Moje roślinki doniczkowe - DawidS28
Karteczki to nie problem, a przy wtykaniu do ziemi papier bardzo szybko zwija się i gnije. Drewniane patyczki od szaszłyków zdecydwanie wolniej, a jak się powlecze zwykłym woskiem to trzymają się conajmniej kilka miesięcy.
Wiekszy problem to, co umieścić na karteczkach,
bo tej opuncji na 7 zdjęciu jeszcze nikt dokładnie nie zidentyfikował. Były dwie propozycje Opuntia vulgaris i Opuntia Compresa, ale mnie raczej nie pasują. na www.cactusinfo.net wyszukałem, że to może byc jakaś odmiana Opuntii ficus indica, ale jak szukam przez Google to takiej drugiej w ogóle nie znalazłem. Opuntie nie należą do gatunków łatwych w identyfikacji. Jest kilkanaście bardzo podobnych do siebie. Np. pewna noja opuncja może nalezec pod trzy rodzaje Opuntia ficus indica, opuntia brasilineis, opuntia argentina. Jak szukam zdjęć to ludzie róźnie podpisują i wiele jest nawet opini o mojej opuntii wśród próbujących ją zidentyfikowac. Ja jestem za Opuncją brazylijską.

- basga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sie 2007, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
http://www.jelimex.com.pl/index.php?cmd ... /index.htm
Może tu znajdziesz swoją. :P
Ja mam niewiele sukulentów i podpisuję na plastikowych.
Może tu znajdziesz swoją. :P
Ja mam niewiele sukulentów i podpisuję na plastikowych.
- anoli
- Od: 3 lis 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niesamowita kolekcja roślin, a szczególnie ujęły mnie kaktusy i sukulenty, cudeńka.
A gdzie, jeśli mogę zapytać kupujecie te nazewniki? W moim ogrodniczym nie mają nic takiego

A gdzie, jeśli mogę zapytać kupujecie te nazewniki? W moim ogrodniczym nie mają nic takiego

Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
- anoli
- Od: 3 lis 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam przerwę obiadową :P
No właśnie w marketach tez już szukałam, ale może to nie sezon na nie był. Obiadek chyba mogę zjeść w Waszym towarzystwie?
Podziwiając piękne kolekcje 

Wątki Zapraszam serdecznie Ilona