Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 13:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tunel foliowy ...

Post »

Właściwie to z tym spadem było tak ,że wpierw sąsiadowi ten stolarz robił taki sam tunel i ten spad wyszedł mu za mały a u mnie już zrobił trochę większy :roll: Ale dał radę tej zimy chociaż śniegu było sporo, więc chrzest bojowy ma za sobą :) Nie znam wszystkich rozmiarów .Wiem tylko ,że jest długi na 8m i szeroki na 4m.Szczerze powiem, że się kompletnie nie znam na budowie czegokolwiek i musiałabym wypytać tego który to robił.Ale z tymi oknami to mi się podoba pomysł i tak zrobię w razie czego :roll:
kwiaty łagodzą obyczaje
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Na oko (w stosunku do drzwi) widać że w kalenicy ma koło 2m więc przy takiej wysokości obowiązkowo jeszcze te okna bo będzie problem z wilgocią. Czytaj dalej pomidorki będą bardziej chorowały itp.
Reszta mankamentów wyjdzie w trakcie użytkowania... (u siebie ciągle coś udoskonalam)
aa jeszcze co do koloru drewna u mnie na łatach koloru cedr folia za bardzo się grzała i UV4 po 2latach tam się mocno kruszyła. Teraz pomalowałem na biało więc zobacze na ile to zmieni sytuacje.

Pomalowane masz to drewno czymś?
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 13:30

Post »

Marcinie nic Ci nie napiszę na temat budowy bo nawet mnie przy niej nie było .Dałam zlecenie ,fachowiec postawił tunel i pojechał do pracy za granicę tak,że nawet nie mogę go spytać o cokolwiek co dotyczy budowy.Wiem jednak ,że drewno jest czymś zaprawiane ma wytrzymać dużo lat :) Tutaj nie daleko mnie mają takie właśnie drewniane namioty w których uprawiają na handel pomidory,ogórki a potem chryzantemy i jak ja tu mieszkam siódmy rok to te tunele stoją w dobrym stanie a były stawiane pewnie jeszcze z dobrych kilka lat przed moim przybyciem .Tak jak pisałam to mój pierwszy raz :oops: i dopiero po sezonie będę mogła dzielić się sukcesem bądź porażką :wink: ą jeszcze co tzn.problem z wilgocią ?Będzie jej za dużo czy za mało?
kwiaty łagodzą obyczaje
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Kontakt:

Post »

W tunelach zawsze jest dużo wilgoci i trzeba to wietrzyć bo od tego rozwijają się choroby grzybowe (zaraza ziemniaka, szara pleśń...).
Szczególnie w górnych częściach czyli w małych tunelach jeszcze na poziomie krzewów pomidora.
Dlatego w wiekszych obiektach łatwiej to opanować.
U siebie przy uprawie pomidorów w lecie nie zamykałem nawet na noc tunelu... czyli wietrzyć ile się da
Tak czy inaczej pomidory w tunelu zdecydowanie lepiej rosną i mniej chorują (ale i tak trzeba pryskać)
Powodzenia w uprawie :wink:
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Re: Szklarnia / tunel foliowy budowa

Post »

Może ktoś tu zajrzy i mi podpowie, czy mój pomysł ma sens...Mam ochotę na tunelik foliowy...na przyszły sezon. Taki nieduży, zgrabny-oczywiście z myślą o pomidorach, ale jedyne miejsce na działce znajduje się w pobliżu dwóch dużych leszczyn. Mąż nie chce się zgodzić na ich usunięcie, a ja zastanawiam się w takim razie nad ich przycięciem i postawieniem obok foliaka. Nie wiem tylko czy korzenie orzechów nie zabiorą z ziemi wszystkich składników odżywczych? I w sumie w pobliżu rośnie stary, wielki orzech włoski, a wiem, ze w jego pobliżu nic nie chce rosnąć-podobno. A może w grę wchodzi uprawa w takich torbach, jak przedstawiła to nursem71 http://www.youtube.com/watch?v=vSlQnxiVyVI
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
_fox_

Post »

Yvona rozsądniej by było kupić ziemię w workach foliowych 50 litrów, położyć na plask, dwa x dwa nacięcia na krzyż i dwa krzaczki wsadzasz do worka :) Przy niewielkiej powierzchni uprawy szkoda się wpędzać w koszty, a i tak musisz każdy krzak indywidualnie podlewać.
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Próbujesz mnie zniechęcić do tunelu? Czy masz na myśli te worki wsadzić do tunelu czy w to pomidory pod gołe niebo? Bo chyba nie rozumiem do końca... :oops:
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

Yvona, tunel czy inna osłona ok., ale pod orzechem to faktycznie ciężko, nawet trawa ma trudno.
Rozważ może pomidory w cylindrach lub workach (kubatura ok. 10-12 litrów wystarczy - moje zeszłoroczne doświadczenia)
Jako osłona możesz zrobić tak tu (jeszcze w tym roku) :
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 5#p1535075
Pozdrawiam
Jerry
Pozdrawiam
Jerry
Awatar użytkownika
Marla54
100p
100p
Od: 3 mar 2012, o 18:13

Post »

Jerry .. kurcze z nieba mi spadłeś. Pomysł fantastyczny. ;:180
Don't be sorry .. just don't do it!! - Maryla
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A możesz mi podać wymiary? Głównie chodzi mi o wysokość.
_fox_

Post »

Yvona pisze:Próbujesz mnie zniechęcić do tunelu? Czy masz na myśli te worki wsadzić do tunelu czy w to pomidory pod gołe niebo? Bo chyba nie rozumiem do końca... :oops:
Tunel to Twój wybór i mnie nic do tego :) chodziło o uprawę w workach :) właśnie w tunelu.
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O to mi chodziło, bo nie do końca Cię zrozumiałam. Jak najbardziej worki w tunelu. To zdjęcia obrazujące położenie leszczyn (do ostrego przycięcia wystające konary i gałęzie) i orzecha. Nie wyrzucę kasy w błoto-przynajmniej tak do końca..? :oops:
Obrazek
Obrazek
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Szukamy dla siebie tunelu, metalowego najchętniej. Na co warto zwrócić uwagę przy kupnie? Wolelibyśmy kupić gotowy.
nowyzielony
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 wrz 2011, o 17:23
Kontakt:

Post »

Witam forumowiczów!

Co powiecie na wytrzymałość konstrukcji z plecionych drutów ocynkowanych 3,5mm. Ramki plecione byłyby z 4 takich drutów dość ściśle. Szerokość tunelu miała by wynosić ok4,5-5m a wysokość ok 2,5m. Wiem, że poprzez plecenie otrzymuje się dużo większą wytrzymałość ale czy zda to egzamin. Czekam na wasze opinie ;:3
robert45
200p
200p
Od: 6 mar 2006, o 12:56

Post »

lukas93cs pisze:Odnawialna temat bo tą giętarka która pokazałem na foto nie da się wygiąć idealnie łuku. :(
Może ktoś już wyginał takie idealne łuki to podpowie jak to robił ?
Dawno temu widziałem jak znajomy giął rury na tunel.Szczegółów nie podam ale były to trzy rolki,na pierwszej była korba do przesuwania rury.Natomiast środkowa rolka była regulowana.Kilka razy przepuszczał rurę przez system i wychodził idealny łuk.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”