Moja mała "dżungla" - part II

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja mała "dżungla" - part II

Post »

wiesz co, ten skrzydłokwiat nie chciał mi rosnąć, zdaje się do kuchni powinien pasować a ten stoi w miejscu, w sumie to jest mały i nieatrakcyjny, tak na próbę rozmnażany, więc chyba i płakać nie będę po stracie, a ta jego doniczka to przydałaby mi się bo małe mi się pokończyły
No tak, celowo wywalić szkoda, a tak to zawsze można zgonić na siły natury :;230
Ja w ten sposób ostatnio zaczęłam traktować moją hodowaną od pestki cytrynę. O dziwo przetrwała zimę, a przesadzona w specjalną ziemię do cytrusów zaczęła ładnie wypuszczać nowe listki, ale w doniczce pojawiła się pleśń. Pomyślałam, że winna jest ziemia, bo kupowałam jeszcze jesienią, więc ją wygrzałam w mikrofali, przesadziłam, jakiś czas było dobrze, a teraz znowu wylazła pleśń. Tak więc cytryna poszła już na balkon, żeby mi się pleśń nie rozlazła, bo parapet cały zawalony głównie młodymi fuksjami i wolę cytrynę poświęcić niż te fuksje. Jak przeżyje, to jej zysk, a może i pleśń na dworze zniknie. 8-)
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jagoda widzę, że łapiesz temat w lot ;:224 "zabawne" jest to kiedy te kwiatki na wygnanie skazane - rosną sobie w najlepsze :;230
karcias pisze:tylko uważaj z doniczką, żebyś tych paskudztw na inne kwiaty nie przeniosła...

wiem wiem, nie pierwszy raz moje zielone coś atakuje, choć pierwszy raz te białe :twisted:

Skrzydłokwiat cały :shock: wygląda całkiem nieźle, w doniczce nic nie łazi... to chyba ten motyw o którym pisałam Jagodzie :;230 ale zobaczymy za kilka dni...

A tymczasem przybiegłam pochwalić się :heja w sobotę rozsadzałam m.in skrętniki i równo 2 doby po rozdzieleniu zaglądam i co?:

Obrazek

widzicie? widzicie?? ;:154 w końcu się dowiem jaki kolor kwiatków :tan

No i dziś dzięki aga111 mam kilka nowości - przyjechała do mnie już na zimę zamówiona hoja linearis oraz fioletowe anturium a kochana Agusia dorzuciła jeszcze gifty ;:cm

Obrazek

no i co poradzić, że sił nie było, kwiatuszki nie poczekają i zabrałam się za sadzenie... niestety nadal nie mam miejsca na parapetach i zupełnie nie mam pomysłu na dopchanie niektórych do słoneczka ;:144
swoją drogą okazało się, że malutkich doniczuszek to deficyt straszny, więc na weekend będąc u mamy mam wielki plan zakupu małych doniczek ;:172
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Agusiu gratuluję pączka skrętnikowego ;:138
Paczucha fajna, życzę żeby kwiatuchy zdrowo rosły ;:108
No to już widze jak pojedziesz po doniczki to nie tylko z nimi wrócisz, pewnie jakiś nowy nabytek się też trafi :;230
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gratuluję pączka - widać, że bardzo delikatnie się obeszłaś ze skrętnikiem przy rozsadzaniu, że tak szybko Ci się odwdzięczył ;:108 . A paczucha - jak to paczuchy od Agi - więcej prezentów, niż zamówionych roślinek :) (przypomniałaś mi, że ja jeszcze mojej paczki od Agi nie obfociłam :oops: ).
Pięknie te wszystkie nowości wyglądają ;:138 .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
karcias
100p
100p
Od: 19 mar 2012, o 23:35

