Nutkowy ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nutkowy ogród

Post »

Jule, Zeniu, dziękuje za porady :) Dzisiaj przed zabraniem się za kolejną rabatkę, obciacham trochę lawendę :)
Maniusika, u mnie tez jeszcze lekko zamarznięta ziemia. Ale jak szpadlem w kretowisko parę razy się łupnie, to można coś zdziałać ;) Ziemię z kretowisk składałam na taczkę, a gdy popołudniu wyszłam rozłożyć ja na rabaty, to prawie błoto na taczce zastałam ;)
Jadziu, to prawda, coraz więcej roślinek budzi się do życia ;:138 Kawkę...hmmmm...pewnie... :) Lecę zaparzyć :lol: :tan
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
bratek158
500p
500p
Od: 28 lis 2010, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj kupiłam w zeszłym roku prymulkę w niebieskim kolorze ale raczej wymarzła jeszcze troszke poczekam ;:224
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Bratku, może jeszcze prymulka ie pokaże... trzymam kciuki :uszy

Ojjjj...jak mnie wszystko boli ;) Ale jestem z siebie i swojej pracy bardzo zadowolona :D Wysprzątałam już na błysk rabatkę pod róże. Jutro tylko zostało wykopać z niej wierzby, pęcherznice i berberysa (ale to już pół godzinki roboty ;) )...i mogą różyczki przyjeżdżać ;:138
Jednak póki co, to mam do Was małą prośbę o pomoc ... :) Może komuś wpadnie do głowy pomysł, jak mogę zagospodarować tą większą rabatkę w kostce? Mam na razie do dyspozycji(nie wiem czy ie nada ;) ), dwa spore bukszpany, dwie yukki, irysy(biało-fioletowe, brązowe, niebieskie, 4 róże(odcienie różu-fiolet, mam zamiar posadzić je wzdłuż ścieżki) :D No i jeszcze coś by się dokupiło...tylko co? ;)
Obrazek

Relacja z poszukiwań wiosny w Nutkowym ogrodzie...za chwile... ;)

No to idziemy w ogród...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosia, jak zwykle bardzo ładne zdjęcia, a oznak wiosny jest już naprawdę dużo - to cieszy :)
Rabatka na froncie według mnie powinna być troszę elegancka, reprezentacyjna, ale pamiętam, że traktowałaś ją bardziej tymczasowo, jako poczekalnia dla roślin - pamiętam z jakich względów :)
Jeśli 'względy' na razie się odsuwają w czasie, to poszłabym w kolorystykę zielono-biało-niebieską (lub fiolet zamiast niebieskiego)... Np. dookoła bukszpany (masz kule czy krzaczki?) albo zielone kule tawułowe, w środku jukki, białe i niebieskie irysy, ostróżki, orliki, bodziszki... tak sobie to wyobrażam... Jeśli róża, to dałabym po środku jakąś cudną pienną kremowo-białą...

