Grzegorz B pisze:
Mam jeszcze pytania dodatkowe, mianowicie:
1. Jaką szerokość przeznaczyć na te dwie półki. Już nieco oczka jest wykopane i z jednej strony (zachód) jest zostawione średnio ok 150 cm na półki a od strony wschodniej 100 cm i zastanawiam się czy tyle miejsca (zwłaszcza od strony wschodniej) wystarczy?
Może zacznę od końca, tzn od strony wschodniej, a mówiąc dokładniej od południowo wschodniej, bo z tego miejsca powinno się oglądać oczko. Chodzi o kierunek padających promieni słonecznych. Dokładniej widać co się dzieje w oczku, kiedy się patrzy ze słońcem, nie ma wtedy blików na wodzie utrudniających obserwację. Tam powinno być to miejsce z którego obserwujemy zycie w oczku.
Sam zaś projekt obsadzenia oczka powinien wyglądać tak jak scena teatralna. Blisko patrzącego niskie dekoracje, a w tle wyższe. W tym przypadku tłem będzie zachodni brzeg oczka, który powinno się obsadzić wyższymi roślinami (pałki, jeżogłówka, tatarak), (tutaj półka może mieć szerokość 80 cm), a za nimi, tłem mogą być wyższe od nich krzewy i ozdobne drzewka, posadzone na suchym brzegu. Dobrze by było, posadzić jakieś ciekawy pod względem pokroju czy kolorystyki krzew, przyciągający wzrok, wokół którego tworzy się całą kompozycję.
Natomiast na południowo wschodnim brzegu, powinny rosnąc niskie i nie zasłaniające "naszej sceny teatralnej" rośliny np. strefy bagiennej (kaczeńce, niezapominajki itp.), w związku z tym, tam nie musi być za szeroka półka, wystarczy 60 cm.
W ten sposób, utworzyliśmy tę "scenę teatralną" na której wystawi swój całoroczny spektakl Przyroda.
2. Na jaką głębokość zrobić górną półkę oraz dolną?
3. Na jaką szerokość zrobić wały ziemne, które utrzymują substrat?
I mam jeszcze jeden problem
Chodzi o to, że teren nie jest równy i opada ku zachodowi. Po wypełnieniu wodą będzie na oko taka różnica pomiędzy jednym a drugim brzegiem. Ponieważ wschodnia strona oczka jest ograniczona ze względu na powstanie tam ścieżki, zbytnio nie ma możliwości wybrania nadmiaru gleby, a z drugiej strony taka sytuacja uniemożliwia wykończenie foli, ...
Tak bym widział wykończenie skarpy od wschodniej strony oczka:

W ten sposób masz teren od wschodniej strony wypoziomowany, zyskujesz płaski teren który można wykorzystać jako kącik wypoczynkowy, wybudować tam można kamienny gril, dobrze będzie się prezentował na tle suchego murku oporowego, (poniżej sposób wykonania)

który można obsadzić roślinami skalnymi rosnącymi w szczelinach skał.
TUTAJ masz spis roślin skalnych, gdzie wybierzesz sobie te, które będą Ci najbardziej odpowiadały do tych szczelin, to te oznaczone symbolem (
szcz.)
jak również w przypadku deszczu, ziemia będzie spływać do oczka. Cóż można z tym zrobić?
Część wody zostanie zatrzymana przez murek, a część spływającą z placyku wypoczynkowego spłynie do drenażu (poniżej sposób wykonania)

wykonanego wg. czerwonej linii z rysunku drugiego.
Sam drenaż robimy kopiąc rów wokół oczka ze spadkiem w kierunku niżej części działki rów o głębokości ok 80 - 100 cm i szerokości ok 50 cm wysypujemy żwirem do połowy jego głębokości i zasypujemy macierzystym gruntem oddzielając warstwę żwiru od gruntu włókniną, chodzi o to aby grunt nie był wypłukiwany do żwiru.