Dalie z nasion cz.1
Re: Dalie z nasion
cate72 piękne! kiedy przesadziłaś je w kubeczki? Uszczypywałaś później listki z góry że od dołu pędy puszczają?
Shan-lee .jak moge ci doradzic.to te twoje sadzonki sie wyciagja bo brakuje im swiatla....Na drugi raz nie siej tak.Ziemia musi byc rowno z brzegiem doniczki ,wtedy maja wiecej swiatla.One w ciemni siedza.Poza tym z mojego doswiadczenia (tez sie ucze)lepiej wysiewac do pojemnikow duzycha potem pikowac do mniejszych kubeczkow czy doniczek.Niby chcemy przyspieszyc i sobie ulatwic siejac po kilka ziarenek do kubeczkow ,myslac ze pozniej nie trzeba bedzie pikowac.Tez tak zrobilam mialam po 3-4 siewki w doniczce,a w sumie i tak pozniej pikowalam,wiec w sumie podwojna praca.Pikowanie dobrze sluzy roslinie bo pobudzamy system korzeniowy do wzrostu,wiec nie ma sensu.To takie moje wywody,sa osobybardziej doswiadczone ode mnie.Nie obraz sie
Ja teraz wysiewam wszystko w takich tackach aluminiowych duzych ,jak sa duze to pikuje,w ten sposob maja duzoooooo swiatelka

Ja teraz wysiewam wszystko w takich tackach aluminiowych duzych ,jak sa duze to pikuje,w ten sposob maja duzoooooo swiatelka
Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia
Czyli powinnam je teraz wysadzić do osobnych pojemniczków?
Nie wiedziałam ze ziemia musi być równo z brzegiem
Nie wiedziałam ze ziemia musi być równo z brzegiem

Shan-lee ja również podzielam zdanie cate72. Dałaś za mało ziemi do doniczek i brakuje im światła. Ja bym je bardzo ostrożnie przesadziła, bo będą się coraz bardziej wyciągać do światła.
cate72 Twoja dalia to już istne krzaczysko!
Pogratulować... 
cate72 Twoja dalia to już istne krzaczysko!

Wobec tego dzisiaj je podzielę. Czy inne kwiatki tak samo? (biała doniczka zdjecie wyzej)
Ja właśnie moje przesadziłam każdą osobno do kubeczka. Sztuk 22.
Teraz czekają mnie inne rośliny. Nie wiem gdzie ja to będę trzymać
Zasadziłam 14 innych gatunków jeszcze i wszystkie masowo wyrastają.
Jak mam je pikować to mnie to przeraza
Teraz czekają mnie inne rośliny. Nie wiem gdzie ja to będę trzymać

Zasadziłam 14 innych gatunków jeszcze i wszystkie masowo wyrastają.
Jak mam je pikować to mnie to przeraza

hehhehe i komu to mowisz ,mnie nie dlugo z domu wyrzuca........caly dom w kwiatach.......
Tez sie przekonalam ze nie problem siac,tylko pikowac i pozniej zapewnic swiatlo wszystkim roslinom 

Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia
Czy popikowane dalie mogę wynieść do pomieszczenia w którym temperatura wynosi około 16 stopni? Jest dobrze nasłonecznione.
Czy taka temperatura będzie dla nich znośna? Ma ktoś jakieś doświadczenia?
Czy taka temperatura będzie dla nich znośna? Ma ktoś jakieś doświadczenia?
Grzały się w słoneczku 5h. Jak zaszedł cień to przyniosłam je do domu.
Witam wszystkich, zainspirowana wątkiem w niedzielę wysiałam dwie torebki dalii, mieszankę półpełnych i mignon. Miałam to zrobić w zeszłym roku ale jakoś nie wyszło. Dziś moje dalie wyglądają tak

Dość nierówno wschodziły ale to już chyba wszystkie, nasion nie było zbyt dużo, więc chyba wzeszło z 90 %. Bardzo jestem ciekawa co dalej, bo uwielbiam niespodzianki

Dość nierówno wschodziły ale to już chyba wszystkie, nasion nie było zbyt dużo, więc chyba wzeszło z 90 %. Bardzo jestem ciekawa co dalej, bo uwielbiam niespodzianki

A moje dalie pogniły... zostało mi 5 sztuk i nadal mają tylko jedną parę listków 

Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Daliowo mikusi