Olbrzymia lilia himalajska (Cardiocrinum giganteum.)
Re: Olbrzymia lilia himalajska (Cardiocrinum giganteum.)
O dziękuję za super ekspresową odpowiedź! 

Dziękuję!
Właśnie wysiałam- w skrzynkę na dworze, część posieję wiosną. No i czekam czy wyrosną cebule przybyszowe obok tej co przekwitła. Czkam też czy zakwitnie druga posadzona w tym samym czasie co pierwsza. Miał to być inny gatunek- cardiocrinum yunnanense- jeśli zdrowo przezimował. Pozdrawiam
Właśnie wysiałam- w skrzynkę na dworze, część posieję wiosną. No i czekam czy wyrosną cebule przybyszowe obok tej co przekwitła. Czkam też czy zakwitnie druga posadzona w tym samym czasie co pierwsza. Miał to być inny gatunek- cardiocrinum yunnanense- jeśli zdrowo przezimował. Pozdrawiam
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 1 mar 2010, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Vita-choć spóżnione ale szczere gratulacje!!!Piękny okaz miałaś...Mam nadzieję że niedługo znowu będziemy obserwować jak kwitną dzieci tej przekwitnietej

pozdrawiam gorąco
Wiem, że mój znajomy kupował u Farmera i jest zadowolony. nie było żadnych zastrzeżeń.
Witam,
Widzę, że dobrze trafiłam:) Wczoraj dotarła do mnie piękna, dorodna i zdrowa cebula.
Niestety, nie mam pojęcia, co teraz z nią zrobić - wsadzić do dużej donicy i dopiero w kwietniu przenieść do gruntu, czy zostawić ją w opakowaniu - tak, jak przyszła i czekać te dwa miesiące? Tak to jest, jak ktoś zielony, pod wpływem impulsu chce się zabrać za uprawę roślin...
Będę wdzięczna za poradę fachowców - praktyków:)
Pozdrawiam,
Amala
Widzę, że dobrze trafiłam:) Wczoraj dotarła do mnie piękna, dorodna i zdrowa cebula.
Niestety, nie mam pojęcia, co teraz z nią zrobić - wsadzić do dużej donicy i dopiero w kwietniu przenieść do gruntu, czy zostawić ją w opakowaniu - tak, jak przyszła i czekać te dwa miesiące? Tak to jest, jak ktoś zielony, pod wpływem impulsu chce się zabrać za uprawę roślin...
Będę wdzięczna za poradę fachowców - praktyków:)
Pozdrawiam,
Amala
Chciałbym wiedzieć czy ta lilia wymaga zabezpieczania na zimę i jakie nasłonecznienie preferuje - słońce,cien czy może półcień ?.
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Półcień, swoją okrywałem, wiosną cierpi od przymrozków.
Upewnijcie mnie proszę, że to himalajki lub rozwiejcie nadzieje:

Obwód cebul wynosi od 27 do 28 cm.
Mam wątpliwości, bo po pierwsze kupowane na bazarze, po drugie cena o wiele niższa niż na A. i w sklepach internetowych. Cebule były sprzedawane z kartonu na którym była fotka i informacje dot. sadzenia odnoszące się do w/w lilii. I teraz cena .......4 zł za sztukę.

Obwód cebul wynosi od 27 do 28 cm.
Mam wątpliwości, bo po pierwsze kupowane na bazarze, po drugie cena o wiele niższa niż na A. i w sklepach internetowych. Cebule były sprzedawane z kartonu na którym była fotka i informacje dot. sadzenia odnoszące się do w/w lilii. I teraz cena .......4 zł za sztukę.
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ada, jeśli to himalajki, to miałaś ogromne szczęście. 

- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ada to nie jest wg mnie Cardiocrinum.
Dużo nie zaryzykowałam. Tylko 20 zł, a jakieś inne lilie z tego będą. Może nawet ładne. Pewnie wnet się dowiem, bo jak wypuszczą liście to będzie wiadomo co to jest. na pewno nie kłamał sprzedawca, bo gdyby chciał kłamać to nie brałby po 4 zł, a np. po 20zł. Też bym kupiła, możę nie 5 sztuk, ale 2?
Zapytałam, bo jakby to były himalajki, to gdyby była jeszcze taka okazja, to pewnie bym dokupiła jeszcze kilka. Ślicznie wyglądałyby w grupie......Ależ się rozmarzyłam. 2 lata temu kupiłam na ebay'u.uk nasiona. Wyszły, ale zrobiłam tym samym ucztę ślimakom. Koniec -wiadomy.
Zapytałam, bo jakby to były himalajki, to gdyby była jeszcze taka okazja, to pewnie bym dokupiła jeszcze kilka. Ślicznie wyglądałyby w grupie......Ależ się rozmarzyłam. 2 lata temu kupiłam na ebay'u.uk nasiona. Wyszły, ale zrobiłam tym samym ucztę ślimakom. Koniec -wiadomy.
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opis
Cardiocrinum giganteum- lilia himalajska to bardzo duża roślina cebulowa osiągająca od 200-400 cm wysokości. Cardiocrinum sadzimy na przełomie kwietnia i maja na głębokość 25-30cm. Preferuje glebę żyzną, próchniczą natomiast stanowisko najlepiej półcieniste. Bardzo ciekawy kwiat koloru białego w kształcie trąbki. Na zimę należu odpowiednio okryć aby uniknąć przemarznięcia.
cena 64,99
w piątek dostałam ofertę od cebule-kwiatowe.pl może jeszcze są
Cardiocrinum giganteum- lilia himalajska to bardzo duża roślina cebulowa osiągająca od 200-400 cm wysokości. Cardiocrinum sadzimy na przełomie kwietnia i maja na głębokość 25-30cm. Preferuje glebę żyzną, próchniczą natomiast stanowisko najlepiej półcieniste. Bardzo ciekawy kwiat koloru białego w kształcie trąbki. Na zimę należu odpowiednio okryć aby uniknąć przemarznięcia.
cena 64,99
w piątek dostałam ofertę od cebule-kwiatowe.pl może jeszcze są
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Może to lilie OT? Jeśli tak, to cena całkiem niezła, a OT mogą osiągnąć ze 2 m...
Zielonym do góry!!!
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Ale śliczna, teraz żałuję, że nie kupiłam. 

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
)Nadzieja umiera ostatnia...