Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.IV

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
spiderdog
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 lut 2012, o 05:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.III

Post »

Dzięki Alicjo ;:196 U mnie będzie łatwiej niż u sasanki, bo większość hortensji była posadzona w zeszłym sezonie. Z drugiej strony rosną dwie (limonka i chyba kyushu), które mają ok 6 może 7 lat i nigdy nie były cięte i nawożone. Z tymi będzie trudniej, ale z tego co widziałam obie mają pieńki. Jutro jadę na działkę, więc w sobotę będę eksperymentowała...

jak się usuwa takie rachityczne pędy? Tnie się przy samej nasadzie czy w odstępie np. 1 cm od nasady?

Jakie hortensje (oprócz ogrodowych i tych które trzeba okrywać na zimę) polecilibyście na ok. 1 m wysokości obwódkę, cieniste miejsce z prześwitami słońca (starodrzew)? Nie ukrywam, że chciałabym możliwie najtańsze odmiany. Np. na Bobo chyba mnie nie będzie stać... :(
Pozdrawiam wszystkich :)
Marzena
sasanka_
200p
200p
Od: 10 maja 2011, o 08:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

i tu się mylisz spiderdog :)- moje też były wsadzone w zeszłym sezonie. wyglądały na początku tak:

Georginia możesz wyjaśnić co kryje się pod pojęciem wygibasa?

dzięki moniko, jakbym tylko widziała jak wyglądają te podniesione jak kwitną to czemu nie :) kwiatów nie widać bo zrobiłam zdjęcie tylko dołu roślin. poza tym dużo wiatr w zime porwał.
na początku kwitnienia prezentowały się następująco:
Ewa
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.III

Post »

Sasanka coś w tym stylu jak tu na zdjęciu http://www.viette.com/v.php?pg=615 niekoniecznie tak wysoko wyprowadzone boczne, ale to wg uznania oczywiście
PM68 pisze:
monika pisze:Mariusz pytałam Ciebie latem o hydrangea serrata Veerle. Kwitła? Ładnie się przebarwiała?
Moje rośliny niestety w tym roku jeszcze nie kwitły ale przebarwiły się zgodnie z opisem.
pozdrawiam,
Mariusz
Mariusz jak przezimowała ta hortensja? cały czas przymierzam się do jej zakupu
x-xm-a

Post »

Mariusz PM68 poza przezimowaniem hortensji 'Veerle' chciałam Cię zapytać o hydrangea macrophylla 'Fuji Waterfall', bo widzę że ją masz ale jako macrophylla, możesz coś więcej o niej napisać? ja znalazłam ją jako hydrangea serrata 'Fuji Waterfall'. To ta sama?
Czy u Ciebie można kupić te hortensje?
edixona
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 gru 2009, o 15:04

Post »

Ja taka zielona strasznie, więc o wyrozumiałość proszę ;:180 :oops: Kochani, a po czym rozróżnić, która ogrodową, a która bukietową hortensją jest? Bo mam u siebie trzy NN i nijak ich rozróżnić nie mogę, a jeszcze teraz, jak takie gołe... znaczy się nagie :) Tylko dwie kolejne jakie posiadam wiem, że jedna z nich to drzewiasta, a druga pnąca. Przepraszam za swój laicyzm, ale bez tej interpretacji to chyba nijak się za cięcie wziąć nie mogę co by im nie zaszkodzić.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Sasanko,chodzi mi o te cienkie ,powyginane ,leżące na ziemi gałązki.Wydaje mi się że zbyt zagęszczają krzew :lol:
Awatar użytkownika
PM68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2009, o 12:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

hydrangea macrophylla Fuji Waterfall - straszne zamieszanie z ta odmianą. Po pierwsze pierwotnie zaliczana do H. serrata obecnie częściej wymieniana jako macrophylla ze względu na większe, błyszczące liście. Często spotykana kwestia wśród hodowców - np. Hydrangea Mirai. W każdym razie zakładam, że to ta sama odmiana. Druga sprawa to nazwa odmiany. Można ją kupić jako: Fuji Waterfall, Fuji-No-Taki, Hanabi, Shooting Star, Shirofuji, Sumida No Hanabi, Fireworks. Hanabi to po japońsku 'sztuczne ognie' czyli Fireworks. Shooting Star i Fireworks to prawdopodobnie nazwy marketingowe tej odmiany w USA. Wystawię ja do sprzedaży w c 2 na początku maja.
hydrangea serrata Veerle - mam jej dużo, na pewno nie zabraknie. Liczę, że w tym roku zakwitnie.

pozdrawiam,

Mariusz
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Dzisiaj przycięłam hortensje.Tak wyglądają.Drugi sezon.

