
Chleby i Bułeczki domowe
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1668
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Norwegia
Re: Chleby i Bułeczki domowe
Chyba już łapię, wieczorkiem zarobie ciasto, a jutro będę próbować. Nie chce zwykłych bułeczek, te Twoje są takie śliczne 

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2557
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleby i Bułeczki domowe
PESTKO@ a ja bym prosiła o przepis na ciasteczka MUSSLINKI albo link do przepisu . Od razu z góry bardzo dziękuję 

Re: Chleby i Bułeczki domowe
to co musisz miec do ciasteczek to;
1 jajko
1/2 szkl cukru
1 kostka masła
1/4 łyżeczki sody
1/4 łużeczki proszku do pieczenia
2 szkl.mussli
1 szkl mąki.
i wszystkiego co masz w domu po garści(sezam,mak,siemię lniane,orzeszki,rodzynki,figi,daktyle,słonecznik)
wszystko razem zagniatasz ,urywasz po kawałeczku ciasta i rozpłaszczasz w reku ciasteczka.Piekarnik na 180st ok 10 minut
Kiedy będziesz zagniatać ciasto i wyda i się ,ze jest za lepkie(bo zależy kto ile da wszystkich dodatków)to dosyp mąki lub mussli) Ciasteczka zawsze wychodzą inaczej i to jest w tym najfajniejsze
1 jajko
1/2 szkl cukru
1 kostka masła
1/4 łyżeczki sody
1/4 łużeczki proszku do pieczenia
2 szkl.mussli
1 szkl mąki.
i wszystkiego co masz w domu po garści(sezam,mak,siemię lniane,orzeszki,rodzynki,figi,daktyle,słonecznik)
wszystko razem zagniatasz ,urywasz po kawałeczku ciasta i rozpłaszczasz w reku ciasteczka.Piekarnik na 180st ok 10 minut
Kiedy będziesz zagniatać ciasto i wyda i się ,ze jest za lepkie(bo zależy kto ile da wszystkich dodatków)to dosyp mąki lub mussli) Ciasteczka zawsze wychodzą inaczej i to jest w tym najfajniejsze
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2557
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleby i Bułeczki domowe
Pięknie dziękuję 

-
- 500p
- Posty: 549
- Od: 20 mar 2012, o 14:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubuskie
Re: Chleby i Bułeczki domowe
Ja też piekę chlebek na zakwasie od trzech lat i nie wyobrażam sobie kupowanego chlebka
A do tego samo zdrowie

A do tego samo zdrowie

- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1410
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie. Wola Uhruska
Re: Chleby i Bułeczki domowe
Piekę chleb od 1,5 roku, na własnym zakwasie. Mam pytanie! Czasami wychodzi twarda, gruba skórka na górze. Dla czego? Z czym to może być związane? I jak tego uniknąć?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2557
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleby i Bułeczki domowe
Ja gdy piekę chleb stawiam na dno piekarnika blaszkę z wodą ( tak ok litra) i foremkę z chlebem też raczej na dole , gdy woda odparuyje przekładam tę blaszkę pustą blaszkę pod górną grzałkę. Piekarnik mam elektryczny i podczas pieczenia chleba są włączone obydwie grzałki -górna i dolna. Mój zakwas ma pewnie już ze 3 lata 

-
- 500p
- Posty: 549
- Od: 20 mar 2012, o 14:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubuskie
Re: Chleby i Bułeczki domowe
Chyba też spróbuję te ciasteczka wyglądają smakowicie
Jedno pytanko tylko, czy musli może być np. takie z owocami egzotycznymi, czy zwykłe?

Re: Chleby i Bułeczki domowe
Zawsze daję z owocami egzotycznymi,do tego dodaję daktyle,figi żurawinę rodzynki...(to co mam)
Owoce dają wilgotności ciastkom i jeśli jest ich sporo..zmniejszam ilość cukru do ciastek.
Owoce dają wilgotności ciastkom i jeśli jest ich sporo..zmniejszam ilość cukru do ciastek.
-
- 500p
- Posty: 549
- Od: 20 mar 2012, o 14:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubuskie
Re: Chleby i Bułeczki domowe
Dziękuje za odpowiedz
w weekend będą ciasteczka 


-
- 500p
- Posty: 549
- Od: 20 mar 2012, o 14:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubuskie
Re: Chleby i Bułeczki domowe
No i wyszły ciasteczka
Pyyyyszne są
Jeszcze bułeczki muszę spróbować


Jeszcze bułeczki muszę spróbować
-
- 200p
- Posty: 308
- Od: 30 kwie 2011, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Stalowa Wola - podkarpacie
- Kontakt:
Re: Chleby i Bułeczki domowe
Ja się zajmuję robieniem pieczywa, można znaleźć tutaj chleb:
http://www.youtube.com/watch?v=wSHAA8r9AD0
na kanale jest trochę filmików, niedługo mam zamiar dodać więcej. Oczywiście wszystko zdrowo i bez chemii.
http://www.youtube.com/watch?v=wSHAA8r9AD0
na kanale jest trochę filmików, niedługo mam zamiar dodać więcej. Oczywiście wszystko zdrowo i bez chemii.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Chleby i Bułeczki domowe
Piekłam BULECZKI PESTECZKI wyśmienite 

Re: Chleby i Bułeczki domowe
Mój zaczyn dojrzewa,a ja się wpisuję,aby nie zgubić wątku 

- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1897
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie/Śląskie
Re: Chleby i Bułeczki domowe
I ja sie podzielę moim doświadczeniem z pieczenia chleba,próbowałam na zakwasie,ale mnie nie przypasował,poza tym jak dla mnie za dużo zachodu,pieke chleb na drożdżach,:
2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
3 szklanki mąki pszennej
10 dkg drożdży
1 łyżka soli
ciepła woda (ok 2 szklanek)
rozpuszczam drożdże w ciepłej wodzie,mąkę mieszam ze sobą i solą daję ja w ciepłe miejsce do ogrzania,jak drożdże wyrosną , dodaje do mąki ,dolewam wody ciepłej i wymieszać,trwa to bardzo krótko w porównaniu z wyrabianiem ciasta drożdżowego, i to jest moja baza do której dodaję tak mniej więcej ok.4-5 łyżek miodu, dużo słonecznika,orzechy włoskie,siemię lniane,otręby owsiane, pokrojone wędzone śliwki ,czasami pestki dyni ( jak mam). Dzisiaj piekłam dodając tylko miód ,słonecznik , żurawinę i sezam. Zapewniam że jest pyszny.Jak już wszystko wrzucę,wymieszam posypuję mąką i odstawiam przykryte ściereczka w ciepłe miejsce,rośnie szybko może z godzinę,potem wyrzucam na stolnicę,chwilę wyrabiam jeszcze podsypując porządnie mąką,aby uzyskało odpowiednią gęstość,dziele na pół i wkładam do foremek dł na 33 cm, wychodzą dwa chleby smaruję wodą posypuję słonecznikiem lub siemieniem i odstawiam jeszcze w ciepłe miejsce ,jak wyrosną wkładam do nagrzanego piekarnika na 200 stopni(każdy piekarnik niby ma podana temp,ale inaczej piecze,mam dwa,wiec wiem co mówię)i piekę ok 30-35min.Ważna rzecz o której nigdzie nie czytałam i jakby sama do tego doszłam, to fakt że początkowo miałam bardzo twardą skórkę, teraz wiem że tak ok 10 min przed końcem pieczenia trzeba spryskać wodą chleb w piekarniku.Po wyjęciu tez go spryskuję i przykrywam lniana ściereczką do wystudzenia.
2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
3 szklanki mąki pszennej
10 dkg drożdży
1 łyżka soli
ciepła woda (ok 2 szklanek)
rozpuszczam drożdże w ciepłej wodzie,mąkę mieszam ze sobą i solą daję ja w ciepłe miejsce do ogrzania,jak drożdże wyrosną , dodaje do mąki ,dolewam wody ciepłej i wymieszać,trwa to bardzo krótko w porównaniu z wyrabianiem ciasta drożdżowego, i to jest moja baza do której dodaję tak mniej więcej ok.4-5 łyżek miodu, dużo słonecznika,orzechy włoskie,siemię lniane,otręby owsiane, pokrojone wędzone śliwki ,czasami pestki dyni ( jak mam). Dzisiaj piekłam dodając tylko miód ,słonecznik , żurawinę i sezam. Zapewniam że jest pyszny.Jak już wszystko wrzucę,wymieszam posypuję mąką i odstawiam przykryte ściereczka w ciepłe miejsce,rośnie szybko może z godzinę,potem wyrzucam na stolnicę,chwilę wyrabiam jeszcze podsypując porządnie mąką,aby uzyskało odpowiednią gęstość,dziele na pół i wkładam do foremek dł na 33 cm, wychodzą dwa chleby smaruję wodą posypuję słonecznikiem lub siemieniem i odstawiam jeszcze w ciepłe miejsce ,jak wyrosną wkładam do nagrzanego piekarnika na 200 stopni(każdy piekarnik niby ma podana temp,ale inaczej piecze,mam dwa,wiec wiem co mówię)i piekę ok 30-35min.Ważna rzecz o której nigdzie nie czytałam i jakby sama do tego doszłam, to fakt że początkowo miałam bardzo twardą skórkę, teraz wiem że tak ok 10 min przed końcem pieczenia trzeba spryskać wodą chleb w piekarniku.Po wyjęciu tez go spryskuję i przykrywam lniana ściereczką do wystudzenia.