Sadzenie róż
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sadzenie róż
Witam
czy mogę posadzić róże 30cm obok dużych krzewów ?
czy mogę posadzić róże 30cm obok dużych krzewów ?
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
30 cm to za mało. Zdecydowanie odległość powinna być większa. Róża musi mieć przewiew, no i za duża konkurencja korzeni krzewów.
- pestka
- Od: 1 gru 2008, o 21:09
Oliwko kupiłam róże ,Rosa Rugosa' w kapersie zupełnie nie wiem gdzie ją posadzić ,jaki dół wykopać i czy wsypać kompostu i ile mam raczej piaszczystą ziemię, pod spodem szczerze nie mam na nią miejsca ile jaki odstęp od siatki w rogu , musiałabym
wyrzucić z tego miejsca maliny, lub posadzić gdzieś w trawie czekam na rady
wyrzucić z tego miejsca maliny, lub posadzić gdzieś w trawie czekam na rady

Pestka zaprasza na swoją działkę: SPIS moich wątków Działka ROD pestki -rok 2016-2022 Kupię-sprzedam
Witam,
mam pytanie odnośnie odkopczykowania róż. Zostały one posadzone na jesień, jestem z Wrocławia, więc jest tu już ciepło, ale w innym wątku wyczytałem, że i tak róże świeżo posadzone powinny być okopczykowane by pędy nie wyschły.
U niektórych róż w kopczyku lub nad, widać pąki, czasami listki. Czy powinienem ciągle zostawić kopczyki? Jeżeli tak, to do kiedy?
mam pytanie odnośnie odkopczykowania róż. Zostały one posadzone na jesień, jestem z Wrocławia, więc jest tu już ciepło, ale w innym wątku wyczytałem, że i tak róże świeżo posadzone powinny być okopczykowane by pędy nie wyschły.
U niektórych róż w kopczyku lub nad, widać pąki, czasami listki. Czy powinienem ciągle zostawić kopczyki? Jeżeli tak, to do kiedy?
- oliwka
Pestko - rugosa to gatunek botaniczny, więc mniej wymagający. Możesz nawet w tej trawie
Wykop dół tak na 2 głębokości szpadla, szeroki na 40-50 cm, daj tego kompostu, jakiegoś obornika jak masz, albo i cięższej gliniastej ziemi. I posadź, podlej, okopczykuj tak na wszelki wypadek i powinno być dobrze. Aha, jeśli to na pewno żadna odmiana rugosy tylko gatunek, to może nie być szczepiona, a to oznacza, że zacznie się rozrastać rozłogami. Trzeba jej więc dać miejsce.
Jednak te 30 cm od iglaków, to nawet dla rugosy za mało.
Rychu - ten kopczyk dotyczy głównie róż sadzonych teraz, wiosną. Myślę, że możesz już go usunąć i tylko dbać, żeby róże nie miały sucho. Znaczy się po prostu podlać, jakby co

Jednak te 30 cm od iglaków, to nawet dla rugosy za mało.
Rychu - ten kopczyk dotyczy głównie róż sadzonych teraz, wiosną. Myślę, że możesz już go usunąć i tylko dbać, żeby róże nie miały sucho. Znaczy się po prostu podlać, jakby co

Dziękuję Oliwka za odpowiedź.
Była też mowa o sadzeniu na jesień i było to uzasadnione tym, że na wiosnę system korzeniowy jeszcze nie jest dostatecznie rozwinięty, róża ciagle się ukorzenia, więc trzeba zostawic kopczyki by zapobiec wysuszeniu pędów. Ile osób tyle opinii, może to w ogóle nie ma znaczenia ;-) Tylko czy jeżeli róża zaczyna puszczac pąki po przezimowaniu, nie oznacza to, że sama sobie już poradzi? Inna sprawa, czy kopczyk w czymś przeszkadza?
Była też mowa o sadzeniu na jesień i było to uzasadnione tym, że na wiosnę system korzeniowy jeszcze nie jest dostatecznie rozwinięty, róża ciagle się ukorzenia, więc trzeba zostawic kopczyki by zapobiec wysuszeniu pędów. Ile osób tyle opinii, może to w ogóle nie ma znaczenia ;-) Tylko czy jeżeli róża zaczyna puszczac pąki po przezimowaniu, nie oznacza to, że sama sobie już poradzi? Inna sprawa, czy kopczyk w czymś przeszkadza?
- krzysiek1240
- 200p
- Od: 23 lut 2008, o 13:59
Czy mogę teraz przesadzić róże w inne miejsce czy lepiej poczekać jeszcze kilka tygodni?? 

Pozdrawiam Krzysiek
- oliwka
Możesz, potem solidnie podlej i jeszcze zakopczykuj na jakiś czas.
lepszy obornik krowi z tamtego roku, czy typowy nawóz do róż ? chodzi mi przy sadzeniu?
- Ogrodnik88
Witam
Jeśli posadzę teraz róże to robić im kopiec czy nie?
W nocy jeszcze zdarzają się przymrozki po -2 stopnie.
Jeśli posadzę teraz róże to robić im kopiec czy nie?
W nocy jeszcze zdarzają się przymrozki po -2 stopnie.
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Lepszy przerobiony obornik przy sadzeniu!
Nawozy sztuczne dajemy dopiero po roku po posadzeniu!
Kopczykujemy zawsze po posadzeniu, czy wiosną czy jesienią!

- Ogrodnik88
A jak sadzonka była przechowywana w domu i zaczeła puszczać liście to nie zniszczą się od kopczyka?

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
-
- 100p
- Od: 6 gru 2011, o 22:09
A jeśli na nawozie pisze że można używać od razu po posadzeniu>gloriadei pisze:Lepszy przerobiony obornik przy sadzeniu!
- Aga2
- 200p
- Od: 31 mar 2009, o 11:54
Jeśli dołek zaprawiałaś naturalnym nawozem przy sadzeniu ,to zaraz nie trzeba sypać chemi.
Wskazane jest aby korzenie poszły w dół do jedzonka ( lepiej Ci się ukorzeni do wody niżej zejdą.)
Tekst używaj zaraz po posadzeniu to dla mnie syp szybko zużyj i kupuj następny worek
Wskazane jest aby korzenie poszły w dół do jedzonka ( lepiej Ci się ukorzeni do wody niżej zejdą.)
Tekst używaj zaraz po posadzeniu to dla mnie syp szybko zużyj i kupuj następny worek

Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród
Mój ogród
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46