Post »

piękny pączek ;:138

a i nowości ciekawe :)

mój skrętnik też przesadzony - i gdzieś w korzonkach znalazłam malutką 1cm odnóżkę, która wygląda jak osobna sadzonka... nie chcąc jej zniszczyć wyciągnęłam ją na powierzchnię ziemi i zobaczymy co z tego wyrośnie :D

pokaż potem koniecznie na jaki kolor zakwitnie! :)
pozdrawiam
Karolina
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

karcias - dzięki ;:196 a pączki są nawet dwa :shock:
Wiktoria_W pisze:widać, że bardzo delikatnie się obeszłaś ze skrętnikiem przy rozsadzaniu, że tak szybko Ci się odwdzięczył

a wiesz, że może coś w tym być ;:108 bo jednego rozsadzałam z miesiąc temu i tak trochę drastycznie się z nim obeszłam i aż miałam wyrzuty ;:144 on stwierdził, że słusznie bo połowa przetrwała a druga... zwiędła ;:223
Wiktoria_W pisze:paczuchy od Agi - więcej prezentów, niż zamówionych roślinek

właśnie tak, kochana dziewczyna ;:108 obym teraz nie napsuła bo begonia w ziemi, a do głowy nie przyszło aby do wody wstawić, normalnie sama siebie zadziwiam ;:14
Niunia1981 pisze:No to już widzę jak pojedziesz po doniczki to nie tylko z nimi wrócisz, pewnie jakiś nowy nabytek się też trafi

Monia no gdzieś Ty była? już martwiłam się, że się zapracowujesz tam może :;230
u mojej mamy jest taki ogrodniczy, w którym zaopatrzam się w malutkie doniczuszki, natomiast kwiatków żadnych tam nie kupuję, bo i nie było, mieli przenieść się do większego lokalu i miał to byc taki prawdziwy ogrodniczy ale nie dostali odbioru budowlanego :evil: więc w kwiatuszki to mam szansę obłowić się np w Auchan... itp, bo wybiorę się po drodze do Białegostoku, a tam to nie mogę podarować jak gdzieś nie wejdę :;230
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agusiu niestety czasami trzeba popracować :;230
No to już widzę ile ty przytargasz zielonego po wizycie u mamy :;230
No ale w końcu dżungla to dżungla nie??
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mniodkowa, może skrzydłokwiat uznał, że doniczki nie odda w spadku innemu zielonemu i na złość tobie przetrwa i zimne noce na balkonie i inwazję skoczogonków. :;230
Ja mam sporo małych doniczek, natomiast średnich prawie wcale, najlepsze było, jak zabrałam się za przesadzanie, a okazało się, że nie ma w co przesadzać. Tez musiałam co nieco dokupić.
Paczka od agi konkretna, sama nie wiem, gdzie ty to pomieścisz. ;:224
Pączków na skrętniku gratuluję, oby to był początek spektakularnych kwitnień, bo w końcu narobiłaś się przy tych skrętnikach. :uszy
sylvi
1000p
1000p
Od: 26 sty 2012, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

słodziutkie małolaty, uwielbiam na takie patrzeć jak rosną i tężeją. A twoje listki fiołka w pudełku po śmietanie wyglądają jakbyś je faktycznie do śmietany włożyła :;230
Z doniczkami to ten problem mam co roku :? Już dwa razy dokupowałam, ale ciągle czegoś brakuje ;:14 Jak tak dalej pójdzie to przesadzanie skończę zimą ;:219
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przypominam - siej rzeżuchę!
Tatuaż niepotrzebny, masz mnie :;230
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

No, no jaka piękna paczuszka... aż mnie korci, aby pójść do kwiaciarni po jakąś nowość ;:108
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

rapunzel pisze:Ja mam sporo małych doniczek, natomiast średnich prawie wcale, najlepsze było, jak zabrałam się za przesadzanie, a okazało się, że nie ma w co przesadzać.

