Sałata -odmiany,uprawa,wymagania,problemy cz.1-

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pomidorowka
100p
100p
Od: 22 mar 2012, o 15:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sałata: łatwo czy trudno?

Post »

Oblookałam, piękne

Pytanie jeszcze mam, czy z każdego rodzaju sałaty będzie tak wyglądać siewka ?
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam. Oczywiście, Pomidorówko, oczywiście. Dopiero liść właściwy zaczyna ukazywać cechy rośliny. Dlatego po liścieniach można rozpoznać jedynie co najwyżej gatunek, odmianę dopiero po liściach i kwiatach lub owocach. Pozdr Francik.
Francik
Awatar użytkownika
pomidorowka
100p
100p
Od: 22 mar 2012, o 15:35

Post »

Ech, człowiek to całe życie się uczy :)

Dziękuję

w tygodniu lecę siać na działce tą moją sałatę :)
pinka123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lut 2012, o 12:24

Post »

W jaki sposób przykryć sałatę agrowłókniną? Czy zrobić to zaraz po posianiu? Czy ta włóknina nie będzie przeszkadzała sałacie? Zakopujecie ją jakoś czy zabezpieczacie przed porwaniem przez wiatr kamieniami? Przepraszam za tyle pytań, ale całkiem zielona jestem w tym temacie.
Pozdrawiam, Paulina
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

Czy popikowaną sałatę można w ogóle już wysadzić pod gołe niebo?
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

Można wysadzać sałacie nie przeszkadzają chłody , tylko trzeba przykryć agrowłokniną .. położyć lużno na boki dać albo kamienie albo listewki czy kawałki drewna..
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
pulpecik195
50p
50p
Od: 9 mar 2012, o 08:36

Post »

mam pytanie czy sałata masłowa wyrasta tylko w liście czy tworzy także główki... z góry dziękuje za odp. :wink:
francikrecz
500p
500p

Post »

Witam. Pulpecik 195, są różne odmiany. Jest sałata liściowa i sałata głowiasta niezależnie czy to masłowa czy krucha /lodowa/. Między nimi istnieje tylko ta różnica, że sałata krucha potrzebuje więcej miejsca /ok. 25cm/, a masłowa mniej /jej może wystarczyć 20 cm rozstawa/. Ponadto - jak podała Juda - krucha wymagać może więcej zacisznego miejsca ze względu na charakter liści/kruche/. Dlatego niektórzy chcąc mieć delikatniejszą sałatę osłaniają ją agrowłókniną lub czymkolwiek się da /aby koszty uprawy były jak najniższe/. Pozdr Francik.
Francik
pulpecik195
50p
50p
Od: 9 mar 2012, o 08:36

Post »

aha dobrze wiedzieć... miałem w tamtym roku sałatę masłową porozsadzałem ja żeby urosła w główki i klops....... pozdrawiam
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

pomidorowka pisze:
A może ktoś wrzuci mi fotkę prawidłowo wyrośniętej do pikowania sałaty?

Będę wdzięczna ;:3
nie powiem czy jest prawidłowo wyrośnięta ale wstawię zdjęcia. Pierwsze zdjęcie po wystawieniu z domu na taras a drugie zdjęcie już popikowanej sałaty ( 5 dni temu ) i przetrzymanej na dworze. Na noc przykrywam słomiana matą. Zdjęcie może być trochę ruszone bo wiatr dzisiaj hula niemiłosiernie.

Obrazek Obrazek

różnicę widać, w ciągu tych paru dni, sałata ma już liść właściwy i pomimo takiego wyciągnięcia w pierwszym okresie wzrostu dobrze sobie radzi. W przyszłym tygodniu zacznę zasilać.
pozdrawiam
Edyta
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sałata się zahartuje na dworze i zgrubnieje i ta wyciagnięta też sobie poradzi, tak że nie zmarnuje się
francikrecz
500p
500p

Post »

Witam. Esony 1. Juda wszystko pięknie wyjaśniła I TAK TRZYMAĆ. Chcę przestrzec tylko przed nawożeniem azotowym - biochemia sałaty nie obejmuje świeżych dodatków azotowych - po prostu możesz "spalić" sałatę, dlatego pod sałatę glebę należałoby przygotować odpowiednio wcześniej ażeby mikroby glebowe związały amoniak i azotyny. Pozdr, Francik
Francik
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Warto sobie zrobić badanie gleby na zawartość składników i kwasowość gleby ..ale znając życie to ziemie są kwaśne i dobrze jest posypać wapnem( do nabycia w sklepach ogrodniczych) przed urabianiem ziemi byle nie z obornikiem równocześnie..a szczególnie pod pomidory i ogórki tylko tak delikatnie i wymieszać z ziemią .Wspaniały jest nawóz popiół z kominków( drzewo)...bo już po węglu to nie
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

hmmmm... i zabiliście mi ćwieka :) planowałam w tunelu foliowym wymieszać kompost własnej produkcji ( zaraz będzie 2 rok jak leżakuje ) z torfem niskim, lub wymieszać glebę z bydlęcym obornikiem i też torfem niskim. Nie planuję nawożenia mineralnego chyba żeby była potrzeba to może saletrą wapniową ( dolistnie ) ??.

aaa... a popiołem drzewnym ( z kominku już lekko podsypałam ) - mam kwaśną glebę.
pozdrawiam
Edyta
francikrecz
500p
500p

Post »

Esony 1. Kompost jak najbardziej jeśli tylko dobrze rozłożony. Nie mieszaj z torfem jeśli gleba kwaśna.Sałata jest rośliną gleb lekkich, ma też krótki okres wzrostu - będzie przedplonem pod inne rośliny i pod nie będziesz mogła dać pozostałą część nawozu organicznego. Nic wielkiego się nie stanie oprócz dodatkowej pracy. Pozdr Francik
Francik
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”