Krysiu, ja jestem jednak za oglądaniem i wyciąganiem wniosków. Pewnie nie wszytko trzeba brać do siebie i się stosować, ale jest tam poruszanych wiele tematów, na które wcześniej nie zwracałam uwagi. Np. kupując masło zawsze sugerowałam się ilością procentową tłuszczu. Wybierałam to z 82%. Niby racja, ale nigdy już nie doczytywałam jaki to tłuszcz. I czasem okazuje się , że zmieszany z roślinnym. Taki mały psikus producenta, a jednak dla konsumenta to oszustwo. Ja nie kapryszę tak bardzo, bo i margarynę taką do smarowania czasem kupię. Moi panowie natomiast tylko prawdziwe masło.
Generalna zasada, to czytać etykiety ze składem i wszystko jasne. Potem wybrać sobie ulubionych producentów i oby nie zwariować
Olej bez cholesterolu czy inne takie kwiatki marketingowe traktuję z lekkim rozbawieniem. Śmiejmy się z tego i bądźmy świadomi co możemy wcinać bez obaw
To jest tylko fragment oferty dla przemysłu mięsnego. Potem idzie cała gama aromatów, barwników do wędlin, pasztetów. Z każdego mięsa można zrobić przy ich pomocy dowolną kiełbasę
Maltodekstryna
Glukoza krystaliczna
Emulgator (dawkowanie 3-5 g/kg)
Barwnik do wędzonek wyrobów blokowych
Barwnik do wyrobów homogenizowanych
Askorbinian sodu
Izoaskorbinian sodu
Glutaminian sodu
Żelatyna spożywcza 180 BLOOM
Mąka ziemniaczana
Błonnik PSZENNY WF 200
Skrobia modyfikowana żelująca na zimno
Mix do wędlin surowych
Mix do wędlin
Barwnik Annato - barwnik do jelit
Karmel - barwnik płynny
Karmel - barwnik (proszek)
Pasztet combi - preparat do pasztetu
Pasztet mix - preparat do pasztetu
Brifizol - Mieszanka fosforanowa
Karagen - do solanki zalewowej
Fresh XXX ? preparat wydłużający trwałość