Witam. Moje pierwsze pytanie
Witam. Moje pierwsze pytanie
Witam serdecznie. Jestem od paru tygodni posiadaczką działki z pięknym ogrodem i juz mam pierwsze pytania, a że jestem laikiem w tym temacie nie raz na pewno bedę potrzebowała Waszej pomocy. W ogrodzie rośnie mnóstwo roślin, niestety nie znam nazw (niektóre dopiero kielkują) ale porobie zdjęcia i sie Was podpytam co to jest. Z racji,że niewiele potrzeba wprowadzać tam zmian chciałabym posadzić w tym roku choć 1 rośline osobiście. Wymarzyła mi sie magnolia (LENNEI?). Czytałam o nich już troche , ale nie wiem kiedy najlepijej zasadzić drzewko/krzaczek tzn jaki miesiąc? I jak radzicie jakiej wielkości kupić?, czy zakwitnie w tym roku? chciałabym choć trochę nacieszyc oko! w ogóle nie moge sie doczekać, żeby te moje roślinki podrosły i zobaczyć jakie skarby tam posiadam!!! Pozdrawiam.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Napisz coś więcej o swoim ogrodzie, w jakim regionie jest położony, jaka ziemia, jaka wystawa (kierunki świata), jakie warunki wodne, jaka wielkość, czym porośnięty (coś więcej, niż to, co już napisałaś) itp. Jeśli nie wiesz, co masz, to skąd wiesz, że nie masz magnolii? Może gdzieś tam sobie cichutko rośnie, a nawet zbiera się do kwitnienia?
Poza tym, jeśli ogród jest na Suwalszczyźnie, to młoda magnolia może mieć nie lada wyzwanie przed sobą, w końcu to nasz polski biegun zimna. Tak więc napisz w swoim Profilu skąd jesteś, będzie łatwiej doradzać. 

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Witam ponownie. Działke mam w okolicach Wyszkowa (północny wschód). Wielkośc :ok.400 m (sam ogród), jaka ziemia -nie mam pojęcia (pewnie to muszę sprawdzić - ale jeszcze nie za bardzo wiem jak). Wiem,że na pewno mam sosnę jałowiec płożący, jakąś tuję, mnóstwo bylinek które dopiero wychodzą - z porównań na FOTO podejrzewam,że mam hosty, piwonie. Jest też juka ogrodowa i pięknie uformowany okrągły bukszpan. I na pewno wiem to od poprzednich właścicieli jest wierzba HAKURO. Innych drzewek( prócz paru owocowych nie ma). Jak mam określić warunki wodne? Działkę mam dosłownie od miesiąca i nawet nie wiem gdzie jest cień a gdzie słońce. A cienia na pewno trochę jest bo w rogu rosnie wielka sosna i tuje. Ale przekonam się dopiero teraz jak wyjdzie prawdziwe słońce.także widzicie nie wiem za wiele, ale tak bardzo chcialabym posadzić tam sama. Wszelkie inne sugestie dla początkujacych mile widziane! Dziękuję.