Moje storczyki
Dorotko, Dorelo, Madziu, Monisiu, bardzo dziękuję za odwiedziny i za gratulacje (bardzo, bardzo)
.
Życzę Wam mnóstwo wiosennych kwitnień (tzn. Waszym storczykom)
Jutro oddzielam keiki i niech żyje samodzielnie.
Pozdrawiam z bardzo wiosennego dziś i zielonego już Podlasia (po wczorajszych deszczach), Dorota :P

Życzę Wam mnóstwo wiosennych kwitnień (tzn. Waszym storczykom)

Jutro oddzielam keiki i niech żyje samodzielnie.
Pozdrawiam z bardzo wiosennego dziś i zielonego już Podlasia (po wczorajszych deszczach), Dorota :P
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wreszcie udalo mi się uruchomić fotosik i pokażę mój nowy nabytek - falenopsis, który ma 3 kwiaty i pąki (mam nadzieję, że u mnie się rozwiną) :
. :P
Dzisiaj przesadzałam sabotka (tego, który "wychodził" z doniczki). Okazało się po wyjęciu z doniczki, że korzenie były w pobliżu ścianek doniczki a cały środek był pusty (ziemia wysypała się). Do podłoża dla storczyków dodałam nieco ziemi z mikoryzą (mam nadzieję, że nie przechoruje). Przesadzałam też zygopetalum. Okazało się, że wewnątrz korzeni tkwią resztki jakby trocin, oczyściłam korzenie z tychże trocin i ... zygopetalum rozpadło się na dwie roślinki (też posadziłam je w podłożu z dodatkiem ziemi z mikoryzą). Teraz trochę się lękam, jak ten mój eksperyment z podłożem zniosą storczyki.

Dzisiaj przesadzałam sabotka (tego, który "wychodził" z doniczki). Okazało się po wyjęciu z doniczki, że korzenie były w pobliżu ścianek doniczki a cały środek był pusty (ziemia wysypała się). Do podłoża dla storczyków dodałam nieco ziemi z mikoryzą (mam nadzieję, że nie przechoruje). Przesadzałam też zygopetalum. Okazało się, że wewnątrz korzeni tkwią resztki jakby trocin, oczyściłam korzenie z tychże trocin i ... zygopetalum rozpadło się na dwie roślinki (też posadziłam je w podłożu z dodatkiem ziemi z mikoryzą). Teraz trochę się lękam, jak ten mój eksperyment z podłożem zniosą storczyki.

Dorcia uwielbiam falenopsisy
ja póki co dzielnie trwam przy przyrzeczeniu, że na razie koniec z zakupami storczykowymi, ale niebawem mam urodzinki
więc może ktoś wpadnie na wspaniały pomysł ;:225
Nigdy nie stosowałam mikoryzy, wiec nie pomogę, ale mocno zaciskam kciuki, by te eksperymenty okazały się szczęśliwe dla Twoich podopiecznych

Nigdy nie stosowałam mikoryzy, wiec nie pomogę, ale mocno zaciskam kciuki, by te eksperymenty okazały się szczęśliwe dla Twoich podopiecznych

- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.