PS: Nie bez powodu są takie wielkie, Rohatyńce to to drugie największe chrząszcze w PL zaraz po Jelonku rogaczu (to też mogą być jego larwy...). Rohatyńce są w Polsce chronione. Trzeba było usypać górkę z tego kompostu i je z powrotem tam włożyć
Berberys - choroby,szkodniki
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kompost
Wyglądają na larwy Rohatyńca nosorożca, larwy żyją nawet 3 lata. Kiedyś w PL był ginącym gatunkiem, ale powoli gatunek ten się odradza. Jeżeli znalazłeś je w kompoście to właśnie one. Żywią się tym co jest w kompoście i nie powinny zrobić krzywdy korzeniom (pewnie zdechną bez pokarmu). Mogą to być też larwy Guniaka czerwczyka, albo Chrabąszcza majowego. Ale one głównie żerują ok. 5cm pod powierzchnią ziemi i podjadają korzenie roślin.
PS: Nie bez powodu są takie wielkie, Rohatyńce to to drugie największe chrząszcze w PL zaraz po Jelonku rogaczu (to też mogą być jego larwy...). Rohatyńce są w Polsce chronione. Trzeba było usypać górkę z tego kompostu i je z powrotem tam włożyć
Re: Kompost
a nie są to przypadkiem larwy opuchlaka?
Baymat AE.
bajer
jest żywicielem pośrednim rdzy.
Pomimo jednak nasadzeń ja osobiście nie spotkałem się ? chyba z takim przypadkiem, a jest sadzony berberys i to we wszystkich odmianach masowo.Mączniak to i owszem /ale to często wynik złego stanowiska dla niego jakie mu dobrano.
bajer
jest żywicielem pośrednim rdzy.
Pomimo jednak nasadzeń ja osobiście nie spotkałem się ? chyba z takim przypadkiem, a jest sadzony berberys i to we wszystkich odmianach masowo.Mączniak to i owszem /ale to często wynik złego stanowiska dla niego jakie mu dobrano.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- Ave

- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Larwy chrabąszczy w kompoście
Pod trawnikiem z pewnością majowy, bo tam samice po oblocie składają jaja.
Pamiętam, że 3 lata po nalocie tych paskud, mój trawnik odszedł od ziemi bez problematycznie... darń odrywałam płatami... ręk, a pod spodem... brrr pełno białych larw chrząszcza majowego. Więc w tym roku pewnie to badziewo będzie spod trawnika i innych miejsc, wylatywało.
Pamiętam, że 3 lata po nalocie tych paskud, mój trawnik odszedł od ziemi bez problematycznie... darń odrywałam płatami... ręk, a pod spodem... brrr pełno białych larw chrząszcza majowego. Więc w tym roku pewnie to badziewo będzie spod trawnika i innych miejsc, wylatywało.
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Re: Berberys -co z nim zrobić?
Proponowałabym zostawić tak do wiosny,kiedy to możesz je przyciąć - można nawet drastycznie przy ziemi i zapewne wypuszczą nowe pędy...
U mnie ,niektóre odmiany np. Erecta wygląda podobnie. To susza dala się im we znaki ale odbiją wiosną z pewnością.
U mnie ,niektóre odmiany np. Erecta wygląda podobnie. To susza dala się im we znaki ale odbiją wiosną z pewnością.
Nic im nie jest, susza i upały wcześniej, a teraz jesień po prostu.I tak dobrze, że nie wyschły liście.
- PiotrekP

- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
To nie susza tylko grzyb. Taka przypadłość tych roślin.
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Piotrze - mam inne zdanie.
Berberysy i przypadłość - grzyby?
Mam ich ..sporo różnych i to od wieluuu lat więcej niż 15 i nie zauważyłam przez te lata nigdy ataku grzybów ani innych zmian.
Po raz pierwszy mam takie objawy jak wyżej pokazuje Agata1986.
A z grzybów- to mączniak trafia się czasem w długim żywopłocie i to rosnącym od strony północnej w dość dużym zagęszczeniu żywotników i innych krzewów czyli w dość niekorzystnych warunkach.
Nic poza tym berberysom nie dolega.
Mam ich ..sporo różnych i to od wieluuu lat więcej niż 15 i nie zauważyłam przez te lata nigdy ataku grzybów ani innych zmian.
Po raz pierwszy mam takie objawy jak wyżej pokazuje Agata1986.
A z grzybów- to mączniak trafia się czasem w długim żywopłocie i to rosnącym od strony północnej w dość dużym zagęszczeniu żywotników i innych krzewów czyli w dość niekorzystnych warunkach.
Nic poza tym berberysom nie dolega.
Hymn... Zatem co z nimi robić?
-
Tomek_Os
- 500p

- Od: 9 paź 2013, o 11:33
Nic, absolutnie nic nie robić.
- emptio_spei
- 50p

- Od: 9 kwie 2014, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie w zeszłym roku na choroby grzybowe cierpiały 4 berberysy. Czerniały i zamierały im młode pędy, później pojawiały się czarne kropki na liściach.KaRo pisze:Piotrze - nie zgadzam się.Berberysy i przypadłość - grzyby?
Zrobiłem przemiennie kilka oprysków Topsinem i Score i w tym roku ładnie się rozwijały, bez śladów choroby.
Berberys choruje?
pozdrawiam, WW
Re: berberys - choruje?
Jakiś grzyb, berberysów nie sadzi się w cieniu.Przesadzić w miejsce słoneczne, wtedy jesienią ładnie się przebarwia i nie cierpi na takie przypadłości.