Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.IV
- ZbigniewG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.III
Monika oczywiście masz rację jeżeli podłoże było lekko kwaśne bo takie z reguły szykuje się dla bukietowych to taki dodatek doprowadzi do pH neutralnego lub leciutko zasadowego - co też jeszcze jest do przyjęcia - byle nie ponawiać dawki kredy
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja mam pytanie drugi rok mam bukietówki w ubiegłym roku ciełam je mocno czy w następnym też tak ciąć 

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Elu ,bukietowe przycinamy co roku,bo kwitną na pędach jednorocznych.Jak zaczną nabrzmiewać pąki ,przytnij nad 2-4 parą pąków ,licząc od dołu.
Jeżeli masz Anabellę to tnij pędy na połowę.
Jeżeli masz Anabellę to tnij pędy na połowę.

- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
Anabelkę mam od lat i tnę tak koło 20 cnt od ziemni i pięknie mi kwitnie co roku ale chodziło mi o Limonke i Vanillę. Różne są szkoły ale wole poradzić się praktyków żebym nie popełniła błedu bo bardzo bym chciał żeby kwitły.Jeszcze raz dzięki 

Pozdrawiam, Ela
- Georginia
Anabellę można też ciąć jak piszesz ale spróbuj na połowę będzie sztywniejsza.
- ZbigniewG
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
prosta sprawa część pędów zetnij na dwa oczka , cześć wyżej a jednego spróbuj poprowadzić na drzewko z koronką przy kwitnieniu łatwo będzie porównać i zapamiętaćElleBelle pisze:... Różne są szkoły ale wole poradzić się praktyków żebym nie popełniła błedu bo bardzo bym chciał żeby kwitły.Jeszcze raz dzięki

ElleBelle w tym biuletynie jest to dobrze opisane i pokazane na str.5 http://www.rhs.org.uk/getattachment/eb4 ... ulata.aspx
im krócej zetniesz (na 2 pąki na łodydze od ziemi) tym h. paniculata będzie mieć pędów mniej ale za to dorodnych, sztywnych i zakwitnie dużymi kwiatami, o wiele większymi od ciętych np na 4pąki lub lekkim przycinaniem.
Limeligh zalecają nie ciąć tak ostro (na 2pąki), raczej na min 4, bo ogromne kwiatostany jakie wytworzy po bardzo niskim przycięciu mogą się potem pokładać.
To tak trochę na rozum trzeba i z wyobraźnią.
I im szybciej krzew zostanie przycięty, tym szybciej będą kwiaty.
Ja swoje drzewko przycięłam już w lutym
im krócej zetniesz (na 2 pąki na łodydze od ziemi) tym h. paniculata będzie mieć pędów mniej ale za to dorodnych, sztywnych i zakwitnie dużymi kwiatami, o wiele większymi od ciętych np na 4pąki lub lekkim przycinaniem.
Limeligh zalecają nie ciąć tak ostro (na 2pąki), raczej na min 4, bo ogromne kwiatostany jakie wytworzy po bardzo niskim przycięciu mogą się potem pokładać.
To tak trochę na rozum trzeba i z wyobraźnią.
I im szybciej krzew zostanie przycięty, tym szybciej będą kwiaty.
Ja swoje drzewko przycięłam już w lutym
-
- 200p
- Od: 10 maja 2011, o 08:46
moje sie dość mocno rozkrzewiły zarówno tam gdzie trzeci jak i czwarty pąk to co ja mam zrobić?
Ewa
Sasanka nie ma sztywnych reguł, wszystko zależy co chcesz otrzymać. Tak naprawdę możesz wyprowadzić nawet dłuższe pojedyncze łodygi bez cięcia (albo z lekkim), które będą stanowić szkielet, a pąki które uznasz za niepotrzebne-żeby z nich nie wyrosły gałęzie- możesz teraz poobrywać.
Możesz wyciąć do gołego niepotrzebne łodygi itp itd. To naprawdę łatwy krzew do prowadzenia...chociaż ja uważam, że on wymaga przestrzeni i nie powinien być tak chlastany corocznie i to radykalnie. Na coś się trzeba zdecydować od początku i ..tego się trzymać
Tu jest trochę zdjęć cięcia starszych krzewów http://reggiedarling.blogspot.com/2010/ ... ng-at.html
Gdybym ja miała zagęszczone krzaczysko jak porzeczka i chciałabym je przede wszystkim prześwietlić, to chyba zrobiłabym to późnym latem (chodzi mi o wycinanie całych łodyg). Poza tym że kwiaty trafiłyby do wazonu to jeszcze można ocenić wygląd krzewu.
Teraz to jednak trzeba uważać, żeby pąków nie poobrywać
Możesz wyciąć do gołego niepotrzebne łodygi itp itd. To naprawdę łatwy krzew do prowadzenia...chociaż ja uważam, że on wymaga przestrzeni i nie powinien być tak chlastany corocznie i to radykalnie. Na coś się trzeba zdecydować od początku i ..tego się trzymać

