Krysiu, ja jestem jednak za oglądaniem i wyciąganiem wniosków. Pewnie nie wszytko trzeba brać do siebie i się stosować, ale jest tam poruszanych wiele tematów, na które wcześniej nie zwracałam uwagi. Np. kupując masło zawsze sugerowałam się ilością procentową tłuszczu. Wybierałam to z 82%. Niby racja, ale nigdy już nie doczytywałam jaki to tłuszcz. I czasem okazuje się , że zmieszany z roślinnym. Taki mały psikus producenta, a jednak dla konsumenta to oszustwo. Ja nie kapryszę tak bardzo, bo i margarynę taką do smarowania czasem kupię. Moi panowie natomiast tylko prawdziwe masło.
Generalna zasada, to czytać etykiety ze składem i wszystko jasne. Potem wybrać sobie ulubionych producentów i oby nie zwariować
Olej bez cholesterolu czy inne takie kwiatki marketingowe traktuję z lekkim rozbawieniem. Śmiejmy się z tego i bądźmy świadomi co możemy wcinać bez obaw
To jest tylko fragment oferty dla przemysłu mięsnego. Potem idzie cała gama aromatów, barwników do wędlin, pasztetów. Z każdego mięsa można zrobić przy ich pomocy dowolną kiełbasę
Maltodekstryna
Glukoza krystaliczna
Emulgator (dawkowanie 3-5 g/kg)
Barwnik do wędzonek wyrobów blokowych
Barwnik do wyrobów homogenizowanych
Askorbinian sodu
Izoaskorbinian sodu
Glutaminian sodu
Żelatyna spożywcza 180 BLOOM
Mąka ziemniaczana
Błonnik PSZENNY WF 200
Skrobia modyfikowana żelująca na zimno