:)
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Aguś, ta rabatka powinna być tak jak piszesz...elegancka, reprezentacyjna... :) Twój projekt bardzo mi się widzi, uwielbiam i tawułki i irysy, bodziszki również :) Jednak z tych samych względów o których ci wiadomo, muszę ją urządzić na tyle ładnie, aby nie straszyła już, jak do tej pory ;) ...ale nie mogę jej też zrobić na tip-top...żeby później co ważniejsze jej części dały okryć się kartonami w razie potrzeby. Co do róż, to chciałam wzdłuż ścieżki je posadzić (te z rosarium), aby tworzyły z rabatka po drugiej stronie taki różany klimat ;) Do tego by doszła potem skrzynia przy drzwiach wejściowych z różą, na przykład z gipsówką i czymś tam jeszcze ;)
Takie co wydawało by mi się proste i chyba całkiem znośnie ;) Nie były by to gęste nasadzenia, w razie czego łatwe do okrycia.
Tylko czy w takim układzie, czy inaczej...ehhh... :roll: Tak sobie też myślę, że na taj rabatce powinny właśnie znaleźć się jakieś iglaki, żeby nawiązywała ona do tej mniejszej...bo tak na każdej co innego...nie wiem czy by ie dobrze komponowało... ;:224
Obrazek
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Małgosiu :wit .Widzę praca wre i nowe plany .Mi tez już w głowie układają się jakieś nowe pomysły co w tym roku zrobić ,ale pewnie się jeszcze kilka razy zmienią :D .Myślę ,że ta rabatka powinna ciekawie wyglądać i być reprezantacyjną przez cały rok
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Rany, jakie Wy jesteście tajemnicze 8-) ;:224 Mnie tam tylko jeden powód przychodzi do głowy :mrgreen:
Pomysł dobry, ale ja bym te rabatę czymś wypełniła, ze względów tymczasowości może by na niej posiać jakieś niskie kwiatki jednoroczne? W bieli, różu, fiolecie, niebieskim...
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Andrzejku, pierwszy pomysł prawie nigdy nie jest ostatecznym i końcowym ;) Zmienia się milion razy :D Będziemy jeszcze nad nią myśleć...oczywiście jestem otwarta na wszelkie sugestie :)
Oj Agatko...jakie tam znowu tajemnicze ;) Chodzi o wstawienie w rabatę zwykłego rusztowania w razie prac nad elewacją ;) :lol: Ale nie wiem kiedy to będzie, może w tym roku, może w przyszłym... dlatego rabata musi być taka lekko "przejściowa" ;) :D
A jeśli chodzi o wypełnienia jednorocznymi kwiatami, to na pewno takie się na rabacie znajdą. Póki co trzeba ogólny zarys stworzyć ;)
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Gosiu główny zarys przedstawiony przez Ciebie bardzo mi się podoba. Te róże przy chodniku w towarzystwie bukszpanów to dla mnie jest właściwa elegancja. Jakiś iglak ale nie za duży nawiąże do poprzedniej rabaty i będzie stanowić ciągłość w charakterze nasadzeń. Jednoroczne to jest tylko wypełnienie żeby nie było za pusto ale w kolorach pasujących do róż i irysów. ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Fajne masz plany tylko musisz pamiętać Małgosiu ,że wszystko sie rozrośnie i ,żeby potem nie przesadzać ,bo szkoda niszczyć systemu korzeniowego . No i syzyfowa praca tak jak u mnie :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Majeczko, ciesze się że mój ten mój "zarys" się spodobał :) Będę się starała dobrać kolorystycznie wszystko i nie "naćkać" za bardzo na rabatce ;) Wszystko będę jeszcze konsultować, w miarę prac... ;)
Jadziu, wiem...wiem... właśnie dlatego tak rozmyślam czy dobrze dobrałam wszytko. No ale mam w planie cięcia i niedopuszczanie do rozłażenia się za bardzo ;) Zobaczymy jeszcze... :lol:
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Dzisiaj kolejny dzień pięknej pogody. Jednak dzisiaj było błogie lenistwo na słoneczku, no i dokonałam kilku drobnych zakupów gdyż natchnęło mnie na plany nasadzeń donicowych...jak większość z nas zresztą :wink: ;:138
Do nasadzeń na rabatkach przybyła mi Budleja dawida oraz jałowiec płożący(duża rabata w kostce), a do nasadzeń tarasowych, jak i do kilku kwiatów domowych kupiłam całkiem ciekawe doniczki... :wink: Odkrył je mój M. a gdy mi się bardzo spodobały, był dumny z siebie, że to on wpadł na pomysł wykorzystania koszy na śmieci jako donic... ;:224 :;230
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A to moja domowa wiosna :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Malgos u mojego Juniora w pokoju tez stal kiedys kwiat w Ikeowskim seledynowym koszu na smieci :wink: Oslonka jest oslonka, obojetnie jak sie na metce nazywa.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu, przepiękne koleusy! Ależ kolorki 8-)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Koleuski przetrwały zimę ,albo to wszystko nowe sadzonki . No zakupy fajne koszyk w ładnym kolorze
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”