Sadzonkowanie Abies koreana

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Francis_drake
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 maja 2005, o 00:32

Sadzonkowanie Abies koreana

Post »

Witajcie :)

jestem tu prawie nowy :) b.rzadko piszę sporo czytam :)

Ciekawi mnie czy rozmnażaliście jodłę koreańską z sadzonek. Zastanawiam się czy jest ona w stanie wytworzyć normalny przewodnik i rozwinąć się w ładne choinkowe drzewko. Z tego co wiem rozmnażane cisy z sadzonek nie wytwarzają odpowiedniego przewodnika i rosną w formie krzaczastej.

Pozdrawiam
Stach Czarnecki
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: sadzonkowanie Abies koreana

Post »

Jest to bardzo wątpliwe żeby ktoś rozmnażał tę jodłę z sadzonek, w warunkach jakie można zapewnić w domowej hodowli lub nawet w niezbyt wyspecjalizowanej szkółce raczej nie da się ukorzeniać sadzonek tej jodły. Udatność byłaby zbyt niska, tak jak w przypadku sosny czy świerka, dać się da i można to robić ale po co? Skoro z siewu jest o wiele łatwiej i pewniej. No i mogą się trafić ładne dziwaki.
Francis_drake
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam !

jest wiele odmian świerka rozmnażanych z sadzonek... tych gniazdowych i odmian Conici... Widzę że i tak samemu będzie trzeba testować :P

Pozdrawiam
Stach Czarnecki
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mówisz o miniaturowych świerkach - te faktycznie rozmnaża się z sadzonek. Nikt jednak tego nie robi w przypadku drzew. Tomek już napisał. Aczkolwiek nie prawdą jest, że się nie da! Z tego co wiem były udane próby - chyba świerka.....Oczywiście zupełnie nieopłacalne, bo więcej wypadów było niż ukorzenionych sadzonek. Osobiście nie próbowałam.

Co do cisów. Zachowanie pokroju cisu może zależeć od tego, z której części krzewu pobrane zostały sadzonki.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Francis_drake
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

aniawoj pisze: Co do cisów. Zachowanie pokroju cisu może zależeć od tego, z której części krzewu pobrane zostały sadzonki.
Witajcie

A mogłabyś to rozwinąć tę myśl ??? bo szczerze mówiąc ciekawi mnie ten temat od czego to zależy...

Pozdrawiam
Stach
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zachowanie pokroju zależy przede wszystkim od rośliny, niektóre z sadzonek będą idealnymi kopiami roślin rodzicielskich bez względu na miejsce pozyskania sadzonek, inne mogą nie mieć ochoty wytwarzać przewodnika. Dobrze opisuje to zjawisko sytuacja ukorzeniania araukarii, jak ukorzenisz z wierzchołkowych to będzie drzewko, jak ukorzenisz drugorzędowy pęd z dolnej gałęzi to będzie rosła po prostu taka prosta gałąź bez rozgałęzień i będzie się kładła na ziemi bo dalej będzie myśleć że jest częścią matecznego drzewa, mimo że będzie miała już własne korzenie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”