Siew, rosada,pikowanie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r.

Post »

danaa , to ja chyba też powędruję dziś z pomidorlandią na taras, bardzo ciepły taras, bo jeszcze bije ciepło z ogrzanej kostki, I mam sporo pikowania może by tak się na zewnątrz przenieść :D co tam sąsiedzi będą gadać że w niedzielę się za to zabieram, ale to sama przyjemność :)
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

sylwana85 pisze:co tam sąsiedzi będą gadać że w niedzielę
Grzechem jest kraść a nie- pracować. Tak właśnie Polakom wmawiano od średniowiecza, że praca jest grzechem . Ja właśnie idę po obiedzie na działkę popracować trochę i odpocząć

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Po jakim czasie po pikowaniu pomidorków można wystawiać ich na dwór? Przepikowałam cztery dni temu ale na dworze tak ciepło! Słońce grzeje! Czy mogę już ich wystawić, czy jeszcze zaczekać?
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

Też tak forumowicz myślę :) Ale jestem młoda, na wieś przeprowadziłam się 4 lata temu i większość ludzi starszych jest i byle co człowiek by nie zrobił w niedzielę, czy święto to źle. I zauważyłam, że ludzie w Polsce wiecznie świętują. Wracając do tematu idę wystawiać na słoneczko kolejne porcje pomidorów i innych rozsad, i biorę się za pikowanie stada pomidorów :)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Romaszka

Nie znęcaj się nad pomidorami. To co, że na polu w słońcu jest ciepło. To są zupełnie inne warunki/ wilgotność powietrza, wiatr/. Będziesz je hartować przed wysadzeniem.

Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

sylwana85 pisze:idę wystawiać na słoneczko kolejne porcje pomidorów
Najpierw walczycie tu jak lwy za nasionami z akcji a potem nie szanujecie roślin z nich wyprodukowanych. Ja tego nie pojmuję. Chyba już za stary jestem. Za chwilę będzie tu raban i wstawiane zdjęć rozsad pomidorów z oparzeniami słonecznymi.
Miejcie litość dla tej swojej rozsady pomidorów.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
robson076
100p
100p
Od: 6 mar 2012, o 18:32

Post »

nie wiecie co to ,ale moja papryka wysokosci 10 cm wizuałnie widaac ze ma jeszcze mokro a wiednie i dopiero jak dobrze naleje wody to wstaja liscie po ok 5 godzinach? :?:
Alembik

Post »

A czym się różni słońce padające przez szybę od słońca padającego bezpośrednio? Czyżby szyba trochę rozszczepiała światło?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Alembik pisze:A czym się różni słońce padające przez szybę od słońca padającego bezpośrednio
Nie dziwie się , że Ci brat zabrał szpadel :lol:

pozdrawiam
Alembik

Post »

Szyby nie mają filtrów UV ni nic takiego, więc jeśli słońce pada przez szybę to tylko pod innym kątem. No więc, gdzie widzisz tę różnicę? Ludzie o prostsze rzeczy pytają. :/
janus_z
50p
50p
Od: 13 lut 2008, o 13:35

Post »

Witam

Proszę o pomoc bo chciałbym się upewnić. Wysadziłem sobie dwie szt. pomidorów celem późniejszego "rozszczepiania" dosyć wcześnie bo jeszcze końcem stycznia.
Chwile było OK, ale od jakiegoś miesiąca podsychają liście (papryka obok ma się bardzo dobrze).
W mieszkaniu mam niestety dosyć ciepło bo około 23 stopnie również w nocy, pomidor jest wystawiony na okonie południowym (przestawiłem również na zachodnie naokoło tydzień ale rezultatów lepszych nie było), pod oknem sa grzejniki, i tak sobie dumam że to może one tak te liście mi również podsuszają, bo pierwsze są takie "szare" później jaśnieją i i się wykruszają, w końcu odpadnie cały liść, nowe się wypuszczają, ale za jakiś czas i im na końcach takie podsuszanie się pojawia.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/256 ... 09f39.html
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Alembik pisze:Szyby nie mają filtrów UV ni nic takiego,
To spróbuj się opalać przez szybę. No chyba , że będzie kwarcowa.

Jak nie widzisz różnicy w oświetleniu i masz gdzieś zjawisko transpiracji- to wystawiaj sobie swoje pomidory na słońce do woli. A jak zapłaczesz nad swoja rozsada poparzoną przez słońce to dostaniesz osobiście ode mnie OPR choćby mnie mieli zbanować.

:wit :wit
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

janus_z pisze:Witam

Proszę o pomoc... ale od jakiegoś miesiąca podsychają liście (papryka obok ma się bardzo dobrze).
W mieszkaniu mam niestety dosyć ciepło ...
Wyszukaj choroby w http://www.inwarz.skierniewice.pl/klucz ... hp?d=klucz
Awatar użytkownika
robson076
100p
100p
Od: 6 mar 2012, o 18:32

Post »

macie fotki swoich cebul sieddmiolatek jak tak to wystawcie 8-)
Awatar użytkownika
Aniusia
50p
50p
Od: 18 mar 2012, o 11:37

Post »

Witam wszystkich ogrodników :D
W tym roku po raz pierwszy będę próbować szczęścia z uprawą pomidorów w gruncie.Wysiałam nasionka do specjalnej ziemi do siewek.Mam pytanie,czy jak będę je pikować to mam je wsadzić do ziemi siewkowej,czy do ziemi warzywniczej?
Nie oglądaj się za siebie-może Coś właśnie Cię dogania.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”