Wykopywanie cebulowych w kwietniu...?

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
RobertB
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 mar 2012, o 23:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Wykopywanie cebulowych w kwietniu...?

Post »

Witam wszystkich. Jestem nowy na forum, ale nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na moje pytanie i mam nadzieję, że mogę założyć nowy wątek :oops:

Pytanie brzmi: Czy mogę wykopać teraz czyli w fazie kwitnienia: cebulice a w fazie wychodzenia listków: narcyzy, tulipany, irysy, hiacynty...? Mamy koniec marca... :wink:
Wiem, że prawidłowo czeka się aż roślina zakwitnie, potem najlepiej ściąć kwiatostan a liście pozostawić aby zgromadziły energię i wytworzyły cebule na kolejny rok czyli podsumowując większość wykopujemy w czerwcu. ;:3
Niestety jestem zmuszony przeorać teren na którym mam PEŁNO cebulowych... :( :( Jak myślicie? Przeżyją to o tej porze? Zakwitną w tym roku po przesadzeniu? I CO NAJWAŻNIEJSZE w przyszłym? ;:218
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wykopywanie cebulowych w kwietniu...?

Post »

Wykop z ziemią i staraj się nie uszkodzić korzonków, powinno Ci się udać.
RobertB
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 mar 2012, o 23:34

Post »

Dzięki :) No tak na chłopski rozum to właśnie miałem zamiar tak zrobić żeby zachować jak największe bryły ziemi :) Ale może ktoś już kiedyś też był zmuszony do takich czynów :?:
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Musisz uważać, by szpadlem nie uszkodzić cebul - ja zawsze jak wykopuję w czerwcu/lipcu to uszkadzam cebule ;:14
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”