Phantom

Obrazek

Renhy

Obrazek
x-xm-a

Post »

mówcie co chcecie ale najładniej wyglądają prowadzone w formie drzewek http://www.google.pl/search?q=hydrangea ... 4QTizcHkBw
:wit
sasanka_
200p
200p
Od: 10 maja 2011, o 08:46

Post »

Dzięki Georginia

Moje po przycięciu wyglądają podobnie choć pewnie narobiłam mnóstwo błędów. Jak ktoś mnie obserwował to musiał mieć niezły ubaw - kuca baba przed krzaczorem i sie wpatruje wpatruje, coś tam mamrocze i ciach. potem znowu sie wpatruje wpatruje, coś tam odegnie coś przeliczy i znowu ciach. jeden krzaczek to tak z dobre 10 minut :D

Miałam zrobić zdjęcie do oceny i wytknięcia błędów ale zanim poszłam po aparat to się wybrałam ciąć tawuły, a potem opryski robić, a potem taras olejować, a potem meble, a potem to już za ciemno było :)

A tak w ogóle to oczy straszne wywaliłam bo na moich anabelkach już zielono
Ewa
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

monika pisze:mówcie co chcecie ale najładniej wyglądają prowadzone w formie drzewek http://www.google.pl/search?q=hydrangea ... 4QTizcHkBw
:wit
Obawiam się, że silniejszy wiatr będzie wyginać drzewko i wyłamywać koronę :roll:Taka forma zawsze jest bardziej narażona na złamanie, tym bardziej jak ma kwiatostany.
x-xm-a

Post »

selli7 podpórka i tak na początku powinna być, żeby pień był ładny. Ja nie miałam przy moim drzewku i nic się nie działo mimo że kwiatów miała dużo. Ze dwa lata temu przesadziłam ją i rośnie blisko ogrodzenia gdzie wiatr jest b.słaby, ale przy okazji zobaczyłam korzenie. No mała bryła to nie jest. Więc powinna być stabilna w ziemi, ale czy łodygi z kwiatami będą się łamać przy bardzo silnym wietrze tego nie wiem, u mnie się nie zdarzyło ale takie wichury są u mnie zazwyczaj na przełomie roku (mówię o takim 80/100 km/h). I trudno tu mówić o koronie, łodygi rosną piętrami, to nie róża, gdzie najczęściej korona wyłamie się w miejscu szczepienia.
Awatar użytkownika
olgawro
200p
200p
Od: 21 paź 2011, o 10:01

Post »

Witam wszystkich miłośników hortensji.
Mi również te cudowne rośliny zawróciły w głowie swą urodą.
Ja dopiero urządzam swoj ogródek w ROD ale mam zamiar kupić parę ładnych krzaków.

Jaka odmiana hortensji najbardziej by się nadawała? Mieszkam we Wrocławiu i temperatury mamy tu raczej sprzyjające :)

Znalazłam takie cudo i myślę o kupnie
Obrazek

również ta jest cudowna
Obrazek

Jak już będę się decydować na jakąś konkretną , na pewno się z Wami podzielę :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Igor _ 89
500p
500p
Od: 17 lip 2011, o 22:45

Post »

:wit Witam,
mam pytanko w sprawie badylków po ściętych hortensjach bukietowych (w moim przypadku limelight lub silver dollar - do końca nie wiadomo :heja) jak z tym postępować? Ile pąków, bądź jak długi musi być patyk, coby się ukorzenił? Z góry dzięki ;:180
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Kontakt:

Post »

Napiszcie mi proszę, bo nie mogę znaleźć :oops: , czy hortensję dębolistną się przycina?
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”