to tak jak ja wczoraj ;:14 kubeczki po śmietanie itp poszły w ruch :;230 nie tak dawno zaopatrzyłam się w doniczki o fi 11, bo takich mi w tamtym sezonie było najmniej, a teraz takie o fi 5 by się przydały :;230 no cóż, spory pogrom był tej zimy...
rapunzel pisze:Paczka od agi konkretna, sama nie wiem, gdzie ty to pomieścisz.

ja też ;:223 poupychane między liście hoi i hibiskusów na parapecie, ale żeby coś podlać to dopiero wyczyn! a to południowy parapet więc podlewanie częste... mam wizję takiego stojaka/pięterka do postawienia na parapecie (bez ingerencji w okno) ale za chiny nie wiem gdzie coś takiego zdobędę ;:185 coś na zasadzie takiej półki z Ikei, którą wstawia się w szafkę kuchenną i ma się dodatkowe miejsce na np kubki czy talerze, bo odstępy między półkami są za duże przecież i marnuje się przestrzeń...
sylvi pisze:Z doniczkami to ten problem mam co roku Już dwa razy dokupowałam,

dwa? ja dokupuję na okrągło ;:124 M na zimę mówił, że chyba chcę założyć jakąś sprzedaż doniczek bo tyle ich mam, teraz początek wiosny a mi znów brakuje :;230 znaczy - tych fi 11 mam, większych też, a brakuje maluśkich, ale brakuje! nam kobietom wiecznie będzie brakowało :;230
Stokrotkania pisze:aż mnie korci, aby pójść do kwiaciarni po jakąś nowość

u mnie w kwiaciarniach drogo jak szlag! lepiej przejedź się do B-ki czy Kauflandu jakiegoś ;:108

Monika (Niunia) - normalnie podam Ci zaraz mój nr tel. i będziesz mi wysyłać smsy z przypomnieniem, bo zamknę kompa i od razu zapomnę :;230 ale żeżucha na każdym kroku to dziś będąc w Lidlu mam plan kupić ;:108

I znów sobie popisałam, nie mam umiaru chyba ;:223 Ale jeszcze jedno zdanie :wink: wczoraj znów coś wypatrzyłam, bo kto szuka ten wypatrzy :tan
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mniodkowa, musiałabyś poszukać w marketach budowlanych czegoś takiego. Ja np mam w kuchni półkę na przyprawy, którą wypatrzyłam u kogoś, a okazało się w LM, że to półka łazienkowa na różne łazienkowe duperele i na dwa ręczniki. Ja te wieszaki na ręczniki wykorzystuję na ręcznik do rąk i na rolkę ręcznika papierowego, super sprawa. :wink:
Ja mam całe mnóstwo takich "przemysłowych" doniczek, w których były kupione przeze mnie kwiatki,. Zawsze sobie obiecuję, że następnym razem wywalę do kubła, ale oczywiście zawsze pracowicie myję i chowam, a potem tylko dokupuje osłonki. :)
karcias
100p
100p
Od: 19 mar 2012, o 23:35

Post »

"mam wizję takiego stojaka/pięterka do postawienia na parapecie (bez ingerencji w okno) ale za chiny nie wiem gdzie coś takiego zdobędę coś na zasadzie takiej półki z Ikei, którą wstawia się w szafkę kuchenną i ma się dodatkowe miejsce na np kubki czy talerze, bo odstępy między półkami są za duże przecież i marnuje się przestrzeń.."

jest takie coś w ikei? muszę to mieć! mama systematycznie wyrzuca moje ukochane kubeczki bo w obecnej szafce nie ma juz miejsca ;:145

a parapet może zmierz i zamów u stolarza taką półeczkę - kilka desek bez żadnych zawiasów i szuflad powinno wyjść tanio. albo możesz zrobić taką ze szklanym blatem - przez przestrzenie między doniczkami będzie przechodziło trochę światła i dodatkowo doświetli niższe piętro :)
pozdrawiam
Karolina
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

karcias dobrze radzi, ja myślałam o czymś ażurowym ze stali nierdzewnej, ale mogłabyś mieć problem z dopasowaniem rozmiaru
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”