Jak przyciac morwe?

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Beata28
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 mar 2012, o 21:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jak przyciac morwe?

Post »

Mam 2letnia morwe czarna i ma ona 2 główne pedy i mase drobnych pedzikow jak powinnam ja pryzciac by kierowac ja na drzewo a nie krzew?
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Kontakt:

Re: Jak przyciac morwe?

Post »

Są różne szkoły cięcia morwy. Z mojego doświadczenia wynika, że dla zdrowia drzewa należy przycinać gałęzie grubsze niż 8-10 cm średnicy, pod koniec lata, aby rany po cięciu zabliźniły się do zimy. Drobne gałązki można przycinać przez cały okres wegetacji. Miejsce cięcia wybieramy tuż nad rozwidleniem, aby nie tworzyć "kikutów", skracamy maksymalnie połowę długości gałęzi. Nieładnie wyglądają drzewa owocowe cięte kilka razy w tym samym miejscu, więc warto je zmieniać zostawiając nieco pędu, który zdążył od ostatniego cięcia urosnąć.
Pozdrawiam ;:3
Beata28
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

robilam zdecie tej morwy ma 2lata poradzcie prosze jak ja przyciac zeby bylo drzewko

http://imageshack.us/photo/my-images/19 ... 25732.jpg/

z gory dziekuje
i czekam na odpowiedz.
Beata
and777
200p
200p
Od: 1 cze 2008, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zostaw jeden pęd a pozostałe usuń . Ten co zostanie skróć przy najwyższym rozwidleniu gałęzi. Ja to zaraz po posadzeniu obciąłem wszystkie boczne gałązki na głównym pędzie, chce poprowadzić jako drzewko na jednym pędzie dlatego nisko gałązki obciąłem, od Ciebie zależy jak uformujesz koronę i na jakiej wysokości. Potem przez trzy lata nic nie ciąłem, kupiem w Instytucie Sad. w Brzeznej morwe.
Pozdrawiam
and777
Beata28
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Czyli z tego v mam obciac calkiem np prawy konar tak? a ten co zostanie skrocic do pierwszego rozgalezienia tak?
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Tak jest, zostaw jeden pień i zrób typowo - koronka z jednym przewodnikiem. Możesz wybrać ten który już ma koronkę na takiej wysokości jak chcesz - nie widac dokładnie, ale wygląda że ten z lewej to lepszy pień, atoli po prawej jest więcej gałęzi, może zatem wyszłaby gotowa korona akurat na prawym pniu. To już który wolisz.
:wit
Beata28
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Obcielam jeden z pni,i przycielam galazki ale odkrylam cos okropnego drzewko prawie samo wyszlo z ziemi,okazalo sie ze pol korzeni jest zjedzonych zaostaly 2odnogi nie duze... wciagnelam drzewko wylozylam dol drogna siatka <w ramach ochrony przed chyba nornicami> i dbam o nie aczkolwiek nie wiem czy to cos da i czy drzewko ruszy..:(:(
Rossynant

Post »

Ruszyć może ruszy, oby potem nie uschło. Przy uszkodzonych korzeniach należy drzewo mocno przyciąć - to już załatwione ale możesz jeszcze coś skrócić, od góry raczej. Osłonić przed słońcem i wiatrem, żeby nie schło, podlewać jeśli sucho - ale to nie często, tylko co jakiś czas raz a dobrze.
and777
200p
200p

Post »

Jak jeszcze nie wyrzuciłaś gałązek z morwy to spróbuj zrobić z nich kilka sztobrów o dł. ok. 20cm i pojedyńczo w doniczki z ziemią powkładaj, do jesieni powinny ukorzenić się i będziesz miała w rezerwie sadzonki. Niewielki nakład pracy a może uda ci się ukorzenić.
A jak już nie masz to tą co zostawiłaś przytnij i będą sztobry, jak silnie uszkodzony system korzeniowy to koniecznie korone przytnij teraz.
Pozdrawiam
and777
Beata28
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziekuje za odpowiedzi...Drzewko silnie przycielam zobacyzmy co z tego bedzie...mam nadzieje ze da sobie rade...Apr macie jakies sposoby na nornice?>
Rossynant

Post »

Koty...
o kunach, lisach i sowach nie wspominając ;:173
Awatar użytkownika
zielonookakate
100p
100p
Od: 27 sie 2011, o 22:50

Post »

Witam i jak tam morwa? Przeżyła? :roll: Jeśli tak to proszę o zdjęcie.

Pragnę zapytać moi drodzy Morwowicze ;:138
Miałam dostać siewkę spod dużego drzewa a przy wykopywaniu okazało się że to są 2 odnogi od korzenia. Więc to co posadziłam wygląda tak 2 pędy przycięte na ok. 50cm połączone korzeniem ze starego drzewa ,,matki,, ;:oj Powiedzcie będzie coś ;:218 z tego???
Potem dodam zdjęcia
Pozdrawiam :wit
Kasieńka
and777
200p
200p

Post »

Jak zacznie rosnąć to zobaczysz, jeśli ma kilka korzonków to powinno być dobrze. Na razie radził bym nic nie robić tylko pielić z chwastów wokół tego, jesienią możesz wybrać silniejszy pęd i zostawić go a drugi odciąć przy ziemi. Możesz jeszcze skrócić oba pędy nad pierwszym pąkiem aby słaby system korzeniowy miał mniej do "wykarmienia" części nadziemnej.
Pozdrawiam.
and777
Awatar użytkownika
zielonookakate
100p
100p
Od: 27 sie 2011, o 22:50

Post »

Słaby system korzeniowy??? :shock:
Toż ona jest posadzona ze starym korzeniem całość waży ponad 1kilogram :D
Kasieńka
and777
200p
200p

Post »

To dobrze że jest stary i długi korzeń. Korzeń to podstawa nie tylko u drzewek.
Pozdrawiam.
and777
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”