Tu jest trochę zdjęć cięcia starszych krzewów http://reggiedarling.blogspot.com/2010/ ... ng-at.html
Gdybym ja miała zagęszczone krzaczysko jak porzeczka i chciałabym je przede wszystkim prześwietlić, to chyba zrobiłabym to późnym latem (chodzi mi o wycinanie całych łodyg). Poza tym że kwiaty trafiłyby do wazonu to jeszcze można ocenić wygląd krzewu.
Teraz to jednak trzeba uważać, żeby pąków nie poobrywać

Pozdrawiam. Ewa
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 lut 2012, o 05:08
Hmmm, nawet nie wiem jak mam o to zapytać żebyście nie pospadali z krzeseł
... Zacznę od tego, że w tym roku będę po raz pierwszy przycinała rośliny (w tym hortensje drzewkowate i bukietowe) i czytam o tym podcinaniu od paru miesięcy ale.... niby wszystko jest jasne jak się wie co to są te 'oczka'
Czy to są pąki listków czy coś innego? Czy ktoś mógłby mi to przystępnie wyjaśnić? Jak wygląda takie 'oczko'? Czego mam szukać na krzaczku? A teraz macie pełne i uzasadnione prawo do...
i do....

Pozdrawiam wszystkich 
Marzena

Marzena
- Georginia
Marzenko ja się śmiać nie będę,tylko ładnie Ci odpowiem.Podejdź do hortensji i popatrz, na każdym pędzie są po dwie pary nabrzmiałych pąków liściowych są one umieszczone na hortensji naprzeciw siebie.I tak od dołu do góry na każdym pędzie.Jak chcesz ciąć to policz te pary od dołu i utnij pęd tak ok 1 cm na tymi pąkami.Może być nad 2 lub nawet 3 czy 4 parą pąków zależy jaka hortensja.Jeżeli będą wyrastały takie małe,drobne, cienkie gałązki to wytnij je całe, przy ziemi,są niepotrzebne.
Cięcie hortensji
http://img513.imageshack.us/img513/3923/img9617z.jpg
Cięcie hortensji
http://img513.imageshack.us/img513/3923/img9617z.jpg
- aga13
- 500p
- Od: 11 paź 2008, o 21:39
To trzeba się brać do cięcia
mam pytanie o w/w Hayes Starburst czy też ją się tnie dość radykalnie ?2-3 oczka ?

mam pytanie o w/w Hayes Starburst czy też ją się tnie dość radykalnie ?2-3 oczka ?
Pozdrowionka
))

sasanka_ ale porzeczki
sekator do ręki i śmiało tnij
Najpierw wszystkie cienkie i rachityczne. Nie chcesz je trochę 'podnieść'? Tak jak tu http://3.bp.blogspot.com/_sblfejvo4ew/S ... G_1889.JPG - zauważ, że wszystkie mają jakby pieńki, gdybyś tak chciała, to pąki poniżej (na pniach) możesz oberwać teraz zanim ruszą
Powiedz czy te resztki kwiatów to jedyne jakie były? na tych cieniaskach coś było?

Powiedz czy te resztki kwiatów to jedyne jakie były? na tych cieniaskach coś było?
- Georginia
Sasanko,ona chyba nigdy nie była cięta .Monika ma rację najpierw te cienki do likwidacji i te wygibasy a jak się zacznie przejaśniać to dopiero się rozpatrzyć co zostawić.