Moritiusowe kaktusy i sukulenty
- Spy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moritiusowe kaktusy i sukulenty
Piękne Aeonium, sierściuchy tez ładne 

Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Z nimi to jest taki problem, że się za bardzo nie lubią i trzeba pilnować. A z brojeniem to fakt - potrafią zniszczyć efekt mozolnej pracy xDbartii9512 pisze:Psinki ładnePewnie dużo broją hehe
Właściwie to od dawna interesowałem się fotografią, ale nie miałem sprzętu ;). Chociaż tak w sumie w domu leży Zenith taty, ale na klisze bym nie urobił ucząc się odpowiednio ustawiaćWidzę że nowe zainteresowanie maszrobienie zdjęć

Pozdrawiam, Aleksander
- moritius
Z ogłoszeń parafialnych :P - rośliny są w trakcie wybudzania, a Pereskia grandifolia wiąże pąki kwiatowe. Miała najwyżej 1-1,5 mies. odpoczynku
.
Zmartwiony byłem trochę o lobiwki, ale poradziły sobie. W ogóle nie spryskiwałem ich na zimowisku, a przez jeden dzień miały -1*C, mimo to nie zauważyłem na nich jakichś zmian.

Zmartwiony byłem trochę o lobiwki, ale poradziły sobie. W ogóle nie spryskiwałem ich na zimowisku, a przez jeden dzień miały -1*C, mimo to nie zauważyłem na nich jakichś zmian.
Pozdrawiam, Aleksander
- moritius
U mnie jak na razie niewiele się dzieje. Rebucje wytworzyły trochę pąków. Pereskia też. Nasiona zaczynają kiełkować - trafił mi się rarytas, biała siewka z numerem polowym WR146 - nie mam teraz jak sprawdzić, co to za lobiwka. Mam nadzieję, że uda mi się ją zaszczepić.
Jutro postaram się dodać kilka fotek.
Jutro postaram się dodać kilka fotek.
Pozdrawiam, Aleksander
- moritius
Właśnie sobie sprawdziłem na liście Rauscha, wczoraj po prostu nie miałem już do niej dostępu ;).
Wspomniana Lobivia haematantha v. hualfinensis WR146 - właściwie to teraz się trochę zaróżowiła. Straszne maleństwo, nie szczepiłem jeszcze tak małej siewki.

Rebutia minuscula - niedługo będzie kwitła, tak samo R. marsoneri i R. sp., których nie udało mi się dobrze obfocić

Pereskia grandifolia (coraz mniej jestem przekonany, co do gatunku - niemniej mam zamiar napisać wkrótce post na temat moich obserwacji co do zimowania, podłoża, podlewania etc. dla zainteresowanych ;) )

Wspomniana Lobivia haematantha v. hualfinensis WR146 - właściwie to teraz się trochę zaróżowiła. Straszne maleństwo, nie szczepiłem jeszcze tak małej siewki.

Rebutia minuscula - niedługo będzie kwitła, tak samo R. marsoneri i R. sp., których nie udało mi się dobrze obfocić

Pereskia grandifolia (coraz mniej jestem przekonany, co do gatunku - niemniej mam zamiar napisać wkrótce post na temat moich obserwacji co do zimowania, podłoża, podlewania etc. dla zainteresowanych ;) )

Pozdrawiam, Aleksander
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pisałem Ci kiedyś, że dostałem ją od kolegi jako podarunek/dodatek do roślin z wymiany. Ma zupełnie inną specjalizację więc prawdopodobne jest że sam ją skąś dostał pod nazwą którą mi przysłał. Bo to właśnie Ty jeśli dobrze sobie przypominasz mi ją nazwałeś P. grandifolia - u mnie rosła pod (nieprawidłową wg. Ciebie) nazwą Peireskia sp. HU 264. Więc jeśli to nie ta roślina to jej zmień nazwę i tyle.
U mnie ona słabo rośnie - chyba nie lubi zimna które miała podczas minionych miesięcy...
U mnie ona słabo rośnie - chyba nie lubi zimna które miała podczas minionych miesięcy...

-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Trzymam kciuki za tą Lobivke,to takie maleństwo
poz.leszek

poz.leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- moritius
Henryku, jak słusznie zauważyłeś, sam nadałem jej nazwę gatunkową. Możliwe, że to ta roślina, ale u mojej nie ma jednej ważnej cechy - jak na razie nie wypuszcza czarnych cierni. Dlatego prosiłem cię o zdjęcie twojej. Jak na razie zostanie P. grandifolia, a później zobaczymy 
Leszku, dzięki. To najmniejsza siewka, z jaką miałem do czynienia podczas szczepienia. Rokowania są dobre, wygląda na to, że się przyjęła, gdyż wygląda dobrze - byle się nie okazało, że to po prostu było jakieś przebarwienie i zacznie mi rosnąć zwykła zielona siewka, bo takie wolę mieć na własnych korzeniach

Leszku, dzięki. To najmniejsza siewka, z jaką miałem do czynienia podczas szczepienia. Rokowania są dobre, wygląda na to, że się przyjęła, gdyż wygląda dobrze - byle się nie okazało, że to po prostu było jakieś przebarwienie i zacznie mi rosnąć zwykła zielona siewka, bo takie wolę mieć na własnych korzeniach

Pozdrawiam, Aleksander
- moritius
Pozdrawiam, Aleksander
- moritius
Pozdrawiam, Aleksander
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Ładne kwiatki ma to coś niecoś 

- moritius
Teraz tylko czekam na ten wianek u R. minuscula - to będzie niesamowity widok. Mam nadzieję, że zakwitnie wszystkimi pąkami na raz, gdyż są tej samej wielkości. A jakby jeszcze wszystkie trzy rebucje zakwitły w tym samym czasie to już w ogóle będzie super
.

Pozdrawiam, Aleksander
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Też czekam na wianuszek Rebucja,ale nie wiem czy się doczekam
Wczoraj niechcący strąciłam ją z parapetu
Niby wszystko w porządku pączki też ,ale mam obawy ,że zrzuci pączki
Zaraz poszła do doniczki ale...

Wczoraj niechcący strąciłam ją z parapetu

Mój echinopsis zrzucił pąka, nie wiem czemunolina pisze:Też czekam na wianuszek Rebucja,ale nie wiem czy się doczekam![]()
Wczoraj niechcący strąciłam ją z parapetuNiby wszystko w porządku pączki też ,ale mam obawy ,że zrzuci pączki
![]()