Kalafior, odmiany, wymagania,wysiew ,pielęgnacja itd
Re: Kalafior
A po co w szklarni jak lato w pełni ? Normalnie na grządce czy rozsadniku.
http://dzialkowiec.pixelart.com.pl/kalafior.html
Pozdrawiam
http://dzialkowiec.pixelart.com.pl/kalafior.html
Pozdrawiam
Dzięki 

Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
forumowicz pisze:I to wyjście jest bardziej rozsądne. Ja wiem, że każdy by najchętniej tak chciał wysiewać swoje warzywka, by je mieć jak najwcześniej , kiedy ceny na rynku są jeszcze wysokie. Ale nie ma nic za darmo. Na to trzeba mieć warunki. I to kosztuje- niestety. Pod folią będziesz miała stosunkowo wcześniej własną , rwaną rozsadę, którą wysadzisz na działce do gruntu bez zbytnich problemów. Z tym, że kalafiory potrzebują sporo papu i wody. Jak tego się nie zapewni to szkoda fatygi. To lepiej posadzić sobie kalarepę albo brukiew, bo te są mniej wymagające.Rusalka pisze:a może ogólnie tam wysiać nasionka co..?
Pozdrawiam
Ale kiedy można wysiać w takim razie..
już czy jeszcze..??
Czy można też z kalafiorem wysiać brokuły..?
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Kiedy chcesz.
Pozdrawiam
Można , tylko nie razem, bo ich potem nie odróżnisz.Rusalka pisze:Czy można też z kalafiorem wysiać brokuły..?
Pozdrawiam
Moje kalafiory wyglądają, jak strachy na wróblemoonniiaa pisze:No i padaja moje kalafiory. Moze to przez podloze Substrala. Nabylam już Pasleka, dzis znow posieje.

- moonniiaa
- 100p
- Od: 13 sty 2012, o 08:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Juz sama nie wiem,moze rzeczyy troche za cieplo. 12 stopni nie mialy. Troche wiecej. No nic, czlowiek uczy sie na bledach. Posialam drugie i zobaczymy.
Monia dokładnie
mi tez wszystkie padły ale co zrobic, spróbuje jeszcze raz ale już na jesienny zbiór 

Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
W zeszłym roku wysadziłam kalafiory i brokuły bardzo wcześniej ale w półcieniu, przy domu. Żaden nie wystrzelił w kwiaty i były bardzo dorodne. Może, właśnie półcień jest rozwiązaniem na wczesne kalafiory?
- moonniiaa
- 100p
no mi na razie dwa padły, reszta sie trzyma, zobaczymy co dalejtygi11 pisze: mi też wszystkie padły ale co zrobic,

- moonniiaa
- 100p
Wyszły mi juz moje nowo posiane kalafiorki. Żaden nie ma deformacji liścia. Ten i poprzedni wysiew był tak samo traktowany. W reklamóweczkę i na grzejnik. Jedyną różnicą jest inna ziemia. Wtedy Substral, teraz Pasłęk. Wniosek nasuwa się sam.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 lut 2012, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Moje kalafiorki zaczęły "padać", liścienie klapnięte, na razie stoją.
Ale podjąłem decyzję i wywiozłem je na działkę pod szklarenkę nieogrzewaną razem z kapustą Golden Acre. I co przetrwa to zobaczę , a jak nie to będę próbował z kalafiorem w latem. Awaryjnie w szklarence wysiałem w kapustę Golden Acre.
No cóż chyba za ciepło było w mieszkaniu.
Jeśli komuś udały się kalafiorki w mieszkaniu to duże gratulacje.
Pozdrawiam Alfred
Moje kalafiorki zaczęły "padać", liścienie klapnięte, na razie stoją.
Ale podjąłem decyzję i wywiozłem je na działkę pod szklarenkę nieogrzewaną razem z kapustą Golden Acre. I co przetrwa to zobaczę , a jak nie to będę próbował z kalafiorem w latem. Awaryjnie w szklarence wysiałem w kapustę Golden Acre.
No cóż chyba za ciepło było w mieszkaniu.
Jeśli komuś udały się kalafiorki w mieszkaniu to duże gratulacje.
Pozdrawiam Alfred
- futro
- 100p
- Od: 13 cze 2011, o 22:05

Shot at 2012-03-27
To są moje kalafiory. Wysiane 29.02, pikowane 14.03 Jako że to mój pierwszy raz z rozsadami pytam doświadczonych: co o nich sądzicie?
pozdrawiam
agnieszka
agnieszka
Moje kalafiorki posiane 26.02 wyglądają bardzo podobnie do powyższych więc chyba z nimi wszystko ok ;) Ja mam pytanie kiedy te kalafiorki będzie można wysadzić do gruntu ? czytałam gdzieś, że w połowie kwietnia, możliwe to jest ? nie zmarzną ??
- futro
- 100p
Zgadza się, w połowie kwietnia do gruntu. W razie przymrozków przykrywamy np folią. Myślę, że nie będzie za wcześnie, Ponoć kalafiory lubią gdy jest poniżej 20
Dzięki za dobre słowo na temat mojej produkcji
Dzięki za dobre słowo na temat mojej produkcji

pozdrawiam
agnieszka
agnieszka
- futro
- 100p
Dziękuję. Według mojego "podręcznika młodego działkowca"
kalafiory trafią do gruntu za 2 tyg. Mam nadzieję, że pogoda będzie sprzyjała. 

pozdrawiam
agnieszka
agnieszka