RoksiSK pisze:
Dowiedziałam się, że skalniaki nie muszą tworzyć wysokich kopczyków - dla mnie - na szczęście.
Oczywiście że nie musisz, na przykład coś takiego
Zamierzam rabatę (jeszcze rabatę) w niektórych miejscach podnieść, aby utworzyć coś w rodzaju "wydm". Na powierzchni zamierzam poukładać kamienie - rodzaj kamieni polnych ciętych (średniej wielkości w odcieniach różu, popielu i ...

kilku innych). Nie mam tylko pojęcia ile ich wejdzie na sklaniak. Mam nadzięję, że "góra" 2 tony wystarczą.
Wszystko zależy od jego powierzchni i o tego jak go sobie wyobrażasz, czy ma to być skalniak z dużą ilością kamienia, czy np. taki jak wyżej na fotce, gdzie kamienie poukładane są niby bez ładu i składu, lecz każdy tam ma swoje miejsce i zastosowanie. Jedne jako dekoracja, to te największe, a inne poza dekoracją jeszcze jako ograniczenia i zaznaczenia poszczególnych grup roślin.
Zwróć uwagę na sposób układania ich na podłożu, są one częściowo wkopane w podłoże, w ten sposób że nie widać miejsca łupania, a jedynie naturalne kształty kamienia.
Całość wygląda wtedy naturalnie.
Pomiędzy nimi nie będę sypała grysu - ale w tej kwestii głowy sobie uciąć nie dam, bo boję się, żeby chwasty nie przejęły kontroli nad skalniakiem.
Grys nie tylko chroni przed chwastami, lecz również zapobiega szybkiemu parowaniu wilgoci z podłoża.