Bób cz.1
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bób
Bób sieję zawsze o tej porze roku,im wcześniej tym lepiej bo nie ma wtedy mszyc,tak samo groszek,zanim go zaatakuje pachóweczka to groszek już zbieramy,bobu niczym nie przykrywam,za 3 tygodnie sieję drugą partię,żadnych kwiatków nie obrywam,i co roku mam obfite plony, w tym roku posieje mniej bo już w zeszłym roku nam się lekko przejadł.Tak że nie certolimy się, bób to łatwa w uprawie roślina.
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
jeżeli przykryjesz agrowłókniną to szybszy będzie okres wegetacji;)) ja siałem w sobote, warunki były fatalne, ale przed chwilą sprawdziłem jak się mają nasiona to zaczynają już puszczać;) odpukać, ale ;) wydaje mi się, że wszystko będzie dobrze w sobotę sieje 30kg i na tym zakończę uprawę;)
Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam
Wojtek
-
- 200p
tak wszystko sieje ręcznie;) przedtem pisałem post ale coś się nie pojawił. Ogółem posiałem już 40kg;) powiem tak
nasiono nasionu nierówne;) mam odmnianę bachus;) moje nasiona z tamtego roku były duże;) kupiłem 30kg też bachus to takie mniejsze sie wydają;) więc teoretycznie 30kg*400= 12000 nasion
Pozdrawiam serdecznie
Wojtek

Pozdrawiam serdecznie
Wojtek

-
- 200p
czasem chciałoby się powiedzieć, że mało
ale co tam. Muszę potem to czymś opryskać na chwasty bo ręcznie to będzie trudno bardzo. Na razie ze mnie to taki amator;) Ale u Was to fajnie wygląda tak nadziałce taki ład i porządek na grządkach, a u mnie to pole i proste rzędy
Pozdrawiam
Wojtek

Pozdrawiam

Wojtek
A kto ci każe siać w proste rzędy? Siej w eSy, będzie dizajnerski bób!wojtekman pisze:czasem chciałoby się powiedzieć, że małoale co tam. Muszę potem to czymś opryskać na chwasty bo ręcznie to będzie trudno bardzo. Na razie ze mnie to taki amator;) Ale u Was to fajnie wygląda tak nadziałce taki ład i porządek na grządkach, a u mnie to pole i proste rzędy
![]()
Pozdrawiam![]()
Wojtek

- Jankiel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 cze 2010, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
mój bób też już posiany, ale ja po chrześcijański pod sznurek malarski w równiutkich rzędach siałem. Potwierdzam, że to najłatwiejsza do uprawy amatorskiej roślina.
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To tak jak ja..i zawsze plony były późne i kiepskawe :xivona15 pisze:Mój też już posiany, pierwsza tura oczywiście.Przyznam szczerze, że nigdy tak wcześnie nie siałam,zawsze ok. 10 - 15 kwiecień.
W tym roku po lekturze tego forum zaszalałam i ziarnka już w glebie,będę siać tak co 10 dni