Zeniu, fakt...sadziłam jesienią, ale czy późną... Nie pamiętam... Był to jednak całkiem spory krzaczek (tak mi się wydaje). No cóż...będę próbować dalej ;)
Zdjęcie motylka... przepiękne
Zeniu kupiłam sobie w końcu gloriose rothschildiana u mnie w sklepie i się zastanawiam czy ją sadzić bo u ciebie widziałam że wsadzasz a tam pisze że dopiero w maju ?
Małgosiu..trzeba być dobrej myśli. Być może tak jak piszą inni zmarznięte żuraweczki odbiją od korzenia i oby się tak stało.
Lidziu..wielkie dzięki. . Sama jestem bardzo ciekawa co tam jutro zastanę. Najważniejsze oby pogoda nie zawiodła bo nici z działeczki.
Sylwio...fajnie że kupiłaś sobie gloriozę. Moja już wsadzona. Boję się doradzać co do sadzenia aby źle nie doradzić... . Poczekaj jeszcze z miesiąc..moja już się prosiła.
Zeniu, moja żurawka chyba jednak była wyjątkowo zacięta, bo nie odrosła Druga... zobaczymy Spróbuje w tym roku posadzić kilka we wcześniejszym terminie Może się uda
Zeniu, dziś w tym samym miejscu widziałam już dwa stanowiska z nasionami i cebulami/bulwami. Zwłaszcza ten drugi pan miał sporo cebul. Lilie po 2,50 zł, a dalie po 6 zł. Co do odmian to jestem w tym kompletna noga, więc nic ci nie podpowiem. Aha, były tez cebule hippeastrum.
Małgosiu..im wcześniej posadzone tym większe szanse na przezimowanie. Po moich malutkich żurawkach sadzonych jesienią nie ma śladu. Chyba że od korzenia coś się wykluje. . A tak w ogóle..to jestem na wszystkie żurawki obrażona. .Żeby tak podmarzły.. . Pocieszam się tym że ta zima była jakaś nietypowa, bo gdyby tak zawsze.
Jagódko...czyli już ze sprzedażą ruszyli. . Lilii to pewnie już nie będę kupować, chyba że jakaś wyjątkowa jakiej nie mam. Stwierdziłam że mam dość. Jednak jakieś bylinki by mnie interesowały. Pojadę w najbliższy wtorek, obadam co i jak. Dzięki.
Halinko..cieszę się że zajrzałaś. Ta rabatka co ci się podoba jest pod podciętym od dołu świerkiem. Także bardzo ją lubię i roślinki co na niej rosną chyba także bo widzę że dobrze się tam czują.
Dziś tak jak planowałam byłam na działeczce. Ruszyły pierwsze prace tej wiosny. Czyli mogę uznać że Sezon 2012r Rozpoczęty.
Było dziś cudownie na działce..piękne , bardzo ciepło i zero wiatru. Wymarzona pogoda na prace wiosenne. Oczywiście zaczęłam od pozimowego sprzątania. Poprzycinałam róże ( pewnie coś z nich wypadnie )..i wiele, wiele innych prac. Zwiastunów wiosny u mnie mało, choć po tym ciepełku myślę że w końcu się ruszy. Jednak co najbardziej mnie ucieszyło.. moje zmarznięte ciemierniki kwitnąć raczej nie będą, ale żyją. Także te podwójne..cieszę się jak nie wiem co.
RH..wyglądają nawet ładnie
Zeniu, bylin to jeszcze nie widziałam. Kojarzę takie spore stanowiska z różnymi roślinami, nawet z drzewkami, ale ich jeszcze nie wdziałam w tym roku. Jak tylko się pokażą to ci napiszę.
Zeniu, będę próbować z tymi żurawkami, a jak się nie uda, to też się na nie obrażę
Cieszę się, że i Ty spędziłaś miły dzień w ogrodzie Twoje RH wyglądaja calkiem ładnie, a śnieżyczki przepiękne
Pogoda faktycznie dzisiaj cudowna była. Nawet trochę się opaliłam na twarzy ;)
Ja swoim żurawkom zabezpieczyłam korzenie trociną ,zresztą jak i wszystkim bylinom . Nawet jak przemarzną to odbiją od korzeni . Znowu kilka zamówiłam u Igi , chcę stworzyć rabatkę na podwórku bo jak przekwitną cebulowe to mam pusto dopóki jednoroczne nie zaczną kwitnąć .. Piękna pogoda sprzyja pracy w ogrodzie .. Na cebule lilii i inne byliny czekam jak przyślą mi ze Świata cebul .. Jak będzie taka ładna pogoda i ziemia trochę się nagrzeje to będzie można je posadzić od razu do ziemi ..
Zeniu chyba nie pisałam bardzo podobała mis się Twoja rabatka pod drzewem z żurawkami i trawką ozdobną..
chyba i ja tak zrobię ...Twoja będzie służyła jako ściągawka...
...mam zamiar jeszcze dokupić żurawek...ale najpierw sponsora urabiam
Zeniu, pozdrawiam się wraz z nowym tygodniem. Robi się coraz cieplej, choć u niktórych forumowiczów były dzsiaj wiosenne burze. Dobrze, niech popada, bo szyko ziemia robi się sucha. Na pewno przyda się to zurawkom