Trawy w pytaniach i odpowiedziach
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Trawy w pytaniach i odpowiedziach
Agnieszko, mi napisano, że pod koniec marca, w kwietniu 

- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
Kompozycje traw
Na jednym z wątków widziałem piękne zdjęcia kompozycji z traw czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jakie dekoracyjne trawy rosną na lekkiej niezbyt urodzajnej ziemi o odczynie kwaśnym. Dodam, że ziemia jest dosyć wilgotna ze względu na wysoki poziom wód gruntowych. 

Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
KLEO1, tak na szybko wygląda na pampasową, ale niech ktoś z autorytetów się wypowie
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To na pierwszym planie? To pewnie jakaś turzyca, a za nią chyba wilczomlecz.fogrod pisze:Co to za trawa?
Dzięki za odpowiedź Oliwko.

Bardzo możliwe.Znalazłem listę nasadzeń w tym konkretnym ogrodzie i zaraz dojdę.oliwka pisze:To na pierwszym planie? To pewnie jakaś turzyca,
Nie wilczomlecz. Bardzo rzadka bylina o której piszę w swoim wątkuoliwka pisze:a za nią chyba wilczomlecz.

- Mariusz_S
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Z załączonej listy wynika, że innej możliwości niż Carex pensylwanica nie ma. Niestety nie do kupienia u nas. Mozna ja zastąpić np. Carex humilis lub bardziej popularną Carex montana ew. Carex umbrosa subsp. sabynensis.fogrod pisze:Dzięki za odpowiedź Oliwko.Bardzo możliwe.Znalazłem listę nasadzeń w tym konkretnym ogrodzie i zaraz dojdę.oliwka pisze:To na pierwszym planie? To pewnie jakaś turzyca,Nie wilczomlecz. Bardzo rzadka bylina o której piszę w swoim wątkuoliwka pisze:a za nią chyba wilczomlecz.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Mariusz_S
- Kontakt:
Re: Kompozycje traw
Nie wiem co to jest u Ciebie gleba dość wilgotna? Woda okresowo stoi? Na forum jest wątek o trawach wilgociolubnych, napisałem też artykuł na ten temat ... Poczytaj i proszę o dalsze pytania...wosiek67 pisze:Na jednym z wątków widziałem piękne zdjęcia kompozycji z traw czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jakie dekoracyjne trawy rosną na lekkiej niezbyt urodzajnej ziemi o odczynie kwaśnym. Dodam, że ziemia jest dosyć wilgotna ze względu na wysoki poziom wód gruntowych.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Mariusz_S
- Kontakt:
Raczej masz racjeesony1 pisze:KLEO1, tak na szybko wygląda na pampasową, ale niech ktoś z autorytetów się wypowie

Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Dziękuję uprzejmie za identyfikację i substytuty. Mam dodatkowe pytanie. Czy sklep będzie dystrybuować amsonię hubrichitii ?Mariusz_Surowinski pisze:Z załączonej listy wynika, że innej możliwości niż Carex pensylwanica nie ma. Niestety nie do kupienia u nas. Mozna ja zastąpić np. Carex humilis lub bardziej popularną Carex montana ew. Carex umbrosa subsp. sabynensis.

- Mariusz_S
- Kontakt:
Nie produkuję bylin - to co jest w mojej ofercie to produkcja mojego znajomego. Więc nie wiem. Ale moge zapisać i podczas jakiś zagranicznych wyjazdów spróbować kupić.fogrod pisze:Dziękuję uprzejmie za identyfikację i substytuty. Mam dodatkowe pytanie. Czy sklep będzie dystrybuować amsonię hubrichitii ?Mariusz_Surowinski pisze:Z załączonej listy wynika, że innej możliwości niż Carex pensylwanica nie ma. Niestety nie do kupienia u nas. Mozna ja zastąpić np. Carex humilis lub bardziej popularną Carex montana ew. Carex umbrosa subsp. sabynensis.Jakoś nigdzie nie mogę na nią trafić.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Mariusz_Surowinski dziękuję. Niewykluczone, ze będzie to pierwsza taka oferta w Polsce 

- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
Dość wilgotna to znaczy, że woda gruntowa na wiosnę czasami stoi, nawet w suche lato jest na poziomie ok. 50 cm.Mariusz_Surowinski Nie wiem co to jest u Ciebie gleba dość wilgotna? Woda okresowo stoi? Na forum jest wątek o trawach wilgociolubnych, napisałem też artykuł na ten temat ... Poczytaj i proszę o dalsze pytania...
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
Może to być turzyca, ale jaka ?oliwka pisze:To na pierwszym planie? To pewnie jakaś turzyca, a za nią chyba wilczomlecz.fogrod pisze:Co to za trawa?

Za nią to wąskolistne to Amsonia