetrwania w gruncie. Możliwe też, że gdzieś tak w połowie kwietnia dobrze by ją było przestawić w jakieś chłodniejsze, aczkolwiek jasne pomieszczenie. Tak jak się przestawia pomidory, żeby trochę się bardziej krępa zrobiła przed trafieniem w grunt.
A tak swoją drogą to moje black beauty chyba trafi do tunelu razem z pomidorami i gromadką wcześniej wysianej papryki. Violetta lunga, jako że była siana później trafi do gruntu. Postanowione ;d
W zeszłym roku miałam w zwykłym foliaku, rosła ładnie, krzaczory spore i gęste, nawet nieźle kwitła ale owocu z niej żadnego nie było.Kasencja pisze:Ja do namiotu może z jedną wrzucę, ale czytałam tu na forum, że lepiej owocuje w polu, ale dobrze żeby miała jakiś daszek.
Czytałam na forum, że mogło jej być za ciepło i wszystkie kwiaty zrzuciła. W tym roku wyląduje pod chmurką, pewnie w jakiejś kukurydzy.
Podobno trzeba biegać z pędzelkiem i zapylać i z tego powodu nie było owoców
W gruncie są owady

- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
U mnie to samo było w gruncie, tak, ze nie wiem już z czym to związane.sirrah pisze:W zeszłym roku miałam w zwykłym foliaku, rosła ładnie, krzaczory spore i gęste, nawet nieźle kwitła ale owocu z niej żadnego nie było.Kasencja pisze:Ja do namiotu może z jedną wrzucę, ale czytałam tu na forum, że lepiej owocuje w polu, ale dobrze żeby miała jakiś daszek.
Czytałam na forum, że mogło jej być za ciepło i wszystkie kwiaty zrzuciła.
- moonniiaa
- 100p
- Od: 13 sty 2012, o 08:55
to moje mają jeszcze trochę czasu, żeby dorównać Twoim, siałam 24. II.BRZOSKWINKA pisze:Siane 22.I - 14.II.
Tą największą przepikowałam, no i zobaczymy.
-
- 200p
- Od: 12 lut 2012, o 16:19
U mnie też w foliaku pięknie rosła, ale owocu żadnego nie miała.
Iwona
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
Z kilkoma powyższymi wypowiedziami się nie zgadzam!
Oberżyna jak wszystkie psiankowate kocha słońce!! Cyt. "...Pochodzi z tropikalnej Afryki, Egiptu, Arabii i Indii...".
Osłony z kukurydzy mają chronić przed spadkami temperatur w nocy (poniżej 10-12 ° C roślina przestaje rosnąć, zaczyna to robić tylko powyżej 16 °C, idealne warunki określające realny wzrost to 25-26 °C). W każdym razie powinny być sadzone w bezpośrednim świetle słonecznym z dala od drzew i struktur, które mogłyby powodować cieniowanie.
Cyt. "...W celu stworzenia mikroklimatu korzystnie oddziałującego na wzrost roślin i ich plonowanie część nasadzeń oberżyny otoczono z trzech stron (z wyjątkiem południowej) pasami kukurydzy cukrowej. Według danych z czujników meteorologicznych, wpływ tej osłony ujawnił się dopiero od I dekady lipca, kiedy wysokość kukurydzy przekroczyła 0,5 m. Okazało się, że rośliny osłonowe nie wpłynęły na podwyższenie średniej temperatury, ale zmniejszyły jej dobowe wahania..."
Oberżyna jak wszystkie psiankowate kocha słońce!! Cyt. "...Pochodzi z tropikalnej Afryki, Egiptu, Arabii i Indii...".
Osłony z kukurydzy mają chronić przed spadkami temperatur w nocy (poniżej 10-12 ° C roślina przestaje rosnąć, zaczyna to robić tylko powyżej 16 °C, idealne warunki określające realny wzrost to 25-26 °C). W każdym razie powinny być sadzone w bezpośrednim świetle słonecznym z dala od drzew i struktur, które mogłyby powodować cieniowanie.
Cyt. "...W celu stworzenia mikroklimatu korzystnie oddziałującego na wzrost roślin i ich plonowanie część nasadzeń oberżyny otoczono z trzech stron (z wyjątkiem południowej) pasami kukurydzy cukrowej. Według danych z czujników meteorologicznych, wpływ tej osłony ujawnił się dopiero od I dekady lipca, kiedy wysokość kukurydzy przekroczyła 0,5 m. Okazało się, że rośliny osłonowe nie wpłynęły na podwyższenie średniej temperatury, ale zmniejszyły jej dobowe wahania..."
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- BRZOSKWINKA
Kurcze, a u mnie od południa najbardziej dmucha.
ZAWSZE!

Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2875
polecam ciekawy artykuł - to on mnie zainspirował do przeniesienia obeżyny z tunelu do gruntu.
pozdrawiam
P.S pod osłonami totalna klapa tylko raz dochowałam się przyzwoitych owoców.
polecam ciekawy artykuł - to on mnie zainspirował do przeniesienia obeżyny z tunelu do gruntu.
pozdrawiam
P.S pod osłonami totalna klapa tylko raz dochowałam się przyzwoitych owoców.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja