Kuchenne inspiracje AGNESS

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
beatann
500p
500p
Od: 18 wrz 2010, o 09:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Agness mięsko gotowane było już dwa razy . Wszystkim bardzo smakuje na kanapki chłopcy nie chcą nic innego.Dzięki ;:180 ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Beatko naprawdę bardzo się cieszę ;:196

Dziś podam przepis na błyskawiczne ciasteczka, które fajnie mieć z zanadrzu w razie przyjścia niezapowiedzianych gości, kiedy szafki świeca pustkami 8-) :lol: Od pewnego czasu staram się mieć zawsze w zamrażarce trochę francuskiego ciasta. Czy to własnej roboty, czy kupnego. Wtedy w ciągu kilku minut mamy gotowy poczęstunek.....szybki, prosty i naprawdę pyszny :D

* mrożone francuskie ciasto
* owoce ( jabłka, gruszki, brzoskwinie, wiśnie, jagody) lub ser , dżem, masę makową
* rozkłócone jajko do posmarowania

Ciasto rozmrażamy wałkujemy na cienkie placki, wykrawamy kwadraty lub trójkąty. Na środek każdego kładziemy nadzienie, kwadraty zlepiamy wszystkie rogi u góry w sakiewkę, trójkąty zwijamy w rogaliki. Smarujemy jajkiem , można posypać po wierzchu cukrem. Pieczemy na złoty kolor- gotowe smacznego :D

Ciasteczka niesamowicie proste , błyskawiczne i naprawdę pyszne :D

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agness, potwierdzam, ze ciasto francuskie gotowe i wypieki z niego są fantastyczne. ;:108
I ja muszę się przyznać, że inspirowałam się twoim przepisem na szynkę w majonezie, choć przyznaję bez bicia, ze skład tej zalewy był u mnie jednak inny, bardziej ziołowy z liściem laurowym, zielem angielskim, majerankiem i czosnkiem, za to bez maggi i vegety, ale smakowało wybornie. Ja zrobiłam kawałek łopatki i kawałeczek schabu w sumie w litrze zalewy i mięsko z chrzanem to po prostu rewelacja. Mąż się zachwycał również, ale stwierdził, że my jesteśmy za biedni na to, bo choć to jest pyszne, to kroi się dość grube plastry. Muszę mu przyznać poniekąd rację, ale i tak przynajmniej raz w miesiącu zrobię. ;:108
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Hej ciasto francuskie i ciastka są u mnie w domu na porządku dziennym.Uwielbiam to ciasto,ale jak kupuje to 4 -5 paczek ,bo z jednego to chyba tylko do popatrzenia :wink: Jeżdzę do Francji co roku i oczywiście kupuję tam gotowe ciastka ,a także ciasto żeby samemu sobie zrobić i powiem szczerze ,że to ,,nasze ciasto francuskie,, jest o wiele lepsze niż oryginalne.Na dodatek tam wcale to ciasto tanie nie jest :roll:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko bardzo się cieszę, że mięsko przypadło Wam do gustu :D Przepis na zalewą podałam podstawowy i tak jak pisałam można go modyfikować wg gustu, ja też za każdym razem robię inny ( np z miodem, czy musztardą, keczupem, czosnkiem, zielem i liściem....mnóstwo jest pomysłów i wszystkie bardzo dobre, jedynie nie może zabraknąć majonezu :D

Aldonko zgadza się z paczki ciasta niewiele wyjdzie ciasteczek.....tak na jedno posiedzenie 8-) :lol:
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agness za przepis na gotowane mięsko pięknie dziękuję ;:180 jest na prawdę świetny. Zrobiłam dopiero wczoraj 1 kg karczku, bo musiałam czekać na emeryturę, żeby sobie pozwolić na takie dobroci.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Agnieszko u mnie szyneczka gotowana w majonezie zrobiła furorę ;:180 Nawet moja starsza latorośl zjadła - i to ile :lol:
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 kwie 2009, o 22:02

Post »

Agnieszko, ja w gotowaniu i pieczeniu - guła do potęgi :oops: ;:151 .
Proszę napisz w jakiej temperaturze piecze się te ciasteczka z ciasta francuskiego
( do mnie trzeba "łopatolocznie" :;230 )
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agness, na pewno dzięki temu masz duża różnorodność smaków i mięsko się nie nudzi. :)
ewo, na pewno będzie to napisane na opakowaniu, ale ciastka francuskie z reguły piecze się w wysokiej temperaturze ( 200-220 stopni ). Ja preferuję pieczenie bez termoobiegu. :)
Awatar użytkownika
Justynek
200p
200p
Od: 26 lip 2010, o 21:39

Post »

Dziś wypróbowałam przepis na "Forszmak"- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=602
i wyszło super smaczne danie. W dodatku dobre rozwiązanie na różnego rodzaju mięsne nadwyżki zalegające w lodówce.
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lideczko bardzo się cieszę, że karczek smakował :D Mięsko robione w ten sposób wychodzi soczyste i kruche . Można robić nawet niewielkie ilości np z pół kilograma mięska co jakiś czas i sobie wymieniać....a to karczek, to udziec z indyka, łopatka, nadaje się każde mięsko :D

Aniu naprawdę bardzo się cieszę, ze mięsko przypadło do smaku rodzince :D

Ewuś tak jak Jagódka napisała ciasto francuskie piecze się w wysokiej temperaturze, jednak ja nigdy nie przekraczam 200* A to ciasto piekę przeważnie w 190.....góra 200*C, do zrumienienia....i bez termoobiegu...

Jagódko teraz i tak robię przerwę od mięska, bo ostatnio było często i właśnie żeby się nie przejadło domownikom muszę przystopować Teraz przyszła pora na pieczoną roladę z szyneczki faszerowaną mielonym mięskiem z pieczarkami :D

Justynko
cieszę się bardzo , że forszmak zasmakował Wam :D Świetnie jest mrozić wszystkie mięsne i wędlinkowe nadwyżki i jak trochę się nazbiera to forszmak gotowy :D
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem, jak ty to robisz, ale jak piszesz takie rzeczy:
Teraz przyszła pora na pieczoną roladę z szyneczki faszerowaną mielonym mięskiem z pieczarkam
, to człowiek ma od razu ochotę to robić. ;:224
Ta rolada jest pieczona czy duszona? Napisz coś więcej, bo mi narobiłaś smaka. :)
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Agnieszko ja przyłączam się do prośby Jagody o przepis na roladę. ;:180
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

Witaj Agness_Agnieszko :wit Wypróbowałam przepis Ewy na pieczone piersi z kurczaka -wyszły smakowite . Ale rownież jestem zainteresowana Twoim przepisem na roladę miesną . Proszę napisz krok po kroku jak robić.Może zrobię na Swięta .Aby się tylko udała ;:137
Pozdrawiam Ewula
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Po obiedzie (coś między strogonowem, a zupą gulaszową) przejrzałam ostanie wpisy i stwierdzam, że muszę dokładniej przestudiować ten wątek. Jestem pewna, że znajdę pomysły na nowe fajne posiłki
Za pieczenie ciast się nie biorę, bo moje Teściowa i Szwagierka, tak pieką, że ja zostanę przy swoich 4 pewniakach i żerowaniu na tym, co dostaję od nich. Swoją drogą, to ciekawe, że Teściwa genialnie (nie przesadzam) piecze ciasta i ciasteczka, robi świetne zupy, ale jej kuchnia "drugodaniowa" jest dość monotonna. A ja wolę pichcić "coś konkretnego", a ciasteczka mnie przerażają...
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”